Top News
2047 prikaza

Luđak s talk-showom doveo Venezuelu na rub rata

Neredi u Venezueli
1/3
REUTERS
Državne institucije su nestale, bolnice ne mogu liječiti, korupcija je golema

Oscaru Perezu je bilo dosta svega, bilo mu je dosta korupcije, bilo mu je dosta nestašica hrane, bilo mu je dosta nestašice lijekova. Oscar Perez je, u svom očaju, zgrabio helikopter i bacio nekoliko granata na Vrhovni sud te ispalio petnaestak metaka na ministarstvo unutarnjih poslova Venezuele. Objavio je i snimku u kojoj oštro kritizira vlasti, koje drži odgovornima za sve nastale probleme u ovoj južnoameričkoj državi, koja leži na gotovo nezamislivim zalihama sirove nafte.

Predsjednik Venezuele, Nicolas Maduro, nedugo nakon toga obratio se zabrinutoj naciji i rekao da šalje vojsku na ulice kako bi sačuvali mir. Iako je teško predvidjeti što će se događati u Venezueli, teško je i zamisliti kako bi situacija mogla biti gora, napisao je analitičar Will Grant. Pogotovo uzevši u obzir da je Maduro otvoreno zaprijetio opoziciji: "Ako je bolivarska revolucija ugrožena, uradit ćemo oružjem ono što nismo mogli glasovima".

Danas, kad sa sigurne udaljenosti gledamo propast države, pitamo se kako je do toga došlo. Kako je Hugo Chavez - prijatelj siromašnih - gurnuo sugrađane u siromaštvo. Dok je sirova nafta na svjetskom tržištu koštala stotinjak dolara po barelu, Chavez je šakom i kapom dijelio povlastice i subvencije. Gorivo je desetljećima koštalo manje od 7 lipa po litri, svi koji su htjeli ići u inozemstvo dobivali su povoljnije karte, a nafta je donosila neophodno potrebne zalihe strane valute.

Venezuelanski policajac Oscar Lopez poziva na ustanak Kriza u Venezueli Top News Kaos: Granatama gađaju ministarstva i sudove

Nakon što je 2014. cijena nafte strmoglavo pala, ispostavilo se da je venezuelanski uspjeh zasnovan na Chavezovu viđenju socijalizma samo iluzija. Ovisi kojeg ekonomista pitate. Tako je nekadašnji ministar Ricardo Hausmann rekao da su godine socijalističke ekonomije uništile Venezuelu:

Nicolas Maduro | Author: MARCO BELLO/REUTERS/PIXSELL MARCO BELLO/REUTERS/PIXSELL
"Umjesto da je predsjednik Chavez iskoristio razdoblje visokih cijena nafte kako bi stvorio ušteđevinu za neka teža vremena, on je to iskoristio za povećanje inozemnog duga". Čak i bivši savjetnik Madura i Chaveza, Temir Porras, kazao je da se vlasti loše nose s naglim padom cijene nafte: "Mislim da ne drži vodu teza da je chavizam kao projekt propao. Za Venezuelu nije problem količina inozemnog duga. Problem je što upravljanje trenutačnom krizom nije bilo na zadovoljavajućem nivou".

Brojni analitičari bi se složili s takvom tezom. Dok je Saudijska Arabija povećala ulaganja u solarne elektrane i obrazovanje informatičkih kadrova, Chavez je držao umjetno niske cijene goriva. Dok su Ujedinjeni Arapski Emirati pokušavali na sve načine postati financijski centar Bliskog istoka, Maduro je pokrenuo vlastiti talk show na nacionalnoj televiziji kako bi postao slika i prilika umrlog velikog prethodnika.

Kako je to Hausmann jednom prilikom ispričao, dok je nafta koštala 100 dolara po barelu, Chavez je trošio kao da košta 200. Stotinu dolara bi dobio od prodaje nafte, a drugu stotinu bi posudio od inozemnih vjerovnika. Maduro je izgubio posljednje parlamentarne izbore, ali ničim nije dao naslutiti da će dopustiti bilo kakve promjene u gospodarstvu. U Venezueli je predsjednik još bitan faktor u odlučivanju i upravljanju državom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.