Top News
1085 prikaza

Prosvjednici ginu na ulicama glavnog grada

Neredi u Venezueli
1/5
CARLOS EDUARDO RAMIREZ/REUTERS/PIXSELL
Predsjednik Maduro svim silama pokušava ostati na vlasti u državi koju trese politička i gospodarska kriza

Jedanaest osoba je poginulo u neredima u noći na petak u Caracasu, pa se broj žrtava od početka prosvjednog vala u travnju protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura popeo na 20.

Venezuelsko državno odvjetništvo je u petak izvijestilo o "smrti 11 osoba" u dobi od 17 do 45 godina, među kojima su neke ubijene strujnim udarom, a neke hitcem iz vatrenog oružja, dodajući da je šest osoba ranjeno "u nasilju" u četvrti El Valle.

Stanovnici te četvrti na jugozapadu prijestolnice rekli su da je tijekom noći provaljivano u trgovine i da su izbili siloviti sukobi s redarstvenim snagama. Na snimkama koje su načinili stanovnici vidi se policijsko vozilo zapaljeno molotovljevim koktelima.

"Bilo je kao u ratu. Vojnici i policajci su bacali suzavac, naoružani civili su pucali na zgrade. (...) Bilo je strašno", rekao je za AFP Carlos Yanez, 33-godišnji stanovnik El Vallea.

Državno odvjetništvo je usto objavilo da pokreće istragu o smrti jedne osobe u četvrti Petare, na istoku Caracasa.

Venezuelu od 2. travnja potresa val prosvjeda liberalne oporbe koja od kraja 2015. ima većinu u parlamentu i traži odlazak socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, veoma nepopularnog u toj naftom bogatoj zemlji koju je zahvatila teška politička i gospodarska kriza.

Oporba koja neće odustati od prosvjeda dok se ne izbori za prijevremene izbore, pozvala je u subotu na "hod u šutnji" prema sjedištu biskupija diljem zemlje a za ponedjeljak planira "nacionalnu blokadu" prometnica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.