Top News
497 prikaza

M. Thatcher i njezin kabinet 80-ih su se bojali - analnog seksa

Margaret Thatcher
CHRIS YOUNG/Press Association/PIXSELL
Željezna lady i njezini kolege strahovali su da bi mogli pokvariti moral nacije ako javno priznaju postojanje analnog seksa

Dolazak epidemije AIDS-a u Veliku Britanije natjerao je ondašnje ministre da 1986. godine poduzmu hitnu akciju kako spriječili daljnje širenje HIV-a. Bilo je potrebno pokrenuti veliku javnu zdravstvenu kampanju, no postojao je jedan problem.

Naime, nedavno objavljeni dokumenti iz Nacionalnog arhiva pokazuju da je tadašnji državni tajnik zadužen za zdrastvo - Norman Fowler - u veljači 1986. godine predložio objavu oglasa u nacionalnim novinama, a koji bi objašnjavali da nezaštićeni analni spolni odnosi predstavljaju jedan od najvećih rizika prijenosa virusa, piše Independent.

Premijerka je, s druge strane, bila zabrinuta da bi to moglo utjecati na kvarenje javnog morala, te je napisala: "Imamo li mi poglavlje o rizičnom seksu? Smatram da bi, u slučaju da to pročitaju tinejdžeri, učinili nepopravljivu štetu."

Margaret Thatcher je zatražila provođenje istrage kojom se trebalo utvrditi bi li takvi oglasi prekršili Zakon o opscenosti, a kad je stigao odgovor da bi oglašavanje bilo u skladu sa zakonom, Thatcher je izjavila: "Ostajem protiv dijelova ove kampanje. Oglasi u kojima svaka mlada osoba može pročitati i saznati za djela za koja nikad prije nije čula - mogu učiniti veliku štetu".

Sir Norman je uzvratio pismenim putem: "Ako ne spomenemo analni seks, koji je dosad povezan s 85 posto slučajeva AIDS-a, ovi oglasi će izgubiti sav medicinski autoritet i kredibilitet".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.