Top News
893 prikaza

Margaret Thatcher željela je, s pravom, ukinuti pomoć gladnima u Etiopiji

Etiopija 1985.
Youtube
Tajni dokumenti iz Downing Streeta otkrivaju nove detalje o vladavini Margaret Thatcher

Ovih dana prisjećamo se 30. godišnjice velikog 'Live Aida' koji je organiziran kako bi se prikupila pomoć za gladne u Etiopiji. U to vrijeme mnogi nisu bili svjesni da je premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Margaret Thatcher, bila protiv slanja pomoći.

A 'Željezna lady' u biti je samo zahtijevala da Britanija pronađe načine na koje će destabilizirati režim koji je predsjedao 1984. godine, u vrijeme katastrofalne gladi, zaključujući da bi britanska pomoć krivo pomogla 'posebno okrutnoj' vladi, navedeno je u dosad neobjavljenim zapisima.

Naime velika tajna memoranduma iz Downing Streeta otkriva da je bivša premijerka željela podržati pobunjenike koji su se borili protiv autoritarnog režima Mengistu Haile Mariama i suspendirati neke oblike pomoći koje je stanovništo ove afričke države tad primalo već više od godinu dana, kako bi se ublažila glad uslijed koje su živote izgubili milijuni ljudi.

Dokumenti koje je objavio državni arhiv pokazuju da je Thatcher odlučila da je krivo ići 'na ruku' Mengistuovoj vladi, zahvaljujući čijoj zlouporabi ljudskih prava je i bilo toliko smrtnih slučajeva uzrokovanih glađu, te je optuživala Ministarstvo vanjskih poslova zato što nije pronašlo mjere koje bi oslabile ondašnji režim.

Etiopija 1985. | Author: Youtube Youtube

Thatcher je bila frustrirana kad je naišla na dokaze da je etiopski režim uzrokovao brojne probleme prilikom distribucije pomoći koju je zapad slao za gladne, i to često u pobunjeničkim područjima. Također nije mogla vjerovati da je vlada iz Adis Abebe željela cariniti pošiljke humintarne pomoći.

U dva dopisa koje je pisao njezin privatni sekretar Charles Powell, jasno je da se premijerka teško suočavala s idejom da britanska pomoć nije osigurala nikakav geopolitički utjecaj nad Mengistuovim marksističkim režimom, te je postavila dužnosnicima sljedeće pitanje: "Nije li potpuno krivo potrošiti milijune funti za pomoć nekoj zemlji i zaključiti da nemamo nikakvu mogućnost utjecanja na njezinu osobito okrutnu i nepoželjnu vladu?".

Trebalo je djelovati na drugačiji način

Dokumenti koji su prozvani vrhunskom tajnom i povjerljivima, ograničenu su na samo dvije kopije, a u njima je od ministra vanjskih poslova, Geoffreyja Howea, zatraženo da osmisli načine kako da se 'Etiopija stavi pod pritisak i destabilizira'.

Powell je dodao: "Premijerka i dalje vjeruje da nije dovoljno da nastavimo ovakve odnose s neukusnim režimom u Etiopiji", te je istaknuo da bi ona željela da se uloži dodatni napor u osmišljavanju načina koji bi mogli otežati život etiopskom režimu.

U ime premijerke, Powell je istaknuo mogućnosti traženja pomoći od SAD-a da se pomogne opozicijskim figurama unutar Etiopije, te uvjeravanja tadašnje europske zajednice da bi trebali poduzeti oštrije mjere protiv zloupotreba, kao što je odluka o carinskoj kontroli.

Etiopija 1985. | Author: Youtube Youtube

Budući da prethodni savjeti nisu nudili odgovarajuće odgovore na njezine brige, ubrzo je stigao odgovor da su druge europske države pristale usprotiviti se zlostavljačkom režimu, što je poduprto velikom vojnom potporom Sovjetskog Saveza.

Stariji diplomati nisu pak smatrali da je razumno pomagati pobunjenicima, jer su strahovali da bi to samo dodatno odmoglo situaciji i uzrokovalo građanski rat čime bi se pak povećao broj gladnih, pa bi s vremenom zapad trebao građanima slati još više pomoći.

Budući da situacija, po pitanju gladi, nije jenjavala, u dopisu je zaključeno da ministar vanjskih poslova dijeli premijerkinu odbojnost prema slanju pomoći zemlji čija je politika neprihvatljiva, ali ne vidi 'na koji način se može izbjeći slanje humanitarne pomoći, što bi ipak trebalo biti na prvom mjestu', piše Indipendent.

Time je zaključeno njihovo dopisivanje i eventualno postizanje dogovora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.