Top News
1185 prikaza

Mandat Nade Murganić je spomenik mladima koji odlaze

Nada Murganić
Patrik Macek (PIXSELL)
Umjesto da se uhvati mladih, djece, socijale, siromšnih i obitelji u egzodusu, ministrica je odlučila da će radije glumiti dijete

Otkako je Andrej Plenković imenovao Nadu Murganić za ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike bilo je jasno da će to ministarstvo biti 'živahno', a da procjena ne bude pogrešna pobrinula se upravo ministrica. Njezin mandat do sada je obilježen brojnim bizarnostima, a zadnja u nizu je ona od utorka, kada se obilježava Svjetski dan djece, pa je ministrica odlučila jedan dan glumiti dijete.

Odnosno, ministrica Murganić je glumiti udomljeno dijete, piše u priopćenju, pa će tako proći cijeli proces - od upoznavanja s obitelji do odlaska na predstavu i radionicu na kojima će se družiti sa svojim privremenim 'vršnjacima'.

Teško je opisati riječima ovaj PR-ovski debakl, a još manje možemo razumjeti što je mislio stručnjak koji je ovo predložio i ministričin kabinet kad su ovu u najmanju ruku glupavu ideju prihvatili. 

Nada Murganić Manipulacija pravima Top News Lažu i muljaju - nemaju što izbaciti iz Istanbulske konvencije

Reakcije javnosti su onakve kakav je ovaj potez i zaslužio, ismijavanju nema kraja i to s potpunim pravom. Naime, koja je svrha ovakve gluposti? Što će se to za djecu promijeniti ako ministrica jedan dan glumi dijete? Hoće li se zbog toga promijeniti neki zakon koji nije dobar? I na kraju, pokazuje li ministrica ovime da zapravo ne zna ništa o procesu udomljvanja djece i to do te mjere da ga je morala odglumiti?

Dan djece je ministrica mogla obilježiti puno kreativnije i pametnije, na način na koji će se pomoći djeci, a ne da jednim pokušajem zapravo radi na svom PR-u, koji je, kako i biva po nekakvoj karmičkoj pravdi, ispao teški užas. Mogla je ministrica sa svojim ministarstvom organizirati brojne događaje na kojima bi se djeca osjećala sretno, na kojima bi nešto naučili i na kojima bi u konačnici ona nešto naučila od njih.

Međutim, kratka povijest Nade Murganić kao ministrice nam govori da djeca u Hrvatskoj ne trebaju ni očekivati neki posebni spektakl u njenoj režiji.

Sjetite se prošlogodišnje gafčine kada je Murganić, u maniri Grincha, na Svetog Nikolu dijelila poklone djeci u katoličkom vrtiću Blažena Hozana. Ispostavilo se naime tada da su pokloni bili namijenjeni siromašnoj djeci, jer je poklone financirala Europska unija iz fonda za najpotrebitije. Zašto je te poklone dijelila u privatnom vrtiću nije odgovorila, jer je skupa sa svojom državnom tajnicom Margaretom Mađerić pobjegla od kamera i ostavile su časnu sestru Matić da ona ponudi neko objašnjenje, ali je ispalo vrlo nemušto.

Ministrica Murganić već je jednom preživjela glasanje o nepovjerenju u Saboru i to zbog onog sramotnog prijedloga obiteljskog zakona koji je bio prepun rupa i nelogičnosti. Koliko je to bio "kvalitetan" prijedlog zakona govori i činjenica da je preživio manje od 24 sata u fazi javnog savjetovanja prije nego je povučen na doradu.

Ne zaboravimo kako je njen državnim tajnik Marin Strmota dao ostavku na presici. Ogorčen što Vlada i Ministarstva za demografiju ne čine ništa Strmota je podnio ostavku i izašao van.

Nada Murganić Ministrica Top News Murganićka opet briljira: "Može Istanbulska, ali..."

vo je jedan veliki folklor. Smatram da ovo nije dovoljno i podnosim ostavku. Država izumire. Pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom", rekao je Strmota i napustio prostoriju.

Osim s raspadom u svom ministarstvu, Nada Murganić se općenito ne snalazi u prostoru i vremenu.

"Tako vam je to u braku", rekla je kao odgovor na pitanje da komentira župana nasilnika Alojza Tomaševića, odnosno vijesti da je njegova supruga Mara u jednom trenutku povukla optužbe protiv supruga.

Nada Murganić nažalost nije stala samo na tome. Nastavak njezine izjave glasi: "...to su trebali riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih odnosa". Ministrica i to ni manje ni više nego obitelji očito smatra da je cijela priča trebala biti zataškana, a ne da svi slušamo i čitamo o tome kako je Alojz Tomašević zlostavljao svoju suprugu.

Nada Murganić je ministrica obitelji, demografije, mladih, socijale..., ali u svemu tome je pala na ispitu. Ništa od toga ne drži pod kontrolom. Mladi i obitelji odlaze iz zemlje, demografija nikad nije bila na većem dnu, siromašnih je sve više, ali Nada Murganić se nije odlučila s time uhvatiti u koštac. Ona će radije glumiti dijete, a njezin bizaran mandat trajno će ostati zapisan kao spomenik svima onima koji su otišli i onima koji su ostali, jer nemaju novca da bi otišli i osuđeni su na kopanje po kontejnerima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.