Top News
827 prikaza

Markićka sprema slavlje: Pet godina od zadnjeg uspjeha

Željka Markić
Ivo Čagalj/PIXSELL
Nekoliko puta u Hrvatskoj i inozemstvu je čelnica konzervativne revolucije pokušala ponoviti svoj referendumski uspjeh

Početak prosinca obilježit će petu obljetnicu referenduma na kojem je Željka Markić uz svoju inicijativu U ime obitelji uspješno progurala ustavne promjene kojima se brak definira kao životnu zajednicu muškarca i žene. Prema tvrdnjama BIRN-a, donatorskom večerom u jednom zagrebačkom hotelu obilježit će se i svi ostvareni uspjesi u proteklih pet godina. 

Takva večera održava se već nekoliko godina, otprilike u isto vrijeme. Udruga U ime obitelji redovito se pohvali stotinama uzvanika koji su se odazvali pozivu za "prikupljanje sredstava za nastavak aktivnosti". 

Prosvjed protiv Istanbulske Referendum Top News Desnica poludjela: "Na vlasti su gamad, ološ, gnjide..."

Na donatorskoj večeri vrlo vjerojatno će biti riječi i o neuspjelom prikupljanju potpisa za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu. Iako su isprva govorili da su skupili dovoljno potpisa za referendume, ispostavilo se da tomu baš i nije tako i onda je krenula paljba iz svih oružja pa su neki desničari predbacivali Vladi da kontrolu potpisa daju Apisu, agenciji čiji akronim je jednak nadimku jednog četničkog časnika.

Tijekom listopada je propao referendum u Rumunjskoj koji je trebao preslikati Markićkin uspjeh iz Hrvatske. Rumunji su odbili upisati u Ustav zabranu istospolnih brakova pošto na dvodnevni referendum koji je podržala vlada lijevog centra nije izašao dovoljan broj birača. Samo 20,41 posto birača je glasalo na tom referendumu koji je počeo u subotu, naveo je Središnji izborni ured. Da bi referendum bio valjan, trebao je biti dosegnut prag od 30 posto upisanih birača. "To je poraz za Rumunje i Rumunjsku", rekao je glavni tajnik Socijaldemokrata (PSD) Codrin Stefanescu, a prenijela Hina. Referendum su pokrenule nevladine organizacije bliske moćnoj Pravoslavnoj crkvi okupljene u "Koaliciji za obitelj" koje su tvrdili da su skupile 3 milijuna potpisa protivnika istospolnih brakova. Na referendum se odazvalo 3,7 milijuna od ukupno 19 milijuna birača.

Zvonimir Troskot Nada obiteljaša Top News Nestao Troskot - gdje je zvijezda propalih referenduma?

Čak i Željka Markić je snimila promotivni video u kojem je govorila o potrebi zaštite obitelji u Rumunjskoj. Iako je Markićka bila svojevrsni začetnik konzervativne revolucije u borbi protiv prava osoba u istospolnim brakovima, čemu svjedoči i činjenica da je rumunjski ekvivalent Markićkine "U ime obitelji" uzeo jako slično ime, njeni sljedbenici nisu ostvarili takav uspjeh. 

Osim toga, Irska je ukinula osmi amandman Ustava kojim se zabranjuje pobačaj,  glasanju je prethodilo agresivno lobiranje konzervativnih udruga iz cijele Europe i SAD-a, koje su u ovu akciju ulupale značajan novac. U to lobiranje uključila se i Markićka video-spotom koji je objavila na Facebooku.  U sklopu akcije European Dignity Watch, nevladine organizacije iz Bruxellesa, Markić je snimila clip u kojem se gledateljima obraća na engleskom jeziku. Kaže da Irska ima 'blago na kojoj joj zavide mnoge zemlje', misleći pri tom na njihov rigidni zakon o zabrani pobačaja. Iz najavne špice na kojoj piše 'Referendum u Irskoj' odmah je jasno da se i ona uključila u ovu inozemnu kampanju kojom je htjela utjecati na glasače u Irskoj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.