Top News
6493 prikaza

Masakr: Za 48 sati poklali 34.000 Židova

Babi Jar
Screenshot Youtube
Nacisti i lokalne snage počinili su masovni zločin u Babi Jaru između 29. i 30. rujna 1941. dok su Hitlerove snage napredovale prema Moskvi

Ukrajina u četvrtak obilježava 75. obljetnicu masovnog pokolja oko 34.000 židova tijekom Drugog svjetskog rata u Babi Jaru kod Kijeva.

Taj nacistički zločin godinama izaziva raspravu u Ukrajini o sudjelovanju lokalnih kolaboracionista u ubojstvima i zločinima koji su uslijedili.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin trebao bi sudjelovati na komemoraciji koju će u četvrtak navečer voditi predsjednik Ukrajine Petro Porošenko i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Obljetnica se događa u nezgodno vrijeme za Ukrajinu, jer je sukob s Rusijom pokrenuo val nacionalizma koji je ojačao neke skupine optužene za zločine nad židovima.

Članovi Ukrajinske pobunjeničke vojske (UPA) surađivali su uoči rata s Hitlerovim generalima, jer su vjerovali da će im nacisti pomoći da se Ukrajina odcijepi od Sovjetskog Saveza, kojem je na čelu bio još omraženiji Staljin.

Rivlin se nije u četvrtak u Kijevu ustručavao reći ukrajinskim zastupnicima da su u holokaustu "brojne zločine počinili Ukrajinci".

"Borci UPA-e su bili među najpoznatijima", rekao je Ravlin. "Židove su ubijali i u brojnim slučajevima prijavljivali ih nacistima", dodao je.

Potpredsjednica parlamenta Rivlinove je izjave ocijenila "nediplomatskima". "Nekim izjavama našeg uvaženog gosta nema mjesta u ovim danima tuge, osobito stoga što su izgovorene u parlamentu države koja se danas također bori za svoju neovisnost", rekla je Irina Geraščenko, misleći na prorusku pobunu na istoku zemlje u kojoj je dosad poginulo 9600 ljudi.

Nacisti i lokalne snage počinili su masovni zločin u Babi Jaru između 29. i 30. rujna 1941. dok su Hitlerove snage napredovale prema Moskvi, zauzevši niz velikih gradova na zapadu tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Posljednji preživjeli koji živi u Kijevu rekao je da su židovi nekoć činili oko četvrtine od oko 800.000 stanovnika ukrajinske prijestolnice.

Oko 100.000 njih danas živi u Kijevu koji ima oko 2,8 milijuna stanovnika i jidiš, kojim su nekoć govorili aškenaski židovi, danas se gotovo ne može čuti.

Samo 29 ljudi uspjelo je izbjeći likvidaciju tako što su ili pali u masovnu grobnicu prije nego što su upucani u leđa ili tako što su nosili križeve kako bi skrili svoju pravu religiju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.