Top News
1733 prikaza

May na koljenima moli: Odgodite Brexit do ljeta!

Theresa May
REUTERS
Povlačenje bez ikakvog dogovora moglo bi značiti kaos za poslove i građane Velike Britanije ali i preostalih 27 zemalja EU

Nakon što su u Parlamentu zaključili da više ne mogu stalno iz početka glasati o Mayinom prijedlogu kojeg su već dva puta odbili, britanska vlada tražiti će odgodu Brexita za barem nekoliko mjeseci.

John Bercowov zahtjev je potencijalno fatalan udarac Mayinom Brexit dogovoru s EU-om. Ona se nadala da će pridobiti, piše Time, oponente i ponovno imati glasanje u Parlamentu ovaj tjedan, prije susreta predstavnika bloka 28 EU nacija krajem ovog tjedna.

Da je to odobreno, Theresa May je planirala pitati blok za kratki "tehnički produžetak" kako bi Parlament donio potrebne zakone za odlazak Velike Britanije.

No nakon izjave da "Parlament može opet glasati jedino ako je dogovor fundamentalno različit", May će morati tražiti mnogo dulju "pauzu".

Premijerka će navodno poslati formalni upit predsjedniku EU Vijeća Donaldu Tusku. Iz Downing Streeta nisu rekli koliko bi odgoda trajala.

Porsvjednici se u Londonu rugaju Theresi May GORDIJSKI ČVOR Top News Pet scenarija za Britance - svaki ih vodi u propast

May je upozorila oponente kako bi se to moglo pretvoriti i u dugačku, moguće neodređeno dugu odgodu odlaska iz EU.

To također znači da bi se Velika Britanija mogla strmoglaviti iz bloka sljedeći tjedan bez ikakvog dogovora iako je Parlament glasao protiv te opcije.

Prema zakonu Velika Britanija će napustiti EU 29. ožujka, s dogovorom ili bez njega, osim ako ne osigura odgodu. Povlačenje bez ikakvog dogovora moglo bi značiti kaos za poslove i građane Velike Britanije ali i preostalih 27 zemalja EU.

"Ako nema odluke, i taj datum dođe onda imamo "no-deal" Brexit", kaža francuska ministrica europskih poslova Nathalie Loiseau (čija mačka se zove Brexit jer stalno traži da joj se otvore vrata, a onda ne želi izaći).

"Ako Britanci ne odluče ništa, to je onda "no-deal", pojašnjava Francuskinja koja napominje kako su "Britanci rekli ne "no-dealu" ali i realističnom dogovoru, oko nečega će se morati složiti i to podržati".

Vođe EU su šokirani time da je Bercow izvukao 400 godina stari parlamentarni presedan o ne glasanju o istom pitanju.

"Priznajem da nisam aktivno bila svjesna parlamentarnih pravila iz 17 stoljeća, tako da sam danas aktivno pratila", kaže Angela Merkel, kancelarka Njemačke.

Merkel kaže da vlada kaos te da će EU vođe pokušati "primjereno reagirati" na sve što May predloži. EU je, s druge strane, intenzivno frustrirana političkom paralizom, te kažu kako će odobriti odgodu jedno ako se Britanski političari odluče o tome kakav Brexit žele.

Brexit Glas razuma Top News Brexit je kraj ere Velike Britanije kao moćne velesile

"Očekujemo jasan i precizan prijedlog britanske vlasti", kažu iz ureda kancelarke.

"Iscrpljeni smo pregovorima", kaže Merkeličin ministar Michael Roth nakon sastanka s drugim EU predstavnicima.

Britanska vlada, pak, šalje signale kako nisu odustali od Mayinog prijedloga, i pokušat će ga opet staviti ispred Parlamenta ako ublaže opoziciju.

Mayin glasnogovornik, James Slack, kaže kako je premijerka odlučna u tome da "pronađe način da Britanija napusti EU s dogovorom".

Brexit ministar Stephen Barclay kaže da, usprkos Bercowu, moći će se glasati ako "se uvjeti promijene".

"Činjenica je kako je dio članova Parlamenta rekao kako će promijeniti svoje glasove ukazuje na to da su stvari ipak drugačije, gibaju se", rekao je za Sky News.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 11:17 20.Ožujak 2019.

    EU BI TREBALA PREKINUTI TU TRAKAVICU. BRITANIJA NI SAMA NEZNA ŠTO ŽELI, VEĆ SMO UMORNI OD TOGA.