Top News
26350 prikaza

Meč stoljeća: Kolinda i crna Dalija u utrci za Pantovčak

Dalija Orešković i Kolinda Grabar Kitarović
PIXSELL
Nitko ozbiljan ne istrčava se s najavama o kandidaturi, posebno neće ona, ali baš to je nedostajalo Mireli Holy

Dalija Orešković je toliko precizno i minuciozno rastrančirala mandat Kolinde Grabar Kitarović da je teško vjerovati kako svoju novu političku karijeru ne namjerava usmjeriti prema Pantovčaku. "Ostajem pri tome", poručila je Orešković u nedavnom intervjuu Večernjem listu, "da za kandidaturu na predsjedničkim izborima nisam zainteresirana". Iako bi joj upravo predsjednička uloga zapravo savršeno odgovarala.

Dalija Orešković Nesalomljiva Top News 'Crna Dalija' - žena koja je do pakla gonila i HDZ i Kolindu

Umjesto toga, ex-predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa najavila je osnivanje političke stranke i time se dovela u nezavidnu situaciju. Ona koja je dijelila packe političarima sad bi se trebala s njima valjati u blatu. Ona koja je bila iznad svih sad bi trebala postati tek jedna od njih. A vjerojatno nijedna, s obzirom na dosadašnja iskustva s političkim entuzijastima, pa i laicima, što Orešković doista i jest. Zato bi utrka za Pantovčak za nju bila savršena.

U prvom redu, iskoristila bi politički kapital koji je zaradila u godinama dok je ratovala s premijerima, ministrima, pa čak i predsjednicom države. A taj kapital, kao što znamo, u Hrvatskoj se lako prokocka. Drugo, predsjednički izbori bili bi odlična odskočna daska za osnivanje političke stranke i ulazak u političku arenu. To je iskoristio Ivan Vilibor Sinčić sa Živim zidom, to je propustila iskoristiti Mirela Holy s OraH-om.

I treće, sama funkcija predsjednice bila bi prirodni nastavak Dalijina dosadašnjeg mandata na čelu Povjerenstva za sukob interesa. Dominirala bi, kontrolirala, pa i patronizirala. Figurirala bi kao moralna vertikala i pokroviteljica, umjesto da se upušta u sitne igrice i trule kompromise, da gomila poraze prije pravih pobjeda.

Dalija Orešković | Author: Jesenski i Turk Jesenski i Turk

Uostalom, njezin intervju Večernjaku ispisan je kao pamflet u kojem je Orešković svima podijelila šamare i packe, sa sigurne uzvisine i s mnogo moralnog kapitala, baš kako bi se to očekivalo i od predsjednice Republike. Jasno, ima tu i nekih ograda, pa i problema. Nitko ozbiljan još ne istrčava s kandidaturom, pa neće ni Dalija Orešković. Za predsjedničku utrku trebaju novci, infrastruktura, stranačka potpora, medijska naklonost i - puno sreće. U kampanji nema vremena za štrebersko sastavljanje intervjua, to je street fight.

I onda ono ključno: Dalija Orešković definirala se kao liberalka. A liberalno biračko tijelo devastirano je podjelama na dva politička bloka, lijevi i desni. Gdje bi onda Dalija mogla pronaći birače? Moguće je zamisliti da ih privuče igranjem na svoje ime i brend u dosta histeričnoj kampanji za Pantovčak.

Ali na parlamentarnim izborima obilježenima preciznom matematikom i finom mehanikom za takve tu kruha (još) nema. Osim ako takva opcija ne bi imala potporu s predsjedničkog brda. U svim tim nepoznanicama jedna stvar je sigurna: bio bi to sjajan obračun Kolinde i Dalije. Meč stoljeća.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Benjamin 13:08 31.Kolovoz 2018.

    Gospodine Klauški a zbog čega je gospođa Oreškoviće nazvana isto kao 1947. zaklana žena Elizabeth Short - Crna Dalija? Gdje vam je poveznica...?

  • vjaceslav 04:28 28.Kolovoz 2018.

    sviđa mi se raskošna haljina crne dalije s motivom rascvjetanih ruža na čelično sivoj podlozi. phrekrasno! a tebi,tomislave, hvala na priloženoj fotki

  • jluci82 10:52 27.Kolovoz 2018.

    Leonardu da Vinciju bi trebala desetljeća da "skine" Kolindin osmjeh na platno.Opakija od krivoustog na ntu.