Top News
1789 prikaza

Merkel u problemu - vraća se 'njemački Plenković'

Martin Schulz na stranačkoj konferenciji
Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL
U Bruxellesu je proveo više od dvadeset godina, a sad se uključuje u politiku matične države

Nakon godina provedenih u Bruxellesu, bivši šef europskog parlamenta Martin Schulz vraća se u Njemačku kako bi se izravno suprotstavio "željeznoj kancelarki" Angeli Merkel na skorašnjim parlamentarnim izborima. Kad je šef njemačkih socijaldemokrata Sigmar Gabriel, vicekancelar u Merkeličinoj vladi, u utorak rekao da odlazi s čela SPD-a, brojni su ostali iznenađeni. Kad je rekao da će ga Schulz zamijeniti na čelu stranke, iznenađenje je postalo još veće.

Schulz je najavio da će se vratiti u njemačku politiku, ali nitko nije očekivao da će ovaj 61-godišnji knjižničar vratiti se na tako visoku političku poziciju. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju zašto se vraća kao šef stranke. Istraživanje provedeno u prosincu pokazalo je da 57% ispitanika ima pozitivno mišljenje o njemu, a istraživanje provedeno za televiziju ARD u srijedu pokazalo je da Schulz i Merkelica uživaju jednaku podršku od 41% među ispitanicima.

Politički analitičari kažu da je Schulz preživio svakodnevnu politiku dok je boravio u Bruxellesu, što je jako slično našem trenutačnom premijeru koji je godinama boravio izvan Hrvatske i svejedno pobijedio na izborima. Stranački rejtinzi u Njemačkoj i dalje daju veliku prednost Merkeličinoj stranci CDU, ali sami Gabriel je priznao da Schulz ima bolje šanse na skorašnjim izborima.

Schulz, Leko i hrvatski zastupnici u Europarlamentu | Author: Tomislav Krasnec (PIXSELL) Tomislav Krasnec (PIXSELL)

Dok sva istraživanja pokazuju da je treća snaga u Njemačkoj anti-europski AfD, Schulz je odmah rekao da će graditi svoju kampanju na proeuropskoj politici. "Dok je mene, neće biti napadanja Europe", rekao je Schulz stranačkim kolegama.

Čitajući njegovu biografiju jasno je zašto drži takve stavove. Odrastao je uz samu granicu s Belgijom i Nizozemskom, a od mladosti je član SPD-a. Izabran je u europski parlament 1994. godine i otada je jedan od najvažnijih proeuropskih političara u Bruxellesu. Sada već davne 2003. godine dogodio se povijesni sraz s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem. "Znam producenta u Italiji koji snima film o nacističkim koncentracijskim logorima. Mislim da bi bio savršen u ulozi jednog od čuvara", rekao je tada Berlusconi.

Silvio Berlusconi | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL

Schulz je odmjereno odgovorio: "Moje poštovanja prema žrtvama nacističkog režima zabranjuje mi da odgovorim na takvu izjavu". Taj njegov stav donio mu je veliku podršku unutar parlamenta. Otkako je 2012. godine preuzeo upravljanje Europskim parlamentom, poticao je sve veće ovlasti institucija EU i brojni analitičari ga smatraju kao najgorljivijim zagovornikom federalizacije Unije.

"Nitko ne može zanijekati da je Martin Schulz doveo Europski parlament u prve redove kod donošenja odluka o EU", rekla je svojedobno Helga Stevens belgijska zastupnica u Europskom parlamentu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.