Top News
4475 prikaza

Zašto je Angela Merkel odjednom odlučila zabraniti burku?

Njemačka kancelarka Angela Merkel
Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL
Njemačkoj se približavaju savezni izbori i čitava javnost se boji rasta desnice

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije osoba sklona emotivnim govorima. Tijekom više od desetljeća na vlasti u Njemačkoj govori su joj se temeljili na ozbiljnim analizama političkih i ekonomskih problema, a geste su se svodile na sklapanje ruku u karakteristični dijamant, piše CNN.

U utorak navečer je "Mutti" emotivno se obratila svojim stranačkim kolegama. "Tražila sam jako puno od vas, ali vrijeme u kojem živimo je tražilo puno od nas. Svjesna sam toga. Ne mogu obećati da će budućnost biti išta lakša zato što se moramo suočiti s njom uraditi sve što vrijeme u kojem živimo zahtjeva od nas", rekla je Merkelica pred oko 1.000 okupljenih članova CDU-a.

Ogromni izazovi

Merkelica se našla pred ogromnim izazovima i pritiscima birača i stranačkih kolega. Najviše je kritiziraju zbog prihvata oko 890.000 tražitelja azila samo prošle godine. Isprva je Njemačka širom otvorila vrata. Gomile su dočekivale azilante i pozdravljali ih čokoladama i cvijećem. Stvorena je kultura dobrodošlice, "willkommenskultur".

Angela Merkel Poraz kancelarke Top News Najopasnija žena Europe opet gazi - Merkel u opasnosti?

Sve veći broj dolazaka stvorio je ogroman pritisak na društvene službe. Lokalne vlasti su govorile da nemaju dovoljno mjesta za sve tražitelje azila. Jedan gradonačelnik proveo je novinare kroz zgrade općine gdje su izbjeglice spavale na madracima po hodnicima.

Zatim je došla Nova godina i doček u Kolnu. Policija je ustvrdila da su rulje Sjevernoafrikanaca i ljudi s Bliskog istoka napastovale žene u kaosu dočeka Nove godine.

Migranti | Author: /IPA/PIXSELL /IPA/PIXSELL

Ranije ovog tjedna, netom prije održavanja konvencije CDU-a, 17-godišnji izbjeglica iz Afganistana navodno je silovao i ubio 19-godišnju studenticu.

Državne statistike pokazuju da su provale i slični prekršaji u porastu od početka godine kako je rastao broj stanovnika u Njemačkoj. Međutim, napominju da je manje od 1% seksualnih zločina na bilo koji način povezan s imigrantima i izbjeglicama. Broj ubojstava povezanih s izbjeglicama još je i manji.

Javnost protiv izbjeglica

Usprkos tome, javnost se okrenula protiv izbjeglica. Neredi su u nekoliko navrata izbili između izbjeglica i domaćeg stanovništva na istoku Njemačke. Podmetanje požara u izbjegličkim kampovima je postalo gotovo uobičajeno, a desničarske stranke bilježe rekordnu popularnost.

Čak i na Merkeličinom domaćem terenu, u pokrajini Mecklenburg - Zapadno Pomorje, porazila ju je desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) koja je obećavala zaustavljanje imigracije.

Unutar njene vlastite stranke govorka se da Merkelica više ne zna što javnost zapravo želi. Možda je i zbog svega toga se odlučila na potez bez presedana. Najavila je zabranu nošenja burke u javnosti.

Oči svijeta gledaju Njemačku

Ona se suočava s možda i najvažnijim izborom u svom životu. Savezni izbori u Njemačkoj iduće godine privlače pažnju cijelog svijeta i brojne oči uperene su u željeznu kancelarku kako bi zaustavila nezaustavljiv rast populizma u svijetu i Europi.

Angela Merkel Njemačka Kancelarka Top News Ni teroristički napadi ni izbjeglička kriza nisu smanjili njezinu popularnost

Takav zadatak bio bi dovoljno težak i bez protivljenja iz vlastite stranke. Možda se zbog toga odlučila na čisto populistički potez kao što je zabrana burke. Pretpostavlja se da u Njemačkoj živi manje od 300 muslimanki koje nose nikab, što je pokrov preko čitavog lica, a nije zabilježena niti jedna muslimanka s burkom. Zato je to lak način zarade političkog kapitala unutar stranke, ali i u njemačkom društvu.

Na kraju njenog govora dočekao ju je aplauz i ovacije u trajanju od 11 minuta. Dobila je 89% glasova na stranačkoj konvenciji i pokazala je da može voditi CDU.

Pred njom je zadatak da prije izbora iduće godine uvjeri njemačku javnost da može voditi i državu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.