Top News
8896 prikaza

Merkelica se odbila "pokriti" u Saudijskoj Arabiji

Angela Merkel
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Vehabijsko kraljevstvo svojim zakonima ženama strogo nalaže pokrivanje od glave do poda

Izvještavajući o posjetu kancelarke Angele Merkel Saudijskoj Arabiji, njemački mediji navode da se kancelarka nije povinovala pravilima odijevanja koja važe kao strogi zakon u tom vehabijskom kraljevstvu. Angela Merkel u Jeddahu na zapadu zemlje sastala se s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom. Saudijski zakoni propisuju da žene moraju biti pokrivene od glave do poda i nipošto ne dopuštaju da žene imaju otkrivenu kosu u javnosti.

Prije Merkel to isto su odbile u službenim posjetima redom Theresa May prošlog mjeseca, Hillary Clinton i Michelle Obama. Britanska premijerka May za neodustajanje od načela imala je posebno dobar razlog, političko stanje u vlastitoj zemlji koju je čvrsto naumila izvesti iz EU-a, što počiva na izrazito konzervativnoj populističkoj agendi protiv useljenika i "stranih kulturnih utjecaja".

Kraljevska palača Saudijske Arabije Predviđanja Top News 'S. Arabija raspast će se najkasnije do 2030.!'

Angela Merkel si nije nipošto smjela dopustiti povinovanje pravilima koja vrijede za žene u Saudijskoj Arabiji već i s obzirom na svoj položaj svjetske liderice, ali posebno i zato što je Bundestag prije nekoliko dana izglasao zakon kojim se zabranjuje nošenje burke u javnosti. Za taj zakon njemačka kancelarka je uoči glasanja rekla da "potpuna pokrivala treba zabraniti na svim mjestima gdje je to pravno moguće".

Željezna kancelarka, inače, ako je suditi po službenim izvještajima iz posjeta, nije bila pretjerano nježna u razgovoru s kraljem. Prigovorila mu je zbog smrtne kazne u toj zemlji. U Saudijskoj Arabiji se godišnje bez problema pogubi i više od 100 ljudi, prema nekim izvještajima i puno više. Glava se odrubljuje mačem zbog niza kriminalnih djela poput otmice, krijumčarenja droge, oružanog razbojstva, prevare i sličnog, ali i zbog preljuba, vještičarenja, homoseksualnosti, krivovjerja...

Od 2009. u toj zemlji pogubljuju se i maloljetnici. Merkel je kralju prigovorila i zbog rata u Jemenu u kojem vojska Saudijske Arabije bombardira bez razlike i vojne i civilne ciljeve, u kojem je pobila na tisuće civila i koji je najmanje dva milijuna ljudi natjerao u izbjeglištvo. A potom se sastala i s vodećim tamošnjim poslovnim ženama.

"Imam dojam da se zemlja mijenja, da je puno više toga moguće nego prije nekoliko godina, ali još uvijek je dug put do postizanja pune ravnopravnosti žena i muškaraca", kazala je Merkel. To je ono o čemu se izvijestilo. Ono o čemu nije bilo riječi da se razgovaralo je činjenica da je Saudijska Arabija jedan od najvećih trgovinskih partnera Njemačke na Bliskom istoku. S Angelom Merkel u posjet su išli i predsjednici uprava nekih velikih njemačkih kompanija.

Saudijski kralj Salman Obitelj "onog" tipa Ekonomix S. Arabija duguje Bin Ladenovima stotine milijuna dolara

U 2016. Njemačka je u kraljevinu izvezla roba i usluga vrijednih ukupno pola milijarde eura. Visoki saudijski dužnosnik nakon Merkeličinog posjeta, rekao je za Der Spiegel da njegova zemlja više neće tražiti od Njemačke kupovinu oružja, kako "ne bi uzrokovao probleme Berlinu", sve za ljubav razvijanja suradnje u nekim drugim ekonomskim područjima. U Njemačkoj, naime, posljednjih godina izrazito rastu tenzije među glavnim političkim strankama o izvozu oružja u zemlje koje su otvoreni agresori u pojedinim ratovima.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.