Top News
1510 prikaza

Mesić i njegov ured opet potrošili više nego su smjeli

Stipe Mesić
Dalibor Urukalović (PIXSELL)
Ured bivšeg predsjednika koji radi na osnovu ugovora o djelu lani je isplatio skoro 75 tisuća kuna naknade

Iako je ured Stjepana Mesića upozoren u reviziji 2012. na nepravilnosti u svom radu, isto su ponovili i u prošlog godini - isplatili su višestruko veću svotu nego što je zakonom dopušteno, zaključak je to Državne revizije.

U izvješću koje je revizija poslala saboru navodi se da je Mesićev Ured 2015. isplatio skoro 75 tisuća kuna naknade, a to iznosi čak 30 posto sredstva planiranih za isplatu plaća u toj godini. S druge strane, zakon propisuje da taj iznos ne smije prelaziti više od dva posto.

300 tisuća kuna za usluge

U rujnu se Ured očitiovao Reviziji kako ima samo jednu zaposlenicu, iako bi po svim propisima i sistematizaciji mogao imati dvoje. Buudći da je Ured trebao pripremati i vanjsko-političke aktivnosti Mesića, morali si se prebaciti na ugovor od djelu, jer jedna zaposlena nije mogla obavljati sav posao, a druga/i se nije mogla zaposliti.

"S obzirom da izdaci za pružene usluge prelaze dva posto (...), ističe se da se radi o specifičnim, visoko složenim poslovima za čije usluge su na temelju ugovora o djelu osigurana financijska sredstava", naveo je Mesićev Ured u očitovanju.

Državni ured za reviziju utvrdio je da je Mesićev Ured lani iz državnoga proračuna uprihodovao 775 tisuća kuna, a potrošio 780 tisuća kuna. Materijalni rashodi iznosili su mu 520 tisuća kuna, dok je za zaposlene potrošeno 242 tisuće kuna.
Rashodi za usluge (gotovo 300 tisuća kuna) te naknade troškova zaposlenima (95 tisuća kuna), najveće su stavke kod materijalnih rashoda. Na intelektualne i osobne usluge Ured je potrošio 121 tisuću kuna, konkretno za izradu analize i procjene vanjskopolitičkih zbivanja, prijevode, uređivanja fundusa fotografija, uređivanja vrta i okoliša. Na telefon i internet potrošio je 88 tisuća kuna.
Na ime dnevnica za službena putovanja u inozemstvo, isplaćeno je 62 tisuće kuna. Revizija je konstatirala i da su rashodi za nefinancijsku imovinu u odnosu na 2014. bili veći za 13.500 kuna ili 324 posto, jer je nabavljena oprema za videonadzor.

Još troškova bivšeg predsjednika

Revizija je utvrdila kako Mesić pored troška svog Ureda ima i drugih troškova, koji se reguliraju posebnim propisima, a odnose se na na troškove osobnog vozača, službenog vozila te fizičke zaštite. Ti su rashodi iskazani u okviru rashoda državnih tijela koja obavljaju spomenute usluge, napominje Revizija.

Revizija je poslovanju Mesićeva Ureda dala bezuvjetno mišljenje, jer nije utvrdila nepravilnosti i propuste vezane uz usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima koje bi utjecale na izražavanje drukčijeg mišljenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.