Top News
9058 prikaza

MI6: Prošvercali smo nuklearnog stručnjaka iz Irana preko RH

Migrantska kriza poslužila je uoči Nove godine kao krinka za tajnu operaciju

Britanski špijuni iskoristili su krizu s izbjeglicama kao paravan za prokrijumčariti iranskog nuklearnog znanstvenika pomoću malog čamca u sigurnost Velike Britanije. 47-godišnji nuklearni tehničar smatra se da je preko kanala La Manche doputovao u skupini s drugim iranskim migrantima u čamcu na napuhavanje.

Muškarac se britanskog kopna domogao 31. prosinca uoči Nove godine, i to kod Lydda u Kentu, skupa s još 12 drugih migranata, a sve u sklopu zajedničke operacije s MI6, CIA-om i Mossadom. Tehničar s informacijama o iranskom nuklearnom programu navodno je pomogao u pripremi atentata na Mostafu Ahmadija Roshana, nuklearnog znanstvenika ubijenog u eksploziji automobila u Teheranu 2012.

Donald Trump Vraćanje sankcija Top News Što nas čeka nakon Trumpovog raskida sporazuma s Iranom?

Plan da ga se prebaci u Europu smišljen je u listopadu. Mossad ga je uspio izvesti iz Irana u Tursku, da bi se ovaj potom otisnuo na put od 4500 kilometara. Operacija se zakomplicirala kada je SAD napusio Iransku nuklearni sporazum, što ga podržava Velika Britanija. Obavještajne agencije pritom nisu htjele da se vidi da mu pomažu domoći se Britanije. Izvor je rekao za Sunday Express: "To nije prošlo bez poteškoća."

 | Author:

"Brzo su primijetili da ga nema. Dobili smo informaciju da se za njim zaputila specijalna jedinica Islamske revolucionarne garde... Kad se domogao Francuske, i dalje je ostalo pitanje kako ga prebaciti u Britaniju... Nismo ga naprosto mogli prevesti avionom... Iako neuobičajeno, odlučili smo ga dovesti s grupom migranata koji su se pripremali prijeći kanal čamcem za napuhavanje."

MI6 je znanstvenika potom intervjuirao oko svega što ih je zanimalo, da bi ga potom poslali za SAD. Desetljećima su zapadne nacije zabrinute zbog iranskog nuklearnog programa, te optužuju Teheran da želi doći do nuklearnog naoružanja. Iran je dugo tvrdio da je njegov nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe, ali se posljednjih godina suočio sa sankcijama.

Benjamin Netanyahu, Vladimir Putin Bibi kao Erdogan? Top News Netanyahu bi pao s vlasti da ne 'kuri' ratove i sukobe

Konačno, za vrijeme administracije Baracka Obame u SAD-u, 2015. godine sporazum s Iranom je sklopljen, što je bilo veliko olakšanje i po Iran i po Zapad. No, tada je na scenu stupio Donald Trump, koji je još u kampanji obećavao da će prekinuti nuklearni sporazum, te da će prvom prilikom povući SAD iz sporazuma, što je na kraju i učinio.

Članak je u cijelosti prenesen iz Daily Maila

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • novinari_lazu 08:24 11.Veljača 2019.

    Zar nije bilo jednostavoje kupit mu avionsku kartu, ili poslat CIAin, MI6ov avion pa ga dofurati u veliku Britaniju, morali komplicirat bez veze.