Top News
547 prikaza

Milanovićevih 17 izabranih: Na Markov trg idu Peđa, Sabina...

Zoran Milanović i Joško Klisović
Luka Stanzl/PIXSELL
Jedna od SDP-ovih mladih nada, kako ih vole nazivati, jest upravo Peđa Grbin, koji bi u Milanovićevoj vladi preuzeo Ministarstvo pravosuđa

Narodna koalicija već slaže svoje redove u slučaju da pobijede, odnosno dobiju većinu glasova za sastavljanje nove vlade. Od svih imena jedini koji će sigurno ući u vladu je Boris Lalovac, a preuzeo bi svoje “staro” Ministarstvo financija.

Iako, kaže nam visok izvor u Narodnoj koaliciji, još ništa nije konačno, otkriva nam tko “sjedi s desna” Zoranu Milanoviću. Većina “bivših” vratili bi se u ministarstva koja su vodili.

- Hrvatska nema vremena za čekanje i zato moramo biti spremni odmah preuzeti odgovornost. Iz tog razloga već sad imamo plan tko bi preuzeo koje ministarstvo, a i pošteno je da glasači znaju za što i koga glasaju. Narodna vlada imala bi većinu poznatih lica s nekoliko novih osvježenja - kaže nam pouzdani izvor blizak Milanoviću. A među tim “novim” licima, kad se radi o vladi, jest SDP-ovac Peđa Grbin.

Peđa Grbin | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

On je svojevrsne simpatije javnosti pokupio u siječnju 2014., kad je snimljen kako pijan u pulskom kafiću pjeva “Čavoglave”. Nije poricao ispad, nego je zaključio: “Ja sam pijana budala”. No kad ne tulumari, Grbin je drugi čovjek nakon Vladimira Šeksa kojega se pita za ustavna pitanja. U zadnje dvije godine uspio je pridobiti Milanovićevo povjerenje.

Jedna od SDP-ovih mladih nada, kako ih vole nazivati, jest upravo Peđa Grbin, koji bi u Milanovićevoj vladi preuzeo Ministarstvo pravosuđa.

Prema dosadašnjem planu, Narodna koalicija bi spojila neka ministarstva, a neka razdvojila. Tako bi Ministarstvo uprave potpalo pod pravosuđe, pa bi Grbin dobio takozvani paket dva u jedan. Time su iz igre za fotelju u vladi izbacili Arsena Bauka.

Arsen Bauk | Author: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

- Bauk je bio dobar ministar te ne znači da neće imati adekvatno mjesto i u budućoj vladi - pojašnjava nam izvor blizak Milanoviću.

No što to konkretno znači, ne otkriva. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić zamijenili bi svoje nekadašnje fotelje, pa bi tako Vrdoljak preuzeo Ministarstvo prometa, a Siniša Hajdaš Dončić Ministarstvo gospodarstva, s time da bi u svoj portfelj dobio i poduzetništvo. Vrdoljaka u Narodnoj koaliciji ujedno vide kao mogućeg kandidata za mjesto potpredsjednika vlade za gospodarstvo.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić preuzeo bi MORH, a u njegovu nekadašnju fotelju zasjeo bi Orsat Miljenić, koji je u Kukuriku vladi bio na čelu pravosuđa. Zasad na čelu Ministarstva vanjskih poslova vide Joška Klisovića, nekadašnjeg zamjenika Vesne Pusić. No kako se još ne zna hoće li Klisović karijeru graditi u Bruxellesu, moguće je da će vanjske poslove voditi Miljenić.

Ranko Ostojić | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

Ministarstvo turizma dodijelili bi IDS-u, ali nije poznato koga oni vide u toj fotelji. Poljoprivreda bi pripala partnerima iz HSS-a, no iako se ne zna tko bi od HSS-ovaca vodio ministarstvo, zna se da bi njihov šef Krešo Beljak bio potpredsjednik vlade za poljoprivredu. Odvojili bi znanost od obrazovanja, pa bi u novome Ministarstvu znanosti sjedio ili čelnik riječkog sveučilišta Pero Lučin ili nekadašnja potpredsjednica vlade Pusić.

"Za ovo ministarstvo ima najviše kandidata, rekli bismo da je ono najvruća fotelja, jer uz dvoje spomenutih kandidata je i Neven Budak. Uglavnom moram naglasiti da ovo nije ništa konačno, osim Borisa Lalovca za kojeg je Milanović rekao da je nezamjenjiv", kaže nam naš izvor. Uz Grbina, Milanović bi u vladu stavio još dvije mlade nade. Jedan je Sabina Glasovac, koja bi najvjerojatnije preuzela Ministarstvo obrazovanja i sporta, a Ministarstvo EU fondova preuzeo bi Daniel Mondekar.

Branko Grčić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Nije Milanović zaboravio na Branka Grčića, koji bi dobio “drugi dio” spomenutog ministarstva, a ono bi se zvalo Ministarstvo regionalnog razvoja. Ujedno Grčića vide na mjestu potpredsjednika vlade. Anka Mrak Taritaš vratila bi se na čelo graditeljstva, a uz to dobila i zaštitu okoliša. Milanka Opačić i Mirando Mrsić vratili bi se “na mjesto zločina”, u socijalu i rad, kao i Siniša Varga u zdravlje.

Buhtla bez 'pekmeza'

Nije neka utjeha za Gordana Marasa, ali nije jedini kojega Zoran Milanović ne vidi u svojoj budućoj vladi. Naime, nekadašnje Marasovo ministarstvo spojilo bi se s gospodarstvom.

Gordan Maras | Author: Marko Jurinec (PIXSELL) Marko Jurinec (PIXSELL)

Maras je, podsjetimo, tijekom zadnjih izbora, prije godinu dana, bio u nemilosti šefa. Toliko ga je naljutio da je u izbornoj noći dobio zabranu da javnog istupanja. Kasnije su se strasti primirile i Buhtla, kako ga od milja zovu stranački kolege, dobio je zeleno svjetlo da u medijima predstavlja stranku. Ipak, izgleda nije do kraja uspio otopiti šefovo srce jer ga, za sada, ne vidi u svojem najužem timu. Banskim dvorima se ne treba nadati ni nekadašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović jer ni na njega, koliko je za sada poznato, ne računaju kao na budućeg ministra. Štoviše, njegovo bivše ministarstvo vratili bi u okrilje graditeljstva, pa bi oba sektora vodila popularna HNS-ovka Anka Mrak Taritaš. Marasu i Zmajloviću izgleda da bi se mogao pridružiti i Arsen Bauk, jer upravi bi pripojili Ministarstvo pravosuđa.

Beljak će biti uz Milanovića

Šef HSS-a Krešimir Beljak dobio bi mjesto potpredsjednika vlade i pripalo bi im Ministarstvo poljoprivrede iako se još ne zna koga HSS vidi na tome mjestu. Potpredsjedničko mjesto u Narodnoj vladi dobio bi i Ivan Vrdoljak, kao i Branko Grčić. IDS bi se zadovoljio Ministarstvom turizma

Plenković izabrao 'mekši' kadar

Tko su najizgledniji HDZ-ovi ljudi za preuzimanje ministarstva u Plenkovićevoj vladi, dobiju li priliku da je sastave, najbolje govori slika. Naime, to su oni koje se najčešće viđa uz njega na javnim nastupima.

Na predstavljanju HDZ-ova programa u Muzeju Mimara riječ su dobili potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić, tehnički ministar financija Zdravko Marić i HDZ-ov ekonomski stručnjak Tomislav Ćorić. Svi troje sjedili bi u vladi koju bi vodio Plenković, i to na mjestu ministarstva gospodarstva, financija i mirovinskog sustava, piše Večernji list.

Zdravko Marić i Oleg Butković | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Moglo bi se dogoditi da HDZ-ova vlada ima dva Marića, jer na čelnome mjestu poduzetništva vide svojeg drugog ekonomskog stručnjaka Gorana Marića. Zlatko Hasanbegović bi prošao gore od Marasa kod Milanovića jer njegovo sadašnje ministarstvo ne bi se nikome pripajalo, ali umjesto njega ondje bi sjedio savjetnik predsjednice Andro Krstulović Opara. Čak su trojica kandidata za ministra vanjskih poslova, pa tako “troje” između Davora Božinovića, Ive Davora Stiera i Mire Kovača

Milijan Brkić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Vruće je u HDZ-u i po pitanju Ministarstva zdravlja, gdje dvoje između povratnika Drage Prgometa i Dijane Zdravec. Milijan Brkić kandidat je za MUP, no to nije sigurno zbog afere s diplomom. Damir Jelić preuzeo bi pak Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Budućoj vladi možete ostavljati poruke - OVDJE.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.