Top News
1484 prikaza

Milo se vraća: Balkanski Putin opet pobijedio

Milo Đukanović
Boris Ščitar/ PIXSELL
Sudeći prema izlaznim anketama, bivši postaje novi predsjednik

Na trećim po redu predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti pobjedu je, ako je suditi po preliminarnim rezultatima, odnio Milo Đukanović kojem će to biti drugi mandat kao predsjednik.

Prema prvim rezultatima Đukanović ima 55,9 posto glasova, Mladen Bojanić 34,1 posto, Draginja Vuksanović 5,5 posto, Marko Milačić 3,4 posto, Hazbija Kalač 0,5 posto, Dobrilo Dedeić 0,3 posto i Vasilije Miličković 0,2 posto.

Izlaznost je, prema podacima CeMi, do 19 sati je 58,6 posto građana.

Prije otprilike godinu dana američki magazin Forbes procijenio je imovinu bivšeg predsjednika i premijera Mila Đukanovića na čak 167 milijuna dolara. 

U posljednjih 30-ak godina bio je i ostao najutjecajniji crnogorski političar, pa ne čudi da je ponovno najavio kandidaturu za predsjednika susjedne države. 

Milo Đukanović četiri je puta bio premijer, a od 1998. do 2002. godine i predsjednik države. Aktualni crnogorski predsjednik Filip Vujanović i sam je nedavno na Cetinju da kao svog nasljednika vidi upravo Mila Đukanovića, čelnika njihove stranke, Demokratska partija socijalista. 

Milo Đukanović slavi pbjedu na izborima u listopadu 2016. Đukanović Top News Neuništivi Milo: Želi postati Putin na Balkanu

- Njegova osoba jamči obranu vrijednosti države, rekao je Vujanović za svog vrlo izglednog nasljednika. 

S njim se ne slažu neki crnogorski analitičari. Daliborka Uljarević, iz Centra za građansko obrazovanje uvjerena je da je ta odluka iznimno loša za samog Đukanovića: 

- ... ali što je mnogo važnije za crnogorsko društvo u cjelini, posebno s dugoročnog aspekta. Đukanović je ovim pokazao da je ovisnik o vlasti", smatra Uljarević, a prenose vijesti.me.

Ona smatra da nije moguća njegova pobjeda u prvom krugu, ali i upozorava:

- Đukanović se izravno konfrontira onim polugama u međunarodnoj zajednici na kojima se održavao do sada na vlasti, a to je isto ono što je svojedobno Miloševića odvelo tamo gdje je završio.

Pišu da Đukanović već gotovo 30 godina  mijenja pozicije u vlasti, pa analitičari sugeriraju kud bi ga to moglo u konačnici odvesti:

- Ovo je još jedan epizoda koja prilično podsjeća na stil vladanja po uzoru na Putina, i na njegove rotacije s mjesta predsjednika vlade na mjesto predsjednika države, kazao je Stevo Muk iz Instituta alternativa.

Đukanović je rođen 15. veljače 1962. godine u Nikšiću. Školovao se u Podgorici, gdje je završio gimnaziju i Ekonomski fakultet.

Politički je bio aktivan još na fakultetu, gdje je bio predsjednik omladinske organizacije.

Po završetku studija počeo se profesionalno baviti politikom i uspinjao se stepenicama tadašnjeg Saveza komunista Crne Gore, da bi 1991. postao sekretar Centralnog komiteta SK Crne Gore. 

Viktor Orban na nogometnoj utakmici Izbori Top News Orban - Mađarski diktator ili spasitelj nacije

Na prvim višestranačkim izborima krajem 1990. godine,  izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore, a 15. veljače 1991. godine, sa samo 29 godina, postao je uz pomoć Slobodana Miloševića najmlađi premijer u Europi. 

Ubrzo nakon završetka rata s Hrvatskom, Đukanović se počeo distancirati od Miloševića i govoriti da je on 'čovjek prošlosti', zbog čega se sukobio sa svojim rivalom u stranci, Momirom Bulatovićem. Ipak, na predsjedničkim izborima 1997. tijesno ga je pobijedio. 

Mnogi tvrde da je od tada do danas Đukanović i njegova obitelj, prikupila enormno bogatstvo. Neki to pripisuju poslovima s krijumčarenjem cigareta s kraja 90-ih i početka 2000-tih, pa je Đukanović čak morao svjedočiti u Bariju na velikom suđenju.

Talijanski tužitelji sumnjičili su ga da je dio zavjere crnogorskih dužnosnika i talijanske mafije koji su se navodno 10 godina bavili ovim biznisom. 

Iako je njegovo svjedočenje arhivirano na sudu u Bariju, Đukanovića nikad nisu teretili da je osobno profitirao, pa je njegov slučaj stavljen na stranu. 

Njegova obitelj uključuje i Đukanovićevu sestru i brata, od kojih je poznatiji Aco, koji je svojedobno bio glazbeni promotor i koji je navodno zaradio većinu obiteljskog bogatstva. 

U vlasništvu obitelji Đukanović je i privatizirana bivša Nikšićka - sada Prva banka, koja je prije desetak godina privatizirana, a većinski vlasnici su članovi Đukanovićeve obitelji. 

U prosincu 2016. godine saznalo se kako je crnogorska Vlada odobrila projekt gradnje male privatne hidroelektrane - prve takve u Crnoj Gori, a projekt je usvojen po hitnom postupku. Koncesiju je dobila tvrtka 'BB Hidro', u vlasništvu Blaža Đukanovića, a Vlada je i odlučila da svaki kilovat proizveden u toj hidroelektrani bude subvencioniran od države. 

Prije 7-8 godina aktualnog kandidata za crnogorskog predsjednika povezivalo se i s nikšićkom manekenkom, 23 godine mlađom Jelenom Šćepanović, no i to se na kraju pokazalo netočnim. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.