Top News
3216 prikaza

"Ruska banka tražila je od SDP-a da podrži HDZ-ov 'lex Agrokor'"

Ranko Ostojić i Peđa Grbin
Zeljko Lukunic (PIXSELL)
Peđa Grbin o banci VTB koja je tražila od njih kako da glasaju u Saboru: "Mi smo rekli ne!"

Potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik Peđa Grbin otkrio je u emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića da je pri glasanju o "lex Agrokoru" bankarski lobi direktno pokušao nagovoriti njegovu stranku da podrži zakon Vlade HDZ-a i Mosta. I to ruska banka VTB koja je jedan od velikih vjerovnika Agrokora. "Oni su nas kontaktirali i apelirali na nas da prihvatimo to zakonsko rješenje. Ispostavilo se da su upoznati sa svakim korakom pisanja tog zakona, bolje nego mi sami", rekao je Grbin.

Stanković ga je pitao tko je sa strane SDP-a bio na tom sastanku, a Grbin je rekao da su bili on, Siniša Hajdaš Dončić i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, te da su predstavnike VTB banke odbili. Stanković je potom pitao Grbina zašto su ti bankari lobirali za taj zakon. "Zato što su vidjeli da će im taj zakon biti najviše od koristi", rekao je Grbin. U taj dio emisije Grbin je ušao s tom temom govoreći o sukobu interesa za koji optužuje ministricu Martinu Dalić u dijelu u kojem je ispalo da je odvjetničko društvo koje je radilo za VTB, radilo i na "lex Agrokoru".

"Ministrica Dalić poslije toga je odjednom rekla da je ona bila na čelu povjerenstva za izradu tog zakona. Do tada nije bilo riječi o povjerenstvu. Rekla je da su se konzultirali neki vanjski suradnici, ali da nitko nije primio honorar za to. Možda je nekome plaća to što danas radi zakon koji ide u korist nekoj banci, a sutra radi za tu banku", kazao je Grbin. Potom je objasnio i zašto smatra da je "lex Agrokor" direktna korist i interes banaka. Konkretno je bila riječ o Sberbanci i njenih 1,1 milijardi eura potraživanja od Agrokora.

Agrokor POLA MILIJARDE Ekonomix Sberbank spremna otpisati dio Agrokorova duga?

Grbin je objasnio da u situaciji ovakvog zakona Sberbanka može računati da će dobiti svih 1,1 milijardi eura, dok neki OPG može računati na samo dio svojih potraživanja. Također, objasnio je da, u slučaju da zakona nije bilo, da se primjenjivao uobičajeni stečajni postupak, Sberbank ne bi mogao naplatiti svoj cijeli kredit. Samo, tu se pojavljuje "lex Agrokor". Grbin je rekao da prema sporazumu Rusije i Hrvatske o zaštiti ulaganja, nijedna strana ne smije vršiti niti razvlaštenje niti donositi zakone koji bi značili razvlaštenje.

"'Lex Agrokor' za Sberbanku znači upravo to. I ta je banka prije nekoliko dana najavila da će tužiti Hrvatsku za cijeli taj iznos, samo što će sada imati na osnovu čega tražiti naplatu cijelog tog kredita od vas, od mene, od svih građana ove zemlje", kazao je Grbin. Bila je riječ o odgovoru na optužbe Martine Dalić da SDP štiti interese Sberbanke. Grbin, međutim, ovime objašnjava da je "lex Agrokor" upravo u interesu Sberbanke, jer u stečajnom postupku nikako ne bi mogao doći do cijelog svog kredita. A "lex Agrokor" je upravo ono što toj banci daje pravno uporište, koje prije nije postojalo, da sudski zahtijeva cijeli iznos.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.