Top News
434 prikaza

Misterij smrti glavnog tajnika UN-a: Nesreća ili ubojstvo?

Dag Hammarskjöld
Wikipedia
UN želi ponovno istražiti zrakoplovnu nesreću iz 1961. godine u kojoj je poginuo njihov tadašnji glavni tajnik

Suhoparan, dosad sustav UN-a mogao bi biti na tragu razotkrivanja velikog misterija koji su dogodio unutar njihovih krugova. Naime, ovih dana postavilo se pitanje je li u zrakoplovnoj nesreći 1961. namjerno ubijen tadašnji UN-ov glavni tajnik Dag Hammarskjöld.

Slučaj se pokrenuo nakon što je Ban Ki-Moon, trenutačni glavni tajnik, pozvao da se pokrene novo istraživanje.

Hammarskjöld je poginuo s još 15 putnika, kad se zrakoplov srušio 18. rujna 1961. godine u šumi. Švedski diplomat bio je u trenutku smrti na putu kako bi sklopio primirje između pobunjenika i vlade Konga u južnoj Africi.

Posmrtno mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir, te ga mnogi smatraju najučinkovitijim i najodvažnijim izvršiteljem dužnosti koji je bio na čelu Ujedinjenih naroda tijekom Hladnog rata.

Iako nakon pada zrakoplova nisu postojali nikakvi razlozi za sumnju da je riječ o bilo čemu drugom nego o nesreći, nije dugo trajalo prije nego su se pojavili različiti teoretičari zavjere koji su bili uvjereni da Hammarskjöld nije poginuo slučajno.

Bivši predsjednik SAD-a, Harry Truman, potaknuo je daljnja govoranja kad je, dva dana nakon nesreće, izjavio da je "Dag Hammarskjöld taman trebao poduzeti neke odlučujuće korake kad su ga ubili". Sam je nakon toga dodao: "Obratite pozornost da sam rekao: 'Kad su ga ubili'". No nije želio dalje ulaziti u detalje.

Nova istraga trebala bi otkriti sve činjenice

Ban Ki-moon | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Ban tvrdi da danas raspolažemo s dovoljno novih informacija da posumnjamo u dosadašnje rezultate istrage o nesreći koja se dogodila na području današnje Zambije.

Ban, koji nikad nije skrivao svoje divljenje prema Hammarskjöldu, potvrdio je da bi se istraga trebala izvršiti nakon što je posebna skupina koju je sam odredio otkrila da se na Hammarskjölda moglo ciljati iz zraka ili da je bila riječ o nekom drugom obliku napada.

Otkrivene su nove informacije koje bi mogle imati 'umjerenu dokaznu vrijednost', što je sasvim dovoljno da se istraži mogućnost zračnog napada ili neke druge hipoteze o tome što je moglo uzrokovati nesreću.

Trojica članova posebne skupine intervjuirala su novog svjedoka koji je potvrdio da je tu noć na nebu vidio dva zrakoplova, od koji se jedan zapalio prije pada. A u izvještaju piše i da su u sklopu lokalnih vlasti iz te regije radile i strani vojnici koji su mogli imati sposobnosti zračnog djelovanja.

U izvještaju je doduše isključena mogućnost sabotaže zrakoplova ili otmice, iako je moguće da je čimbenik koji je pridonio cijeloj situaciji bila činjenica da je posada zrakoplova bila umorna.

Kako bi se dodatno produbio misterij, bilo koje novo istraživanje uključivat će svjedočenja biših članova američih tajnih službi. Dvojica su već razgovarala s posebnom skupinom i tvrde da su preslušali ili pročitali dojave radijom koje su ukazivale na to da je zrakoplov glavnog tajnika UN-a napadnut. Inače, uvid u te snimke i prijepise imale su tek odabrane agencije, poput one za nacionalnu sigurnost, piše CNN.

Ban je u prioćenju izjavio da će nova istraga napokon utvrditi sve činjenice, iako je UN-u potrebna pomoć zemalja koje su ga imenovale na tu poziciju, a SAD i Velila Britanija još nisu odgovorile na sve zahtjeve posebne skupine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.