Top News
2712 prikaza

Modernizacija hrvatske vojske: Predstavljeno novih pet helikoptera Kiowa

Kiowa
Dino Stanin (PIXSELL)
Nabavkom helikoptera nastavlja se modernizacija hrvatskih oružanih snaga, a posebno ratno zrakoplovstvo

U srijedu predstavljeno je prvih pet helikoptera Kiowa Warrrior što ih Ministarstvo obrane nabavlja uz potporu Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo je tek posljednji u nizu programa kupovine rabljene vojne opreme od Amerikanaca, a predviđena je nabava još 11 helikoptera koji trebaju uskoro stići u bazu u Zemuniku. Svi helikopteri proizvedeni su između 2010. i 2012. godine, a 2015. su povučeni iz upotrebe. Amerikanci ih šalju potpuno opremljene, a s njima su dopremljeni i trenažeri na kojima će vježbati novi piloti. 

Iz MORH-a su priopćili da će helikopteri, s opremom i obukom, koštati oko 14,7 milijuna kuna. Napominju da će Hrvatska podmiriti i PDV u iznosu od oko 90 milijuna kuna. Uzevši u obzir da je puni trošak novih helikoptera i simulatora oko 220 milijuna dolara, ušteda je više nego očita.

Kiowe donekle mijenjaju stare Mi-24, poznate pod nadimkom leteći tenk zbog iznimne oklopljenosti. Dok su Hindevi bili izrazito ofenzivni helikopteri, a posebno su se iskazali krajem Domovinskog rata, Kiowe su multifunkcionalne letjelice. Primarna namjena helikoptera OH-58D Kiowa Warrior vezana je uz izviđačke i napadačke sposobnosti. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu i vrlo blisku zračnu potporu, zatim pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe, te borbu u urbanim područjima. Pored toga, ovaj helikopter ima sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću, ima velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite, rekli su iz MORH-a.

Donirani MRAP-ovi | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

Prije dvije godina, Hrvatska je nabavila dvjestotinjak posebno dizajniranih borbenih vozila. Nabavljena su 162 vozila MRAP M-ATV proizvedenih u Wisconsinu, a svaki je izvorno koštao oko pola milijuna dolara. Hrvatskoj su oni donirani praktički besplatno nakon služenja misija u Iraku i Afganistanu. Njihova najveća posebnost je što su posebno dizajnirani kako bi izbjegli protuoklopne mine i zasjede.

Time se polako približava vrijeme kada će hrvatske oružane snage biti opremljene prema NATO standardima, ali još uvijek je ostao velik dio, posebno teškog naoružanja, iz starih zaliha JNA. Tako su prošle godine na mimohodu OSRH posjetitelji mogli vidjeti rame uz rame sovjetske i njemačke haubice. Naime, u sastavu hrvatske kopnene vojske nalazi se još nekoliko Gvozdika, 122mm haubica čija je serijska proizvodnja počela davne 1971. godine.

Haubica Pzh 2000 | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

S druge strane, nedavno su nabavljene najmodernije haubice iz Njemačke, Panzerhaubitze 2000 kalibra 155 mm čija bojna upotreba počinje tek prije desetak godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.