Top News
1930 prikaza

Milijuni eura otišli u hrvatske džepove, a hrvatsko oružje u Siriju

Sajam oružja u Houstonu
Flickr/Glasgows
Skupina istraživačkih novinara otkrila je mrežu ilegalnog izvoza iz Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Bugarske, Češke, Rumunjske i Slovačke

U posljednjih 13 mjeseci najmanje 68 aviona prevozilo je velike terete oružja iz središnje i istočne Europe prema Bliskom istoku i Turskoj. Jedna od zemalja iz kojih se oružje ilegalno prevozi jest i Hrvatska, a Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) u svom istraživačkom projektu navode da su ostale zemlje porijekla Srbija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Češka, Rumunjska i Slovačka. Na Hrvatsku otpada 302 milijuna eura od tog biznisa.

Zemlje odredišta su, kako BIRN i OCCRP navode, Sirija i Jemen, dvije države koje su u brutalnim ratovima posljednjih godina sasvim razorene. Riječ je nesumnjivo o ilegalnom izvozu oružja, što je za autore istraživačkog članka potvrdio Patrick Wilcken iz Amnesty Internationala. "Sve ukazuje na sistemsko preusmjeravanje oružja naoružanim grupama optuženima za ozbiljna kršenja ljudskih prava. Ako je to točno, ovi su poslovi nezakoniti prema Sporazum UN-a o trgovini oružjem", komentirao je nakon što su mu novinari predočili dokumente. Od 2012. naovamo na takav je način prije svega u rat u Siriji prevezeno oružja vrijednosti od 1,2 milijarde dolara.

Express i 24sata otkrili su prije tri godine izvoz oružja iz Hrvatske za sirijske pobunjenike preko Jordana, što je očito dio ove iste priče. Izvješće na koje smo se pozivali navodilo je 3000 tona oružja vrijednog 6,9 milijuna dolara u 2012. te još 26 milijuna dolara oružja u 2013. Hrvatskim oružjem znao se hvaliti i ISILNakon skandala koji je izazvalo otkriće o tome da hrvatsko oružje razara Siriju, naredna godišnja izvješća resornog ministarstva o izvozu oružja iz Hrvatske svedena su na brojke tek s tragovima relevantnosti. U međuvremenu, pred ratovima na Bliskom istoku, tzv. Balkanskom izbjegličkom rutom prošle su stotine tisuća ljudi. Samo u Siriji pobijeno je od 2012. između 250 i 400 tisuća ljudi.

BIRN i OCCRP sada navode da vlade prozvanih zemalja iz srednje i istočne Europe nastavljaju izdavati dozvole za izvoz oružja, te se pozivaju na izjavu bivšeg američkog veleposlanika u Siriji Roberta Stephena Forda, prema kojem operacije dostave oružja koordiniraju CIA, Turska i zaljevske monarhije poput Katara i Saudijske Arabije, a sve preko centara u Jordanu i Turskoj. Stvarna vrijednost izvezenog oružja trebala bi biti i veća od 500 milijuna dolara, na koliko ukazuju nacionalni izvještaji o izvozu oružja i izvještaji UN-a. Dozvolu izvoza dobilo je u tim državama oružje u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara.

Za prijevoz se najčešće koristi avion Iljušin IL-76, koji je u stanju odjednom prevesti do 50 tona tereta, što bi odgovaralo 16.000 kalašnjikova ili tri milijuna metaka. No, novinari BIRN-a i OCCRP-a koji su pratili letove, svjedočili su i prijevozima Boeingom 747 koji može prevesti i stotinjak tona tereta. U trag su, također, ušli i trima pošiljkama američke vojske iz luka u Crnom moru, prema lukama u Crvenom moru od prosinca 2015. do danas, s oko 47'' tona oružja. Odgovori vlasti Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovačke na pitanja BIRN-a i OCCRP-a uvijek su ista; da te zemlje ne odgovaraju ukoliko oružje završi u trećim zemljama.

Na iste takve reakcije nailazili su i Express i 24sata prije tri godie, no prema konvencijama UN-a, takvo opravdanje ne drži vodu, jer je izvoznik itekako dužan provjeriti postoji li realna opasnost da je kupac samo posrednik u nabavljanju oružja za zemlju koja je pod embargom ili u kojoj postoji opasnost da bi se oružje upotrijebilo za ratne zločine. Za razliku od skandala otprije tri godine, kada je Jutarnji list otkrio prijevoz oružja avionima iz Zagreba za Jordan, sada glavni most ide preko Beograda, ali i iz Sofije, Bratislave, Ostrave, Plovdiva, Niša te još nekih manjih gradova. Avioni sad u pravilu lete prema Saudijskoj Arabiji, ali i prema Jordanu, te Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

Trgovina oružjem iz istočne Europe | Author: BIRN/OCCRP BIRN/OCCRP
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.