Top News
5958 prikaza

"Moja kći je ubila brata Kim Jong-una. Smjestili su joj"

Siti Aisyah
1/4
REUTERS
U četvrtak 16. kolovoza, sud u Maleziji donijet će presudu dvjema djevojkama koje su optužene da su bojnim otrovom na aerodromu ubile Kim Jong-unovog polubrata

U početku, Benah je tvrdila da ne poznaje vlastitu kćer Siti Aisyah. Jednostavno se nije mogla pomiriti s činjenicama.

Jednog dana kad je Benah otišla u grad k liječniku, recepcioner je pročitao njezino prezime i vidio adresu. Stanovala je u malom mirnom selu Rancasumur - a prezime mu je bilo dobro poznato jer su ga izgovorili u sinoćnjim vijestima.

"Stanujete li blizu Sitijevih?" upitao je recepcionar. "Oh, daleko je", odgovorila je Benah, "Ja ju čak ni ne poznajem."

No, kod kuće, daleko od znatiželjnih stranaca i tračavih susjeda, indonezijska majka jedva da je mogla zaspati. Njezinu kćer sumnjičili su da je ubila Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una. Bilo je to za nju previše zastrašujuće i surealno. 

Prošle godine 26-godišnja Siti i Vijetnamka Doan Thi Huong, optužene su za ubojstvo tako da su lice Kim Jong-nama prekrile maramicom premazanom smrtonosnim agensom VX u zračnoj luci u Kuala Lumpur 13. veljače 2017.

Kim Jong-nam proveo je cijelo prošlo desetljeće u progonstvu jer je kritizirao režim iako je i sam pripadao diktatorskoj obitelji. Njegova smrt potaknula je tvrdnje da je Pyongyang pripremio ovaj atentat iako je Sjeverna Koreja demantirala optužbe. I dalje se traga za četiri državljana ove zemlje koji su navodno također sudjelovali u napadu, što je zategnulo odnose između Malezije i Sjeverne Koreje. 

Siti Aisyah i Doan Thi Huong | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Osamnaest mjeseci kasnije Benah moli boga i nada se da će suđenje uskoro biti gotovo.U redovitim telefonskim pozivima iz zatvora, Siti kaže svojoj majci da su bile prevarene, da su ih uvjerili kako će sudjelovati u TV-showu. 

Benah objašnjava: "Ona mi je rekla:" Mama, ovo je sve namješteno, ja sam prevarena." Odvjetnici kažu da su dvjema djevojkama platili da sudjeluju u sličnim prankovima u zračnim lukama, hotelima i trgovačkim centrima prije no što su ubile Kima.  

Sitin odvjetnik, Gooi Soon Seng, uvjeren je da će biti puštena, nakon iznošenja dokaza i okolnosti. Niti jedan svjedok nije vidio kako njegova klijentica napada Kima. Snimke nadzornih kamera nisu pokazale da je to ona učinila, a na njemu nisu pronađeni tragovi VX-a, kaže on. Nakon incidenta, Siti nije stigla ni do toaleta da opere ruke, niti je pokušala pobjeći iz zemlje u kupaonice i oprala ruke, ili pokušao pobjeći iz zemlje, kaže on. Umjesto toga, otišla je u shopping, a zatim na posao.

Siti kontaktira telefonom svoju majku svakih nekoliko dana i izgleda da se dobro nosi sa stresom pa se čak ponekad i smije, ali joj je žao kolegice Doan Thi Huong, koju je do sad posjetilo tek nekoliko ljudi. 

Malajski sud će u četvrtak, 16. kolovoza donijeti presudu i tad će se znati hoće li ih osloboditi. Ako ne, odvjetnici će se žaliti. No, ako ih se proglasi krivima, čeka ih smrtna kazna. 

Kćerkini pozivi ograničeni su na pet minuta, što je jedva dovoljno da majka čuje cijelu njezinu priču o tome kako se našla u situaciji da sudjeluje u ubojstvu Kim Jong-nama.  

Posljednji put kad je vidjela svoju jedinicu je u siječnju prošle godine i kad je najavila da će biti TV-zvijezda.  

"Mama, bit ću glumica. Imam ponudu, a moja uloga je raditi prankove", kaže Benah, prisjećajući se riječi njezine kćeri. "Pitala sam ju je li to halal (dopušteno po islamu) a ona mi je odgovorila:" Naravno, mama, to je halal. "

Atentat na Kim Jong-nama u Kuala Lumpuru | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

"Konačno je bila na televiziji", kaže Benah, "Ali ne onako kako sam zamišljala."

Druga osumnjičena djevojka je Doan i rođena je u siromašnoj obitelji u sjevernom Vijetnamu. Njezin otac je vratar, a majka je prošle godine umrla od bolesti srca. Obitelj je polagala velike nade u Don i sakupila je svu svoju ušteđevinu kako bi joj omogućili školovanje u Hanoiu.  

Testiranje atomske bombe IZAZIVAJU SVIJET Top News Sjeverna Koreja detonirala najveću atomsku bombu ikad!

Sa 18 godina napustila je selo Nghia Binh kako bi započela medicinski tečaj, ali je ubrzo napustila školovanje. Doan je tijekom cijelog suđenja uglavnom škrto govorila o privatnom životu, ali je jedino izrazila veliku zabrinutost za svog oca koji ju je samo jednom uspio posjetiti. Guardian je pokušao razgovarati s njezinom obitelji, ali su vijetnamske vlasti to zabranile.  

Benah i njezin muž, Asrija, žive u skromnoj žutoj kući u zapadnom selu na Javi okruženom rižinim poljima i stablima banana. Svakog dana otac pješice odlazi na tržnicu gdje prodaje začine, kurkumu i đumbir, a Benah brine za kuću. 

Nikad prije ni jedno od njih nije putovao u inozemstvo. Nakon što je Siti uhićena, ministarstvo vanjskih poslova pomoglo im je da izvade putovnicu, no Benah kaže da im je i sama pomisao na put u Kuala Lumpuru zastrašujuća.

Kim Jong-Nam | Author: Wikipedia Wikipedia
"Mislim da nikad ne bih otputovala tamo. Ne poznajem ulice, ne znam kud idem, gdje bih uopće spavala, a gdje jela? Ja sam iz sela pa je za mene grad pravi kulturni šok", kaže Benah. 

Nakon završene osnovne škole - gdje je bila odlična u matematici i vjerskim studijima - Siti se preselila u Jakartu kao tinejdžerica da radi u tvornici odjeće. Nekoliko godina kasnije oženila se za vlasnikovog sina i rodila Rio kad joj je bilo samo 18 godina. Dijete živi sa ocem, ali je u kontaktu sa svojim djedovima i zna da mu je majka u zatvoru.

Kada se razvela 20102. godine, Siti se preselila u indonezijski grad Batam, odakle se trajektom može do Singapura. Tamo se zaposlila u trgovini s odjećom i sanjala da će postati make up artistica.

Dok čeka sudsku presudu, Benah pokušava ne brinuti i moli se da njenu kćer oslobode. Kada dođe kući, zajedno će kuhati, proučavati Kur'an i spavati u istoj sobi da budu bliže.

"Vjerujem da će biti oslobođena jer nije kriva. Nikada nije htjela nikoga ubiti. Ona je moja kćer i ja joj vjerujem", kaže Benah.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.