Top News
1658 prikaza

Muljanja Trumpove suradnice - ni sama više ne zna što laže

Kellyanne Conway
REUTERS
Još koji sat prije ostavke Trumpovog generala iz ureda, tvrdila je da predsjednik ima puno povjerenje

Savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa, Kellyanne Conway, zaplela se u mučnu mrežu muljanja, pokušavajući odgovoriti zašto Bijela kuća nije puno ranije reagirala na informacije da je Trumpov savjetnik za sigurnost Mike Flynn bio "ranjiv na ucjene iz Rusije". Flynn je ostavku podnio nakon što se ispostavilo da je mjesec dana prije nego što će Trump postati predsjednik, s ruskim veleposlanikom raspravljao o sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji.

Washington post je u siječnju otkrio da je glavna državna odvjetnica Sally Yates vrlo rano upozorila Trumpovu administraciju o problemu s Flynnom, kao i to da je Flynn "doveo u zabludu" službenike, uključujući potpredsjednika Mikea Pencea oko svojih kontakata s Rusijom. Drugim riječima, lagao je. Tu se dolazi do Conway, koja je vodila Trumpovu kampanju. Ona je u utorak, samo nekoliko sati prije nego što će Flynn podnijeti ostavku rekla da "Bijela kuća ima puno povjerenje u Flynna".

Donald Trump u Bijeloj kući Bijela kuća Top News Trumpovi ljudi u stalnom su kontaktu s Rusima - još od kampanje

Već tad nije odgovarala na pitanje zašto Bijela kuća tako dugo ne reagira na upozorenja o sigurnosnoj rupi. A onda je Flynn istog dana podnio ostavku. Conway je na to objasnila da je "situacija postala neodrživa nakon što je Flynn doveo u zabludu Pencea". Pritom je odavala dojam osobe koja bez da bi trepnula dalje nastavlja konstatirati da je "general Flynn nastavio sudjelovati na predsjedničkim dnevnim sastancima sve do dan ranije". Kod NBC-ovog voditelja to nije prolazilo.

"Kellyanne, ali to nema smisla. Prošlog mjeseca ministarstvo pravosuđa upozori Bijelu kući da ih je general Flynn doveo u zabludu i da je zbog toga osjetljiv na ucjenu i on i nakon toga ima potpuno povjerenje predsjednika?", pritiskao je. No, Trumpova savjetnica je samo ponavljala da je "dovođenje u zabludu potpredsjednika situaciju učinilo neodrživom". Slično je bilo i na ABC-u.

"Ne mogu otkriti što je Bijela kuća znala ili nije znala ili tko je u Bijeloj kući znao ili nije znao", verglala je, premda je svima jasno i što je Bijela kuća znala i tko je znao. Kao i to da nije bila riječ o nekakvom "dovođenju u zabludu", nego o tome da je glavni Trumpov čovjek za nacionalnu sigurnost duže vrijeme imao privatne kontakte s ruskim dužnosnicima, što je poslije tajio.

I kad je voditelj ABC-a pitao Conway zašto je Bijela kuća čekala tjednima da reagira na upozorenje glavne državne odvjetnice, Conway je naprosto rekla: "I opet vi polazite od toga da su sve informacije koje imaje sasvim pouzdane, kao i tko je što i kada znao, a to je vrlo fluidno." Mnogi su se na tom mjestu sjetili "alternativnih činjenica", no ona je dodala da je "predsjednik vrlo lojalan".

Izborna noć za predsjednika SAD-a Opet hit Kultura Roman '1984.' prvi na Amazonu - hvala 'alternativnim činjenicama'

To nije i jedini njen problem u posljednje vrijeme. Za Valentinovo je na Tweeteru na čestitku očito krajnje desnog rasističkog profila Lib Hipocrisy odgovorila s "Love you back", da bi odmah potom to uklonila i poslije tvrdila da nije učinila. Nadalje, 2. veljače je mrtvo hladno na TV-u lupila da je dokaz da je Trump sa svojom zabranom useljenja u pravu, slučaj "masakra u Bowling Greeenu". A zapravo do takvog terorističkog napada u gradiću Bowling Green u Kentuckyju nikad nije došlo.

Rekla je poslije da je mislila na incident iz 2011. i uhićenje dvojice Iračana za koje je rekla da su bili optuženi za pripremanje napada. Međutim, nikada njih dvojicu nitko za takvo što nije optužio, niti su putovali na Bliski istok, niti su imali veze s teroristima... Conway se i taj put jezivo osramotila, kao i u još nekoliko ranijih slučajeva zbog kojih su je optuživali da je kršila federalne etičke zakone.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.