Top News
1066 prikaza

Najavio novi krvavi rat samo da bi dobio izbore

Benjamin Netanyahu
LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL
Izraelski premijer Netanyahu koji je okaljao svoj obraz brojnim aferama, obećao je da će u slučaju pobjede, proširiti izraelski teritorij

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu grčevito se bori da dobije predstojeće izbore. U predizbornoj kampanji ne bira sredstva, pa je tako u utorak najavio svoj plan aneksije doline Jordana, velikog dijela Zapadne obale, pod uvjetom da pobijedi na izborima sljedeći tjedan. Potez je osudila Arapska liga.

Glavni palestinski mirovni pregovarač Saeb Erekat nazvao je planirani potez ratnim zločinom pod međunarodnim pravom koji regulira okupirani teritorij. Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967., a Palestinci nastoje to područje pripojiti budućoj državi. 

Arapska liga osudila je Netanyahuov plan. Njime će se uništiti svi izgledi za postizanje mira između Izraela i Palestine, rekao je čelnik Arapske lige Ahmed Aboul Gheit novinarima nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova u Kairu. 

Adania Shibli Palestina Kultura "Zamisli da nemaš zemlju i vodu zbog samovolje Izraela"

Izraleski politički komentatori vide premijerov plan, najavljen u govoru koji se emitirao uživo na vodećim izraelskim televizijskim kanalima, kao pokušaj odvraćanja podrške protivnicima na krajnjoj desnici koji su dugo zagovarali aneksiju židovskih naselja na Zapadnoj obali. 

"Danas najavljujem svoju namjeru da se nakon uspostave nove vlade dolina Jordana i sjeverno Mrtvo more stavi pod izraelski suverenitet", rekao je Netanyahu, nazvavši to područje "izraelskom istočnom granicom". 

Dodao je da će taj potez uslijediti "odmah nakon izbora ako mi vi, građani Izraela, osigurate jasan mandat". 

Benjamin Netanyahu KRAJ ERE Top News Optužen: Plaćao pozitivne članke o sebi i primao mito

Oko 65.000 Palestinaca i 11.000 izraelskih doseljenika živi u dolini Jordana i na obali sjevernog Mrtvog mora, pokazuju podaci izraelske skupine za ljudska prava B'Tselem. Glavno palestinsko područje je Jerihon koje broji oko 28 sela i manjih beduinskih zajednica. 

Visoka dužnosnica Palestinske oslobodilačke organizacije, Hanan Ashrawi objavila je na Twitteru da je izraelski vođa najavio "veliki Izrael na cijeloj povijesnoj Palestini i provesti plan etničkog čišćenja". 

"Sve oklade padaju u vodu. Opasna agresivnost. Vječni sukob", dodala je Ashrawi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.