Top News
247 prikaza

Najavljeno zaustavljanje reforme obrazovanja sve je diglo na noge

Školski sat
Thinkstock
Kad je u programu vlade objavljeno da zaustavljaju reformu školstva, svi su ostali u šoku, a iako je naknadno rečeno da je riječ o "tiskarskoj grešci", lavina je pokrenuta

Zaustaviti pokrenuti proces trenutačne kurikularne reforme; napraviti reviziju strategije i korekciju nedostatka na temelju detaljne analize, uz sudjelovanje svih znanstvenih disciplina (posebno STEM područja) i zainteresiranih sudionika. To je u petak stajalo u ključnim smjernicama nove reformske Vlade.

Javnost je iznimno burno reagirala na tu vijest, jer nitko nije mogao vjerovati da se zaustavlja kurikularna reforma na kojoj je radilo preko 400 stručnjaka. U Saboru su također žestoko reagirali na to, navodeći da ne mogu vjerovati da će se to učiniti.  

Forum za slobodu odgoja na Facebooku je također izrazio zgražanje odlukom Vlade da zaustave kurikularnu reformu, ističući kako je to ugrožavanje budućnosti Hrvatske. 

"Zaustaviti ovakav poduhvat i vratiti se na početak znači stopirati i odgoditi osuvremenjavanje našeg obrazovnog sustava, znači odgoditi nužne promjene, znači još nekoliko generacija učenika koji će biti funkcionalno nepismeni, demokratski insuficijentni i neprilagođeni za tržište rada."

Forum je dodao da ih zabrinjava dio programa koji govori o uvođenju nadzora škola i instituciji glavnog školskog nadzornika: "Svakome tko je ikada radio u obrazovnom sustavu jasno je kako se represijom ništa neće postići, vrlo je važno ovom sustavu pristupiti s idejom stalne želje za promjenom i osuvremenjavanjem. Upravo projekti koji se trenutno provode idu u smjeru osnaživanja učitelja, povezivanja s lokalnom zajednicom, otvaranja škola prema svim zainteresiranim dionicima i stvaranje škola koje prvenstveno stavljaju učenike u središte obrazovnog procesa, vode se potrebama učenika, roditelja i šire lokalne zajednice. Smjer koji se predlaže od škola bi mogao stvoriti upravo suprotno suvremenim tendencijama - mjesta straha."

Treba vratiti dostojanstvo učiteljskom pozivu

Profesor na FESB-u Ivica Puljak, ujedno i tajnik stranke Pametno to je nazvao katastrofalnim potezom.

"Ta reforma je najvažnija stvar koja se trenutno odvija u državi, a želi se zaustaviti!? Mislim da treba zaustaviti njeno zaustavljanje. Plan je ubiti jedinu poštenu reformu koja je napravljena (a koju su radili stručnjaci, a ne političari ), oduzeti hrvatskom obrazovnom sustavu još koju godinu i tako za razvijenim svijetom kaskamo tridesetak godina, što znači još koja godina više ili manje.

Ovo sve skupa je tužan proces, ovo treba odrediti budućnost Hrvatske. Ovu je reformu prethodna Vlada na najbolji način radila, svi koji su htjeli su se mogli prijaviti, a sad je zaustavljaju iz političkih razloga. To je najgora stvar što su mogli napraviti", rekao je Puljak u razgovoru za Index.

Ipak, saborska zastupnica MOST-a - Ines Strenja Linić - istu večer je izjavila za N1 televiziju da reforma školstva - najnormalnije ide dalje. Kako je kazala Strenja Linić, dokument objavljen na stranicama Sabora nije valjan već je greškom postavljen na web stranice i njega bi uskoro trebao zamijeniti pravi dokument.

Inače, nakon metodoloških priručnika za izradu kurikularnih dokumenata objavljene su i radne verzije šest kurikularnih dokumenata: prijedloga jezično-komunikacijskog područja kurikuluma, prijedloga kurikuluma međupredmetne teme "Učiti kako učiti" i prijedloga kurikuluma međupredmetne teme "Uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije", prijedloga predmetnog kurikuluma za povijest, prijedloga predmetnog kurikuluma za biologiju i prijedloga predmetnog kurikuluma za informatiku.

Prijedlozi ovih kurikularnih dokumenata predstavljaju radne verzije u koje još nisu u cijelosti ugrađene primjedbe konzultanata, s obzirom na to da konzultacijski proces, u skladu s planom cjelovite kurikularne reforme, završava 31. siječnja 2016. Nakon završetka konzultacijskog procesa svi dokumenti proći će konačnu redakturu, lekturu i grafičko uređivanje, a zatim će prijedlozi kurikularnih dokumenata biti upućeni na stručnu raspravu, stoji u obavijesti.

Objavljivanjem radnih verzija ovih kurikularnih dokumenata žele, kažu, omogućiti stručnoj javnosti, medijima i svim zainteresiranim građanima uvid i u ovu etapu u procesu izrade kurikularnih dokumenata.

Podsjećaju da će konačni prijedlozi svih kurikularnih dokumenata biti objavljeni do kraja veljače 2016.

A Forum za slobodu odgoja obratio se, prije objave o tiskarskoj grešci, svima s riječima na koje bismo trebali obratiti pozornost bez obzira što nova Vlada najavila: "Pozivamo i roditelje da utječu na obrazovne vlasti. Pozivamo ravnatelje, učitelje i stručne suradnike da se jasno izjasne, jer je jedan od načela Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije te prateće Cjelovite kurikularne reforme vraćanje dostojanstva učiteljskom pozivu, kao i povećanje autonomije učitelja."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.