Tehno
340 prikaza

Australska djeca će kodirati u petom, a programirati u sedmom razredu

Djeca u školi na kompjuterima
Thinkstock
Prema najnovijem programu školovanja, Australci bi za koju godinu mogli biti najnapredniji u IT sektoru u svijetu

Kodiranje je zamijenilo povijest i geografiju u novom australskom kurikulumu digitalnih tehnologija koji je odobren prošlog tjedna. Drugim riječima, djeca će od petog razreda učiti kodirati, a od 7. razreda programirati.

Sve je to dio smanjenog nacionalnog kurikuluma kojeg je odobrio ministar prosvjete Christopher Pyne kojem je ovo jedan od posljednjih pothvata prije nego se prebaci na mjesto ministra za industriju, inovacije i znanost.

Sve se više potiče učenje kodiranja, znanosti, inženjerstva i matematike u osnovnoj školi, s čime je suglasan i novi australski premijer Malcom Turnbull koji je orijentiran na inovacije i pripremu mlađih generacija za poslove i gospodarstvo budućnosti.

Iako je opozicijski vođa Bill Shorten podržao učenje kodiranja u školama ranije ove godine, tadašnji premijer Tony Abbott nije bio nimalo impresioniran, piše Mashable.

"On je rekao da želi da djeca u osnovnoj školi nauče kodirati kako bi mogli dobiti poslove budućnosti. Zar ih želi poslati na posao s 11 godina?", komentirao je Abbott.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.