Ekonomix
2224 prikaza

Burze mu u panici, a Trump viče: 'Svi su krivi osim mene!'

Donald Trump i Patrick Shanahan
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Toliko se zafrkavao s Kinom, trgovinskim ratovima, blokiranjem budžeta, sada mu sve dolazi na naplatu

Burzovni indeks Dow Jones uspio je u ponedjeljak ujutro pasti za 400 bodova, javlja Washington Post, što je najgore još od izbijanja financijske krize prije jednog desetljeća. A predsjednik Donald Trump ne uspijeva obuzdati sve izvjesniji kaos, odnosno „rasprodaju“, koji se prelijeva i na azijske burze. Trump za sve optužuje FED, američku središnju banku, i to preko svog omiljenog komunikacijskog kanala.

„Jedini problem naše ekonomije je FED. Oni nemaju osjećaja za tržište, ne razumiju niti trgovinske ratove niti snažan dolar, čak niti blokadu demokrata u Kongresu oko granice“, bjesnio je Trump na Twitteru.

Donald Trump Kolaps u SAD-u Top News Trump vodi Ameriku u blokadu, gasi Vladu, zatvara urede...

Političko financijski sleng koji je Trump koristio odnosi se u prvom redu na to da je središnja američka banka, odnosno njen predsjednik Jerome Powell, po četvrti put ove godine povećala kamatne stope. Powell je poručio da će s time nastaviti i naredne godine. Trump se, navodno, čak raspitivao bi li kako mogao najuriti Powella. No, stanje s burzama u SAD-u daleko od toga da je posljedica ponašanja FED-a koji naprosto smatra da je gospodarstvo SAD-a sada dovoljno oporavljeno da se može vratiti staroj monetarnoj politici.

Pad na burzama dogodio se usred sukoba Trumpa i demokrata u Kongresu oko toga što demokrati ne dopuštaju Trumpu prijedlog proračuna u kojem je i stavka o izgradnji zida prema Meksiku. Što se Trumpa tiče, on je na tome izgradio svoju predsjedničku kampanju, raspirujući emocije glasača prema ilegalnim imigrantima. Što se demokrata i nemalog broja republikanaca tiče, takvo što ne dolazi u obzir, a nije niti jeftino, 2,1 milijardi dolara.

U konačnici je budžet blokiran, dobar dio federalnih vlasti ostaje bez novca, a Trump je ne jednom javno rekao da je apsolutno voljan izazvati blokadu svega što je neophodno u tom sukobu. Takve stvari burzama se očito ne sviđaju.

Pripadnik snaga iračke vojske drži u rukama zarobljenu zastavu ISIL-a SIRIJA Top News I teroristi iznenađeni Trumpovim povlačenjem vojske

Ispalo je nadalje i to da je dojmu sve brže rastućeg kaosa i panike u Bijeloj kući pridonijelo i to što je za vikend Trumpov ministar financija Steven Mnuchin telefonirao vodstvima najvećim američkih banaka kako bi „dobio potvrdu da su te banke zdrave“, odnosno da imaju dovoljno novca za kreditiranje tvrtki i građana.

Umjesto da burze dobiju dojam da je sve OK, trenutak u kojem je Mnuchin javno objavio da su sve banke OK, ponukalo je burze da reagiraju baš suprotno. Sve to događa se u dobu u kojem Trump prema Kini igra stalnim ili prijetnjama ili konkretnim uvođenjem carina, u kojem Trump uspijeva nagovoriti Saudijsku Arabiju da crpi ogromne količine nafte kako bi cijene održala niskima i slično.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 14:00 30.Prosinac 2018.

    koja saud arabija i koja nafta? pa znate li da su "U kolovozu SAD crpile 11 milijuna barela dnevno čime su nadmašile Rusiju. Nakon 45 godina Trumpova je Amerika vratila titulu najvećeg svjetskog proizvođača nafte! Prema preliminarnim procjenama američkog ministarstva ... prikaži još! energetike, tamošnja proizvodnja nafte u kolovozu je iznosila 11 milijuna barela dnevno i time je nadmašila rusku proizvodnju, prvi put od veljače 1999. godine. Saudijska proizvodnja nadmašena je još u veljači ove godine"

  • BESTpartizan 18:57 24.Prosinac 2018.

    ho ho