Top News
589 prikaza

Zavjera šutnje: Ne smijemo ignorirati seksualne napade u Njemačkoj

Prosvjedi u Koelnu nakon seksualnih napada
1/3
DPA/PIXSELL
Više od 120 seksualnih napada dogodilo se u novogodišnjoj noći, a javnost je za to doznala tek nekoliko dana kasnije

Trebalo je nekoliko dana kako bi do naslovnica došla priča od preko sto slučajeva seksualnog zlostavljanja koja su se u novogodišnjoj noći dogodila u Koelnu, u Njemačkoj. Maajid Nawaz za Daily Beast je analizirao ovaj slučaj, za kojeg kaže kako jako podsjeća na Arapsko proljeće, kada je 2011. godine rulja na trgu Tahir organizirano silovala žene po ulicama.

Njemačka euforija oko dolaska i primanja 1.1 milijun migranata u 2015., prema Nawazu, slučajem iz Koelna upravo je dobila svoju negativnu stranu. Žene su podigle više od 120 prijava, a više od 500 muškaraca optuženo je da su sudjelovali u ovom neviđenom koordiniranom napadu.

Prosvjedi u Koelnu nakon seksualnih napada | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Iako se sve to dogodilo u novogodišnjoj noći, Nawaz piše kako je skandalozno da je javnost za to doznala tek pet dana kasnije, a javna tv postaja ZDF se ispričala zbog namjernog zataškavanja priče. Naime, zataškavanjem se htjela navodno izbjeći panika i čini se da su državne vlasti zajedno s medijima odlučili između poticanja rasnih tenzija i ženskih prava javnost suočiti sa zavjerom šutnje.

Ovo se, piše Nawaz, kad tad moralo dogoditi. Priljev migranata po cijeloj Europi doveo je do toga da se mizoginija suočila s antirasizmom, multikulturalizmom u kojoj se progresivne vrijednosti bore s kulturnom tolerancijom.

Apsolutno je rasistički razmišljati da su svi tamniji muškarci potencijalni silovatelji, kao što je nedopustivo misliti kako su svi muslimani skloni religijski opravdanom silovanju. Također je ksenofobno tvrditi kako su muškarci migranti nasilnici i predatori koji samo čekaju kako će neku ženu prisiliti na seks. Međutim,  namjerna šutnja o činjenicama onakvima kakve one jesu samo će još više raspirivati mržnju, rasizam, ksenofobiju i predrasude.

Nawaz upozorava ako se liberali hrabro, brzo i konkretno ne pozabave ovim problemom to će prve onda učiniti desničarske i antimuslimanski nastrojene populističke grupe, koje to već neko vrijeme i rade.

“Ne, moji dragi liberali, ovakvi problemi ne mogu se pomesti pod tepih ili jednostavno čekati da se situacija smiri. Ovaj problem neće nestati samo tako", piše Nawaz.

Krenimo s proučavanjem dokaza. Dužnosnici u Njemačkoj sugeriraju kako izbjeglice trenutno nisu ništa više sklone počinjenju seksualnog nasilja od ostalih dijelova populacije.

"Izbjeglice počine jednako mnogo zločina kao i ostale skupine stanovništva", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

Međutim, ono što je totalno kontraproduktivno jest zanijekati da raste specifični kulturološki problem vezan za imigracijske obrasce i europske seksualne norme. Pretvarati se da tome nije tako samo će više stigmatizirati muslimanske muškarce tamnije boje kože. Da ovaj problem treba pozornost, više je nego očito.

Sindikati njemačke policije i udruge za zaštitu prava žena nedavno su optužili vlast da zanemaruje, odnosno da s nedovoljno pažnje rješava probleme silovanja u izbjegličkim kampovima. Henry Ove Berf, šef policije u Norveškoj (gdje je nedavno povećan broj seksualnih zlostavljanja) rekao je kako "ljudi iz nekih krajeva svijeta nikada nisu vidjeli djevojku u mini suknji, već samo u burki, a kad dođu u Norvešku, nešto se u njihovim glavama događa". 

Također je dodao kako postoji poveznica, iako ne sasvim jasna, između povećanja broja slučajeva silovanja u Norveškoj i imigranata. Sve je ovo dosta kontroverzno, no moralo se reći. Neki od stavova tražitelja azila dovode do istog zaključka.

Abdu Osman Kelifa, jedan od tražitelja azila, kazao je za New York Times kako je u njegovoj zemlji dozvoljeno "uzeti" ženu i da takvo što nije kažnjivo. Priznao je također i kako mu je teško prihvatiti da žena vlastitog supruga može optužiti za silovanje.

Između zanemarivanja i guranja problema pod tepih te korištenja istog za potpirivanje rasne mržnje i ksenofobije, jasno je da je potreban pristup temeljen na podacima i analiza u kojoj se ne koriste usijane glave. Imajući to na umu, reakcija i komentari gradonačelnice Koelna Henriette Reker koji su uslijedili nakon incidenta bili su nevjerojatno otežavajući za cijelu situaciju. 

Ona je, naime, kazala kako bi žene trebale biti udaljene od nepoznatih muškaraca na ulici te da će uskoro izdati "pravila ponašanja" za žene "kako im se ovakve stvari ne bi događale". Ni ostali nisu reagirali bolje. 

Ravnatelj jedne gimnazije u Bavariji, Martin Thalhammer, poslao je na kućne adrese učenica pismo u kojem roditeljima savjetuje: "Sirijci su većinom Muslimani te pričaju arapski jezik. Oni su obilježeni vlastitom kulturom. Budući da je naša škola direktno uz lokaciju na kojoj se oni nalaze, preporučujem skromno i pristojno odijevanje, kako bi se izbjegle neugodnosti. Majice i bluze koje puno otkrivaju, mini suknje i kratke hlačice mogu dovesti do nesporazuma", pisalo je u pismu ravnatelja. 

Budući da muškarci čine otprilike 70 posto tražitelja azila, neke skupine diljem Njemačke zahtijevaju razdvojen smještaj za suprotni spol te sigurne zone za žene.

Ne, kaže Nawaz. Europske progresivne i feminističke skupine stotinama su godina educirale svijet da žrtve silovanja nisu odgovorne za akcije silovatelja. Prebacivanje krivnje na žrtvu i zahtijevanje da žene promijene svoje ponašanj najgori su način da se odgovori na kulturu silovanja. 

Prosvjedi u Koelnu nakon seksualnih napada | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Takav način ophođenja s problemom još više seksualiziraju žrtvu, smatra Nawaz. Fetišizacija ženskog tijela nije dovela do smanjenja broja slučajeva seksualnog nasilja u društvima u kojima žene pokrivaju svoja tijela. Ako nas područja pod kontrolom talibana ili ISIS-a nešto uče, onda je to činjenica da se nasilje protiv žena pojačava što se ih se više tjera da se sakrivaju i odvajaju od ostatka društva. 

Ovo ima smisla, budući da prihvaćanje takvih stavova poručuje da su žene zaista seksualni objekti koje se može posjedovati i kontrolirati, umjesto bića koja zaslužuju poštovanje i ljubav. Ono što istinski ljuti jest činjenica da su progresivci stoljećima ovakve argumente stavljali pod nos kršćanskim fundamentalistima na Zapadu, no istu tu progresivnost ne pokazuju kad se treba suočiti s problemom u manjinskoj zajednici.

Slučaj u Koelnu govori nam da si više ne možemo dozvoliti dvostruke standarde. Jedina osoba koju treba kriviti za silovanje jest sam silovatelj. Zapošljavanje i edukacija muških imigranata mnogo je korisniji i konzistentniji pristup od zahtijevanja da europske žene promijene način odijevanja ili paze kada izlaze na ulicu.

Norveška je napola doskočila tom problemu, ponudivši muškim imigrantima nastavu na kojoj ih uče socijalnim i seksualnim normama u toj zemlji. U gradu Passau u njemačkoj Bavariji već je započeo sličan program za imigrante, dok danski političari ciljaju na slične mjere nakon niza napada u toj zemlji. 

Nawaz smatra kako bi takve mjere trebale biti obavezne za sve imigrante koji dolaze u Europu. Takva bi nastava trebala biti dijelom integracije, zapošljavanja i uvjet za izdavanje boravišne dozvole. U svakom slučaju, izbjeglice bi lakše razumjele svijet u kojeg su pobjegle te ono što je u njemu prihvatljivo, a što nije.

Bivša izraelska premijerka Golda Meir možda je rekla mnoge stvari s kojima se javnost ne slaže, no s jednom od njenih izjava teško se ne složiti. U fazi pojačanih noćnih napada na žene u Izraelu, jedan od ministara predložio je policijski sat za žene. 

Meir mu je oštro odgovorila: "Muškarci su ti koji napadaju žene. Ako treba postojati policijski sat, neka on vrijedi za muškarce, a ne za žene."

Posaditi sjeme kulturoloških stavova kakve je propagirao gore navedeni ministar u Europi, zbog kojih mnoge izbjeglice bježe iz zemalja poput Sirije i Afganistana, bila bi čista ludost.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.