Top News
1925 prikaza

Najveći genij današnjice: Umro Stephen Hawking

Stephen Hawking
1/6
Press Association/PIXSELL
Gotovo cijeli život proveo je nepokretan, a najznačajnija djela su mu o teoriji svemira

Znameniti britanski teorijski fizičar Stephen Hawking umro je u dobi od 76 godina u svojoj kući u Cambridgeu, objavila je njegova obitelj u srijedu u ranim jutarnjim satima.

"Duboko smo žalosni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki znanstvenik i izvanredan čovjek čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti", poručila su Hawkingova djeca Lucy, Robert i Tim.

Stephen Hawking | Author: REUTERS REUTERS
"Njegova hrabrost i upornost, zajedno s briljantnim umom i humorom, inspirirala su ljude širom svijeta", stoji u objavi.

Hawking, rođen u Oxfordu 1942. godine, završio je studij fizike na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio na Sveučilištu Cambridge.

Od 1974. postao je članom Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu, a potom profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

Stephen Hawking | Author: REUTERS REUTERS
Najpopularnije djelo mu je znanstveni bestseler "Kratka povijest vremena" (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordnih 237 tjedana.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • vjaceslav 17:44 14.Ožujak 2018.

  kepler je znao za "docra ignorantia"(1440.) knjigu kardinala kuzanskog,kojemu u svome prvom djelu "mysterium cosmographicum" (1596.) odaje pohvalu zbog odbacivanja kružnica kao savršenih putanja planeta. kopernik je ostao vjeran aristotelu i zadržao je kružnice, ali, što je najgore, galileo, koji ... prikaži još!ji je bio suvremenik keplera nije prihvatio njegove pakružnice, a dopisivao se s njime.

 • vjaceslav 17:32 14.Ožujak 2018.

  vidi ti kako je sagan pametan! a prije nekih 600 godina, njemački kardinal nikola kuzanski iznosi pretpostavku da „svemir nema središte ni obod“ i tako mu, pet stoljeća prije Kozmološkog principa astrofizičara E. A. Milnea, pridaje izotropično svojstvo, tj. „tipičnom ... prikaži još!nom promatraču na bilo kojoj galaktici, svemir izgleda isti u svim smjerovima“ (astrofizičara S. Weinberga). kardinal je to napisao sto godina prije kopernikova "de revolutionibusa", ali odakle bi vi znali za to :-)

 • vjaceslav 17:16 14.Ožujak 2018.

  carl sagan "ovo je također i knjiga o bogu . . ili o odsutnosti boga. . hawking se upušta u traganje za odgovorom na einstenovo pitanje- je li bog imao kakav izbor prigodom stvaranja svemira? i hawking dolazi do odgovora ... prikaži još!a 'svemir bez ruba u prostoru, bez početka i kraja u vremenu, svemir je u kojum za stvoritelja nema mjesta'. (uvod u kratku povijest vremena)