Top News
3867 prikaza

Najveći kartel drogu švercao u limenkama ljutih papričica

Novac koji je ostavio El Chapo
1/7
ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK
Podmićivali su inspektore, carinike, gradili podmornice kojima su prebacivali drogu, a milijune dolara vozili avionima

Suđenje Joaquínu "El Chapo" Guzmanu, zloglasnom meksičkom kralju kokaina, omogućilo je javnosti da dobije jedinstveni uvid u djelatnost njegova Sinaloa kartela i operacije koje su poduzimali da bi prenijeli drogu do tržišta. Tužitelji su izveli desetak svjedoka, uključujući i bivše šefove kartela koji su opisali kako su Guzmán i njegovi suradnici izgradili carstvo narkotika i zaradili više milijardi dolara.

U dva mjeseca svjedočenja na federalnom sudu u Brooklynu otkrili su pojedinosti o tome kako je kartel krijumčario kokain, marihuanu i druge ilegalne droge u SAD koristeći automobile, vlakove, zrakoplove, podmornice pa čak i podzemne tunele. Svjedoci su opisali mito od više milijuna dolara koje su plaćali korumpiranim pojedincima iz raznih službi - od policije, vojske, carinika, do istražitelja, ali i kako su bezobzirno ubijali sve one koji bi im stali na put, od konkurenata iz drugih kartela, do ambicioznih provoditelja zakona. 

Uhićenja u beogradskom hotelu Metropol Operacija Amorgos Top News Kokainski kralj Pacifika i milijunaš 'pali' u Beogradu

Guzmán se izjasnio da nije kriv za trgovinu drogom, pranje novca i druge optužbe. Njegovo dogovođenje pred lice pravde u SAD-u traje već godinama, nakon što je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku. Očekuje se kako će suđenje trajati još nekoliko tjedana. Evo nekih živopisnih trenutaka koji su se mogli čuti tijekom iskaza svjedoka:

Početkom devedesetih, Guzmán je prokrijumčario kokain preko granice Tijuane u Los Angeles u janapeño limenkama, u koje se inače pakiraju ljute papričice. Prema svjedočenju Miguela Angela Martíneza, jednog od prvih članova kartela. Konzerve su pakirane u skladištima u Meksiku, a koristili su lažne etikete koje su bile identične originalima i koje se doista nalaze na limenkama čileanskih papričica, prenosi Wall Street Journal.

Limenke papričica u kojima je El Chapo švercao kokain | Author: ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK

Kako bi limenke, tijekom pregleda inspekcije, na udarac zvučale kao da su unutra stvarno papričice, radnici su ih pakirali posebnim šljunkom koji je oponašao zvuk i težinu tekućine u kojima se konzerviraju papričice. Tijekom pakiranja radnici bi često bili 'high' jer, dok bi utiskivali poklopace od konzervi s kokainom, istiskivali bi iz njih zrak s česticama bijelog praha, tvrdi Martinez. 

Martínez je posvjedočio da je kartel prestao koristiti ovu metodu 1993. godine, nakon što je meksička policija zaustavila kamion koji je prevozio sedam tona kokaina zapakiranog u limenke jalapeño.

Guzmán je impresionirao kolumbijske dobavljače jer je u samo nekoliko dana uspio prebaciti drogu preko američko-meksičke granice, dok su njegovoj konkurenciji za to trebali tjedni i tjedni, kazali su savezni tužitelji.

Tunel kojim je El Chapo švercao kokain u Ameriku | Author: ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK
U osamdesetim godinama, kartel je koristio podzemni tunel koji je iskopao iz Agua Prieta u Meksiku, do Douglasa u Arizoni. Dva gradića priljubljena su uz državnu granicu, a prema svjedočenju bivšeg američkog carinskog agenta, članovi kartela natrpali bi kolica paketima kokaina, i prebacivali ga kroz tajni tunel dugačak 40-50 metara. 

Meksički ulaz bio je zakamufliran biljarskim stolom koji se podizao s betonskog poda pomoću hidrauličkog sustava. Izlaz na američkoj strani nalazio se dva bloka dalje od američke carinske ispostave. Tunel je 1990. godine otkrio američki policijski službenik.

Govoreći o 'El Chapovom' luksuznom životnom stilu devedesetih, Martínez je rekao porotnicima da je njegov bivši šef posjedovao ranč u Guadalajari gdje je izgradio zoološki vrt u kojem su se nalazili tigrovi, lavovi, pantere i jeleni. Gosti su mogli vidjeti životinje vozeći se vlakićem koji je prolazio kroz imanje. 

Ulaz u tunel koji je El Chapo prokopao za šverc kokaina u SAD | Author: ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK
Početkom 1990-ih, Martínezov posao je bio da koordinira pošiljke novaca koje su kupci slali kartelu. Zarada od prodaje droge vraćala bi se u Meksiko u kamionetima prepunim gotovine.

Nakon što bi novac stigao u pogranični grad Tijuanu, trpao bi se u privatne El Chapove avione i prebacivao u Mexico City. Svaki je zrakoplov bi prebacio između 8 i 10 milijuna dolara, svjedočio je Martínez.

Martínez je rekao da je svaki tjedan u banku u Mexico City nosio Samsonitove kovčege u kojima bi bilo barem po 10.000.000 dolara od prodaje droge, da bi tamo deponirao novac. Kada bi u banci pitali je li to oprani novac, rekao bi da se bavi izvozom rajčice.  

Godine 1989. američki carinik zaustavio je Guzmanovog brata Artura, dok je pokušavao prijeći preko granice u Arizoni s drogom u automobilu. Njegov crni Ford Bronco bio je nakrcan s oko 1,2 milijuna dolara u gotovini i bila je to najveća zapljena novca u toj američkoj državi ikad, prema svjedočenju Michaela Humphriesa, direktora američke Carinske i granične zaštite.

1993. godine, članovi suparničkog Tijuana Cartela pokušali su ubiti Guzmána u zračnoj luci u Guadalajari u Meksiku.

Guzmán i njegov tjelohranitelj izbjegli su pucnjavu tako što su protrčali kroz kontrolu prtljage i pokretne trake, dok su u kovčegu nosili 600.000 dolara. Nastavili su trčati dok nisu stigli do autoceste gdje su zaustavili taksi. 

U pucnjavi je ubijen obožavani meksički kardinal Juan Jesús Posadas Ocampo, što je bio povod da krene potraga za El Chapom. Uhićen je u Gvatemali ubrzo nakon toga i izručen Meksiku. Pobjegao je iz najstrože čuvanog zatvora 2001. godine prije nego što je odslužio 20-godišnju kaznu. 

El Chapov avion | Author: ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK
Svjedoci na suđenju svjedočili su o mitu koje je plaćeno svim nadležnim meksičkim državnim službenicima na svim razinama. Jesús Zambada García, bivši knjigovođa kartela, svjedočio je u unakrsnom ispitivanju da je isplatio Genaru Garcii Luni - šefu meksičke kriminalističke policije - nešto poput našeg PNUSKOK-a, koji je na kraju postao ministar policije - kako bi osigurao da provedba zakona neće ometati aktivnosti kartela. 

Gospodin Zambada je rekao da se u razdoblju od 2005. do 2007. u dva navrata sastao s dužnosnikom u restoranu kako bi mu svaki put dao najmanje 3 milijuna dolara u kovčegu. Meksički mediji izvijestili su  da je García Luna odbio primanje mita. 

Meksički drug loard Joaquin “El Chapo” Guzman Junior i Peter Life Blizanci koji su izdali El Chapa: Neće više mirno spavati

Kada je Guzmán bio prvi put u zatvoru, njegovi su poručnici plaćali oko 30.000 do 40.000 dolara mjesečno za mito zatvorskim službenicima, kaže gospodin Martínez. Guzmán je želio mobitel i zatražio da ima "intimne odnose" sa svim svojim suprugama. U to je vrijeme imao četiri ili pet žena, svjedočio je gospodin Martínez.

El Chapo je pobjegao iz zatvora 2001. godine tako da je potplatio zatvorskog djelatnika koji ga je u izveo u kolicima koja su vozila odjeću u praonicu. 

El Chapo i ljepotice | Author: ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK

Gospodin Martínez je rekao da je putovao svijetom s Guzmanom, uključujući i Macau kako bi se kockali i pronašli dobavljača heroina. Išli su zajedno i u švicarsku kliniku na tretman za pomlađivanje, ispričao je Martinez. 

Kao darove svojim je zaposlenicima dijelio automobile, dijamantne Rolexe, a Martinezova godišnja plaća ranih 90-ih iznosila je milijun dolara. 

Vlada je zamaglila Martinezovo lice na ovom suđenju zbog prijetnji smrću koje je primio u trenutku svog uhićenja 1998. godine.

Milan Bandić Zagrebački šerif Top News Bandić je nervozan: Bliže se suđenja, a on bi na Pantovčak

Kako bi izbjegli otkrivanje kontakata, telefona i lokacije, Guzmán je poslao svoje inženjere u SAD da kupe najnoviju visokotehnološku telefonsku opremu, uključujući skremblere i opremu za prisluškivanje, izjavio je bivši zaposlenik.

Tako je "klonirao" tuđe telefonske brojeve prilikom upućivanja poziva, mijenjao klonirane brojeve svaka tri ili četiri dana i prisluškivao neprijatelje, prijatelje i djevojke. Martinez je rekao da je  prisluškivanje bilo presudno i da se tako informirao o tome gdje se nalaze njegovi suradnici, uključujući i spoznaje želi li ga netko izdati. 

Kartel je također kupio strojeve iz SAD-a i Europe za proizvodnju lažnih putovnica i osobnih iskaznica, uključujući lažne policijske isprave.

Novac koji je ostavio El Chapo | Author: ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK
Kokain je često prevožen iz Kolumbije najprije u Meksiko morem, pa tako i posebno izgrađenom podmornicom, prije nego što su ga krijumčarili dalje u SAD. 

Godine 1994. velika pošiljka dopremljena je brodom. U njemu je bilo 20 tona kokaina. Posada je mislila da će pošiljku presresti policija pa s potopili brod ispred meksičke obale, tvrdio je bivši knjigovođa. No, kartel je angažirao ronioce koji su kokain izvadili s morskog dna i spasili pošiljku. 

Da bi dobro sakrio svoj novac, El Chapo je angažirao arhitekta za izgradnju kuća s hidrauličkim sustavima koji bi kuću podignuli iz temelja i tako bi se otvorile skrivene komore. U jednoj kući krevet je su podigli krevete s poda kako bi otkrili skrivene odjeljke, tvrdi bivši član kartela. U jednoj kući, krevet je prekrivao ljestve koje su vodile do sefa u podzemnom spremniku vode. Voda je morala biti ispumpana kako bi se pristupilo posebnom odjeljku.
 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:35 14.Siječanj 2019.

    bandit