Top News
4676 prikaza

Opaki narkoboss unakazio se da ga ne prepoznaju

Juan Carlos Ramirez Abadia
Screenshot/Youtube
Krenulo suđenje kralju narkokartela, a svjedočio njegov nekadašnji suradnik, a danas unakaženi bivši diler

Scenarij je gotovo kao u treš hitu "Face Off" iz 1997. godine kada John Travolta i Nicholas Cage (policajac i zločinac) kirurškim putem "zamijene" lica. 

Ovdje je pak glavni protagonist suradnik Joaquina “El Chapo” Guzmana, kojem je krenulo suđenje i koji je predan SAD-u. 

Njegov diler i lider jednog djela kartela Juan Carlos Ramirez Abadia nadimka "Chupeta" ili "lizalica" plastičnom se kirurgijom "izmesario" samo kako ga ne bi uspjeli prepoznati policajci koji ga traže, rekao je na svjedočenju prošli tjedan.

"Face Off" | Author: Screenshot Screenshot
Ipak nije identičan postupak kao u filmu, ali Ramirez Abadia zaista više ne liči na sebe.

"Mijenjao sam čeljust, jagodice, oči, usta, uši i nos", rekao je tijekom suđenja El Chapu na federalnom sudu u Brooklynu. 

No, rezultat je mnogo šokantniji nego što zvuči, a diler sada, piše The New York Post, nalikuje na nekog gmaza s rastegnutom izbijeljenom kožom, ekstremno visokim jagodicama i golemim usnama u koje, kaže jedan svjedok sa suda, ne možete prestati buljiti.

Tijekom svjedočenja je nosio i rukavice od bijele vune, a kaže da je identitet prvi puta počeo brisati još devedesetih. Plaćao je kako bi se svaka fotografija, otisak prsta i dosje izbrisao.

No nakon što je kasnih osamdesetih proveo neko vrijeme u zatvoru, pobjegao je u Brazil kako bi se zaista do kraja promijenio.

Skrivao se, piše The New York Post, u luksuznoj vili, a izlazio je samo radi plastične kirurgije te na noćne vožnje biciklom kako bi se dogovarao sa suradnicima i nastavio "voditi svoje carstvo".

El Chapo, izručenje SAD-u 19. 01. 2017. | Author: ice.gov/ public domain ice.gov/ public domain
No niti novo lice nije moglo maskirati njegov pravi identitet, napokon je uhapšen 2007. kada mu je prepoznat glas na liniji koju su prisluškivali FBI-jevci.

Dok je još bio lord kokaina, Ramirez je, navodno, pomogao uvesti preko 400.000 kila kokaina u SAD i naredio smrt 150 ljudi, uključujući građana SAD-a.

Kako bi porota shvatila o kakvim je količinama riječ pokazano im je samo 10 kilograma kokaina što izgleda kao golema vreća pseće hrane.

Ramirez je kokain švercao preko Meksika, ponekada bacajući pakete iz svojih aviona gdje bi ih zaposlenici kartela odnosili u Los Angeles.

Onda bi se droga raspačavala sve do New Yorka skrivena u traktorima, malim automobilima i privatnik avionima. 

S El Chapom je krenuo raditi ranih devedesetih kada su se upoznali u Mexico Cityju.

Guzman je htio puno veći "komad kolača" nego njegovi drugi dileri - 40 posto umjesto 37 - ali je obećao da se platiti mu ekstra novac isplati.

El Chapo | Author: HENRY ROMERO/REUTERS/PIXSELL HENRY ROMERO/REUTERS/PIXSELL

"Puno sam brži od ostalih. Isprobaj me. Ispostavilo se da je zaista tako", kaže Ramirez.

Nakon prve akcije njegovi su piloti bili van sebe od oduševljenja. El Chapovi su ljudi stavili dodatno gorivo u avion, i brzo sve ispraznili, a tamo su bili i lokalni federalesi za zaštitu.

"Bili su nahranjeni, i jako sretni te su se htjeli vratiti", kaže.

Guzman je uspio prebaciti kokain preko granice u manje od tjedan dana, dok je meksičkim krijumčarima trebalo skoro mjesec dana. Ramirez je bio istinski impresioniran.

"Prvi put da je neki meksički diler tako brzo prebacio moju robu", rekao je na sudu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.