Top News
945 prikaza

Napokon uhićen narkoboss koji je inspirirao 'Orange Is The New Black'

Orange is the new black
Netflix
Međunarodni vođa heroinskog kruga, zbog kojeg je popularna Piper završila u zatvoru, napokon će pred lice pravde

Buruji Kashamu, kojeg svjedoci identificiraju kao Alajija, navodni je vođa međunarodnog kruga trgovaca heroinom, zbog kojeg je prava Piper završila u zatvoru.

Kao što je detaljno opisano u knjizi koja je inspirirala Netflixovu seriju, Piper Kerman (tj. Piper iz stvarnog života) još je 1998. godine trebala svjedočiti protiv Nigerijca Burujia. Očekivalo se da će Kashamu odmah biti izručen od strane Velike Britanije i da će završiti u zatvoru kao i Kerman, njezina bivša ljubavnica i još desetak ljudi.

Kashamu je identificiran kao Alaji, za kojeg su obavještajci znali da je znameniti narkoboss, te je kod njega pronađeno 230.000 dolara u gotovini kad je doputovao iz Nigerije u Veliku Britaniju. No on je tvrdio da je Alaji njegov mlađi brat Adewale Kashamu, koji je navodno izgledao identično kao on. Nakon toga se počeo braniti da je on pijun te da je čak kao doušnik svjedočio protiv svojeg brata.

Nigerijska državna agencija za borbu protiv narkotika potvrdila je pismenim putem da su od njega dobili vrijedne informacije koje su rezultirale uhićenjima i suđenjima većem broju trgovaca drogom. Kasnije su doduše potpuno opovrgli te tvrdnje i izjavili da se on nalazi na njihovoj listi traženih prijestupnika. "On nikad nije bio naš doušnik. Njegove tvrdnje da je tražen njegov brat su potpuno lažne, budući da mu je brat umro prije nego je Buruji postao poznati narko prijestupnik".

Burujievi odvjetnici su zatim donijeli Adewaleovu putovnicu izdanu 1990. godine, godinu dana nakon njegove navodne smrti. Tu su čak i Nigerijci morali priznati da su možda u krivu.

Sreća je bila na njegovoj strani

U međuvremenu, od tri osobe koje su mogle identificirati Alajia, jedna je pogriješila na fotografskom prepoznavanju. Druge dvije su bile sestre Cleary (Catherine je bila Kermanova ljubavnica u pravom životu, točnije Alex Vause u seriji).

Buruji Kashamu | Author: Youtube Youtube

No Britanci su bili skeptični da su jedine osobe koje mogu prepoznati navodnog kriminalca sestre, pogotovo kad se zna da je druga sestra bila u vezi s Burujiem. Pretpostavili su da su se sestre dogovorile s američkim odvjetnicima, u zamjenu za dobru nagodbu, da će imenovati Burujia. Zahvaljujući tome su odbili izručenje i krajem 1990-ih i još jednom 2003. godine. A Kashamu se kao ugledni poslovni čovjek vratio u Nigeriju.

Kashamu je otad samo napredovao i postao glavni 'zelenaš' u vodećoj političkoj stranci, te je čak zaradio titulu princa. Iako Amerikanci nisu uspjeli uvjeriti Britance da im izruče princa u prethodnim pokušajima, i dalje su smatrali da Kashamu nije pružio dovoljno dokaza da on nije taj za kojeg ga smatraju, te su nastavili prikupljati dokaze, a sud je zaključio da ga neće razješiti optužbi, budući da suđenja nije ni bilo.

No još netko koga je izigrao nikad nije zaboravio taj njegov postupak. Naime sredinom svibnja u Kashamuovu kuću upali su Nigerijci iz agencije za borbu protiv narkotika. Dok su se Kashamuovi odvjetnici bunili što agenti nisu sa sobom imali odgovarajući nalog za uhićenje, agenti su tvrdili da rade po službenom nalogu za izručenje američke vlade.

Visoki sud je agenciji zatim naredio da pusti Kashamua, kako bi uslijedilo saslušanje, no agencija je to odbila učiniti.

Ako Kashamu ikako uspije spriječiti izručenje, i dalje će protiv njega biti dignute optužnice u Chicagu. Ako ipak bude izručen, sudit će mu se, iako će on pokušati uvjeriti porotu da je pravi Alaji njegov brat, piše Daily Beast.

Jedino što će ovaj put, pokušavajući dokazati da je pravi narko-boss ipak on, uz Catherine Cleary Woters, koja je u međuvremenu i sama napisala knjigu 'Out of Orange: A Memoir', stati i njezina bivša ljubavnica, Piper Kerman.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.