Life
260 prikaza

Netflix ruši sve pred sobom: Velike tv kuće gube bitku s internetom

Homeland
Showtime
Netflix je kao vlak kojeg više ništa ne može zaustaviti, te polako pretječe kabelsku televiziju

40 posto američkih kućanstava s televizijom ili neograničenim internetskim prometom koristi se nekim od servisa za prikaz filmova i serija koje su dostupne prema želji u bilo kojem vremenu.

Pokazali su to najnoviji podaci Nielsena - tvrtke koja se bavi proučavanjem trendova i potrošača diljem svijeta.

Za usporedbu, u istom razdoblju 2013. godine, isto je činilo 36 posto kućanstava. Danas je 36 posto kućanstava pretplaćeno na Netflix, 13 posto ima Amazon Prime, a 6.5 posto Hulu Plus.

Kako se povećava broj kućanstava koji žele servise koji im omogućavaju da gledaju što žele, tako je zabilježen i rast kućanstava koje se za televizijski i filmski program oslanjaju isključivo na internet i koji iz kuća izbacuju TV prijemnike.

U posljednjem tromjesečju 2014. godine više od 10.5 milijuna kućanstava je tako imalo internet, ali ne i pristup kabelskoj televiziji, što je za 16 posto više nego u istom razdoblju dvije godine ranije.

Usporedbe radi, 13 vodećih kabelskih programa prati 95.2 milijuna Amerikanaca, a devet najpopularnijih tijekom 2014. prestalo je pratiti više od 1.2 milijuna gledatelja.

Netflix | Author: 4.bp.blogspot.com 4.bp.blogspot.com

Isto tako pada gledanost televizije, dok se broj pretplatnika na internetu povećava, pa se vjerojatno i tu krije neka veza, piše The Huffington Post.

Oko 40 posto od pada gledanosti tijekom druge polovice 2014. godine uzrokovano je porastom gledanja televizijskih servisa online, tvrde stručnjaci.

Budući da internetski servisi oduzimaju televizijsko gledateljstvo, televizijske kuće se sve više prebacuju online. CBS se može pratiti online za 5.99 dolara mjesečno, NBC upravo radi na takvom servisu, a Showtime je objavio da isto slijedi u ne tako dalekoj budućnosti.

HBO će predstaviti novi takav servis za Apple uređaje u travnju, pod nazivom HBO Now. Zanimljivo je da je ovo prvi put da će HBO biti dostupan i korisnicima bez kabelske televizije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.