Top News
2612 prikaza

Napokon znamo kakve lijekove Donald pije

Donald Trump
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Jedna smrt potresla je čitavu regiju, a Sjedinjene Američke Države i dalje muku muče sa svojim predsjednikom

Regiju, region, Balkan, kako god želite, ovih dana potreslo je jedno važno ubojstvo. 

Ubojstvo Olivera Ivanovića, Srbina s Kosova, izazvalo je prave političke nemire diljem regije zato što je on bio "posljednji glas razuma", kako ga je okarakterizirao srpski Blic. Što god da se sada dogodi, ovo ubojstvo koristit će se u političke svrhe, ustvrdio je britanski politički analitičar James Ker-Lindsay, stručnjak za jugoistočnu Europu. Je li to bilo političko ubojstvo? Jesu li počinitelji ekstremni Srbi ili ekstremni Albanci s Kosova? Je li možda čak atentat pucnjevima iz jurećeg automobila izveden u mafijaškom stilu, jer on je redovito napadao upravo organizirani kriminal? Jedna od nekoliko činjenica jest da je Oliver Ivanović vrlo nedavno rekao da strahuje da bi "netko od nedužnih mogao biti ubijen". Pa i on sam.

I dok kosovska policija, potpomognuta snagama EULEX-a, pokušava što prije otkriti počinitelje, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je sazvao sjednicu Vijeća za sigurnost gdje se raspravljalo čak i o zvanju američkog FBI-a u pomoć.  "Ivanović je bio aktivan u političkom životu zato njegovo ubojstvo ima mjere političkih zloupotreba ili više od toga", kazao je Haradinaj na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice Vijeća.

Pročitajte više na: Nikome nije odgovarao razuman čovjek na Kosovu

Nešto sjevernije, u konzervativnoj Poljskoj, održani su prosvjedi zbog sve strožih zakona o pobačajima. Demonstracije u najmanje 50 gradova organizira Poljski ženski štrajk, koalicija skupina za prava žena, donio je britanski Independent. Prosvjednici koji traže pravo na pristup pobačaju planiraju nositi crninu kao znak žalovanja zbog gubitka reproduktivnih prava koja su pod prijetnjom najavljenih izmjena zakona vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (Prawo i Sprawiedliwosc ili PiS). Putem Facebook objave, organizatori marševa u Varšavi pozvali su na "feminističku revoluciju" s hashtagom #SaveWomen, sve zbog nedavno odbačenog prijedloga zakona koji je išao na ruku ženama i pravu na odabir.

Pročitajte više na: Zbog pobačaja: Sprema se ženska revolucija u Poljskoj

Europa pažljivo prati razvoj događaja oko slaganja nove njemačke vlade. Kancelarka Angela Merkel pozvala je u srijedu socijaldemokrate da budu odgovorni i u nedjelju potvrde načelo koalicije kako bi Njemačka konačno dobila stabilnu vladu. "Računam da će socijaldemokracija donijeti odgovornu odluku", rekla je u Berlinu dok bi glasanje kongresa SPD-a u nedjelju moglo biti tijesno, jer mnogi u stranci ne želi novi savez s Merkel.

"Ne želim se miješati, ali svi govorimo da želimo uspjeh kongresa SPD-a, tj. želimo prihvaćanje pregovora o koaliciji jer mislimo da Njemačkoj treba stabilna vlada", dodala je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare s austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom.

S druge strane bare, Amerika je ostala užasnuta otkrićem na jugu Kalifornije. Trinaest žrtava, od dobi od 2 do 29 godina, bili su privezani za krevete u ogavnom okruženju. Prema svemu sudeći, njihovi roditelji su ih privezali za krevete. Rano ujutro u nedjelju, 17-godišnja djevojčica pobjegla je iz kuće i uspjela nazvati hitne službe s mobitela kojeg je ukrala od roditelja. Kad su se istražitelji Policijske uprave Perris vidjeli djevojku, rekli su da je izgledala iscrpljeno i kao da samo 10 godina, iako je imala 17 godina. Zamjenik šerifa s pomoćnicima otišao je u kuću iz koje su pobjegli te su tamo pronašli još 12 žrtava.  - Svi su izgledali kao djeca, a na naš šok otkrili smo da je čak sedmero od njih odraslo - rekli su iz policije.  Zaključili su da su iznimno prljavi i pothranjeni, a nekoliko njih bilo je vezano lisicama za krevete. Tako su ležali u smrdljivom mraku, a zarobili su ih bolesnici - njihovi roditelji David Allen Turpin i Anna Turpin.

Pročitajte više na: Užasnuti susjedi: "Ta djeca nikad nisu vidjela sunce"

Zdravstveno stanje predsjednika samo po sebi ozbiljna je stvar. Pa ako je još riječ o predsjedniku SAD-a, usto i usred burnih reakcija i iz javnosti i iz krugova koje se običava nazivati "vrlo upućenima", čak i "insajderskih" o tome da s predsjednikom koji ima pristup nuklearnom prekidaču stvari ne stoje baš najbolje... Uglavnom, u petak 12. siječnja u bolnici Walter Reed liječnički tim predvođen dr. Ronnyjem Jacksonom pregledao je Donalda Trumpa. I o tome je izvijestio javnost, točnije svjetsku javnost. U trenutku pregleda Donald Trump bio je star 71 godinu i sedam mjeseci. Američki predsjednik visok je čak 190,5 centimetara, težak je 108 kilograma. U mirovanju je imao 68 otkucaja srca u minuti, krvni tlak 122/74 i zasićenost kisikom od 99 posto. Tjelesna temperatura bila mu je 36,9°C.

Pročitajte više na: Ovo su Trumpovi liječnički nalazi - pažljivo ih pročitajte

Odluka Marka Zuckerberga da promijeni način na koji funkcionira društvena mreža Facebook koštat će ga 3.3.milijarde dolara, a njegovo će se privatno bogatstvo umanjiti za 4.4 posto. Facebook je promjene na 'news feedu' pokazao prošli četvrtak, a vrijednost dionica mreže pala je skoro 4 posto prije no što se američko tržište otvorilo u petak. Dionice Facebooka u petak su koštale 179.37 dolara, dok su u četvrtak bile 187.77 dolara, a Forbes magazin izračunao je kako je za suosnivača i direktora Facebooka to gubitak od 3.3 milijarde dolara. Zuckerberg je na čelu kompanije od 2004. godine kada je osmislio Facebook kao 19-godišnjak, a dionice firme na tržište su izašle 2012. godine. Objasnio je kako želi da Facebook ostane mjesto susreta obitelji i prijatelja, a ne samo mjesto oglašavanja za brendove i kompanije.

- Facebook smo sagradili kako bi ostali u kontaktu i blizu onih koji nam najviše znače. No u zadnje vrijeme korisnici nam govore kako je javni sadržaj - od kompanija, medija i brendova - pomalo zasjenio one stvari zbog kojih smo Facebook i pokrenuli i zavoljeli. Temeljem toga sa svojom ekipom želim da se svi zajedno fokusiramo da lakše uživate u socijalnim interakcijama, a manje u pretraživanju sadržaja - objasnio je odluku Zuckerberg.

Pročitajte više na: Zuckerberg zbog novih pravila na Fejsu izgubio 3.3 milijarde dolara

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan1210tahi 14:31 20.Siječanj 2018.

    vjerojatno ih ne pije unatoć dijagnozi