Top News
4536 prikaza

Naše političare nitko izvan Hrvatske ne doživljava

Vlada Andreja Plenkovića
Robert Anić (PIXSELL)
Poražavajuća je činjenica da do sada nitko nije pokazao vizionarstvo, osobito u pitanju politike

Utjecajni news portal Politico objavio je svojevrstan vodič, odnosno listu od 28 ljudi za koje se čini da će imati najveći utjecaj na oblikovanje politika i događanja u Europskoj uniji sljedeće godine. 

Riječ je o 17 muškaraca i 11 žena koji dolaze iz 28 europskih zemalja, dio su svijeta politike, ali i medija, poduzetništva te umjetnosti, a na listi su rangirani po utjecaju. 

Politico napominje i da mjesto na listi nije zagarantirano visokom političkim dužnosnicima u tim zemljama, pa tako Angele Merkel uopće nema, dok je npr. na prvom mjestu londonski gradonačelnik Sadiq Khan. Zašto i kako, pitat će se mnogi? 

Objašnjenje je zapravo vrlo jednostavno. Viktor Orban obilježio je ovu godinu (što je Politico odlično prognozirao jer ga je postavio na visoko prvo mjesto na listi za 2016.) jer je prvi uveo trend nacionalističkih politika koje su na kraju rezultirale Brexit-om i Trumpom, najznačajnijim globalnim političkim događajima ove godine. 

S obzirom da su se potresi takve vrste već dogodili, na političku scenu sada stupa alternativa nacionalizmu, a najbolje je, prema mišljenu Politica utjelovljuje gradonačelnik Londona, Khan kao predstavnik liberalne i otvorene politike. 

Popis 28. koji će djelovati i mijenjati Europu je dugačak, ali na njemu nažalost nema Hrvata. 

Surova je istina da Politico kod nas nije uspio pronaći niti jednog političara, poduzetnika ili aktivista čije djelovanje može imati efekta izvan hrvatskih granica. 

Zaista je poražavajuća činjenica, koliko god prigovarali Politicu da nije pravedan, da do sada nitko nažalost nije pokazao vizionarstvo, osobito u pitanju politike. 

Politico možda nije uočio neko veliko vizionarstvo u vrhu našeg političkog establishmenta (što nipošto nije za zamjeriti), ali propust je definitivno napravio ignoriranjem Marijane Puljak i stranke Pametno kao hrvatskog pandana politici londonskog gradonačelnika Khana. Politike koja bi prema prognozama utjecajnog portala trebala obilježiti 2017. godinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.