Top News
1394 prikaza

Ne mogu joj ništa - Dalićka ostaje ministrica!

Martina Dalić
Boris Ščitar/ PIXSELL
Oporba je pompozno najavljivala smjenu ministrice

S 76 glasova protiv njezine smjene i 71 glasom za njezinu smjenu ministrica Martina Dalić i dalje ostaje na mjestu potpredsjednice Vlade RH. Protekla dva dana obilježila je rasprava u Saboru oko njezinog opoziva, kojeg je predložila oporba zbog slučaja Ante Ramljaka u Agrokoru

No čini se kako im i ovaj put nije uspjelo. 

Iako je oporba, predvođena MOST-ovim Nikolom Grmojom pokrenula glasovanje o opozivu ministrice zbog njezinog, kako kažu, lošeg upravljanja u aferi Agrokor, čini se kako i ovaj put nisu uspjeli. Nisu uspjeli ostvariti svoj naum, kao što im to nije pošlo za rukom i već tri puta ranije.

Glasovanje u Saboru o ministrici Dalić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Rasprave o Istanbulskoj i ministrici Dalić trajale su po devet sati, tijekom kojih su zastupnici marljivo prozivali najčešće premijera i ministricu, no kako su sati odmicali tako se i sabornica praznila. Je li se oporba umorila od iznošenja argumenata koji bi trebali 'nagovoriti' tj. potaknuti 76 zastupnika da dignu ruku protiv ministrice Dalić ili je to jednostavno bio slučaj već od samog početka osuđen na propast?

Ona se nije previše uzrujavala oko rasprava i zastupničkih komentara, uvjerena u svoja matematička znanja, sposobnost i zaštitu HDZ-a.

Svjesni su toga bili i u oporbi, svjesni su kako im je sav trud uzaludan ako im 'matematika' nije naklonjena. No smatraju kako je rasprava bila nužna zbog potrebe održavanja političkog debatiranja i potrebe da javnost sazna što to njima sve kod ministrice smeta. 

Martina Dalić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Martina Dalić više ne može biti ministrica jer je izigrala povjerenje građana, od kojih je dobila povjerenje da upravlja krizom u Agrokoru, a rješavala je probleme svojih prijatelja u privatnim tvrtkama", ponavljao je Gordan Maras.

Njezin prijatelj i šef, premijer Andrej Plenković mirno je slušao raspravu u sabornici i ponavljao kako je Vlada dobro reagirala na prošlogodišnju krizu u Agrokoru i time zapravo zaustavila puno veće probleme, sačuvala radna mjesta zaposlenih i tako zaustavila gospodarsku krizu.

"Reagirali smo na izvanrednu situaciju izvanrednim mjerama. Savjetnici za restrukturiranje odabrani su na temelju javnog poziva i odabrana je kompanija koja se bavi ovakvim financijskim restrukturiranjem. Ako je i bilo nedorečenosti, one su riješene kada je bivši povjerenik dao ostavku", naglasio je premijer Plenković, piše Večernji list.

Fabris Peruško Nagodba Ekonomix Sve je dogovoreno: Agrokor ide u ruke Rusima

No oporba smatra kako je ostavku trebala dati i ministrica Dalić zbog angažmana Ramljaka koji je za savjetničke usluge angažirao svoju bivšu tvrtku Texo Management. Da je ministrica napravila sve što je mogla i trebala, smatra i Milorad Pupovac, šef SDSS-a koji prošlog mjesec nije baš htio jasno reći koji je njegov stav oko glasovanja o povjerenju ministrice Dalić. Jučer je to jasno i glasno dao do znanja svima.

"Neke od stvari koje su se počele događati u Agrokoru ozbiljno su kontaminirale i ugrozile vjerodostojnost svih nas koji smo dali povjerenje za realizaciju zakona. Na sreću, ključni uzrok te kontaminacije je riješen i otklonjen. Nova izvanredna uprava za nas koji smo dio vladajuće koalicije obnovila je povjerenje", poručio je Pupovac u raspravi i najavio kako neće podržati opoziv ministrice Dalić.

"Ručice gospodina Pupovca su uvijek tamo gdje trebaju biti, uz HDZ i vlast", naglasio je Gordan Maras te pitao s kojim je pravom Pupovac prvo najavljivao da neće podržati Dalić, a onda u "dodatnim razgovorima, daleko od očiju javnosti, kao što to radi, odluka se promijeni".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.