Top News
168 prikaza

Neki su već požurili: Izborna promidžba kreće od danas

Branko Hrvatin
Jurica Galoić/PIXSELL
Izborna kampanja završava dan prije početka glasanja, točnije 10. rujna

"Počinje izborna promidžba", rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak popodne. 

Pomalo svečanim činom, završeni su rokovi za predaju i kontrolu popisa svih kandidata kojima ćemo moći dati glas na nadolazećim parlamentarnim izborima. Time počinju teći rokovi u kojima je dozvoljeno reklamiranje stranaka i kandidata.

Novoizabrani predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da će njegova predizborna kampanja početi danas, na blagdan Svetog Roka i to u Starom Gradu na Hvaru. "Vodit ćemo jednu racionalnu politiku, a kada je riječ o financiranju kampanje bit će zakonito, odgovorno i transparentno. S obzirom da su ljetni mjeseci prirodno je da se ovoga puta više usmjerimo na medijsku kampanju nego što je to bilo prošle godine", rekao je Plenković u Mariji Bistrici.

S druge strane, Milan Bandić zamalo je prekršio izborni zakon. Naime, organizirao je postavljanje plakata s natpisom "#Premijer" u tjednu prije službenog početka izborne kampanje. Državno izborno povjerenstvo zaključilo je da, budući ne piše ni kandidat ni ime stranke, ti plakati ne krše izborna pravila. Prva asocijacija na bijele plakate s crvenim natpisom je Socijaldemokratska partija i Zoran Milanović, pa postoji sasvim realna mogućnost da je zagrebački gradonačelnik odlučio istupiti u javnost kako ne bi davao besplatnu promidžbu šefu svoje bivše stranke.

Neslužbeni početak kampanje imala je i Narodna koalicija i to već početkom ovog mjeseca. 1. kolovoza predstavljen je izborni program Narodne koalicije u Samoboru, čiji gradonačelnik Krešo Beljak nalazi se na listi Narodne koalicije iz kvote HSS-a. "Ovdje nam je ponuđeno da vodimo svoj program, s druge strane nam je ponuđeno da provodimo tuđi program, da budemo dizači ruku", rekao je tom prilikom šef HSS-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.