Top News
5888 prikaza

Netko od ovih likova bit će novi predsjednik Srbije

Beli, Šešelj, Vučić
Srđan Ilić/PIXSELL
Od optuženog za ratne zločine, do velikih pobornika Marine Le Pen i izmišljenih likova, srpski glasači imaju doista šarolik izbor

Republička izborna komisija Srbije, tijelo zaduženo za odobravanje kandidature na izborima u susjednoj nam državi, odlučila je da će Srbi na izborima moći glasati za čak 11 kandidata. Ekipa je doista šarena i na izbornom listiću naći će se očekivani pobjednik Aleksandar Vučić, ali i Vojislav Šešelj te izmišljeni Ljubiša Preletačević Beli.

Ljubiša Preletačević Beli

Počnimo upravo s Belim. Pravim imenom Luka Maksimović, političku karijeru počeo je na lokalnim izborima 2016. godine kada je s pokretom Sarmu probo nisi osvojio 21% glasova u Mladenovcu čime je postao druga politička snaga. Njegovu kandidaturu podržava skupina građana okupljena pod nazivom "Beli - samo jako". Gotovo nitko ne shvaća ozbiljno njegove izjave, ali upravo zbog toga skuplja prosvjedne glasove mladih i razočaranih Srba. Čak i službenu potvrdu kandidature obilježio je u svom stilu. U sami centar Beograda, do zgrade RIK-a, došao je u limuzini okružen mladim djevojkama. 

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)

Usprkos sve većoj popularnosti Belog, sve kladionice i svi analitičari očekuju da će pobjedu na izborima uvjerljivo odnijeti Aleksandar Vučić, trenutačni premijer Srbije. On je već dugi niz godina u politici, a krajem devedesetih godina bio je ministar informiranja Republike Srbije. Ostat će zapamćen da je kao ministar potpisao zakon o javnom izvještavanju preko kojeg su brojni novinari i mediji novčano kažnjavani zato što su izvještavali o stvarima koje se Slobodanu Miloševiću nisu svidjele. Jednom prilikom je izjavio da će "kad tad osvetiti Slavku Ćuruviji", novinaru i osnivaču brojnih anti-režimskih medija. Ćuruvija je ubijen u travnju 1999. godine, a njegova supruga je kasnije govorila da je Vučić bio umiješan u ubojstvo.

Vojislav Šešelj

Sad dolazimo do najkontroverznijeg kandidata, Vojislava Šešelja. Predsjednik je Srpske radikalne stranke od njenog osnivanja 1991. godine i o njemu ne treba previše govoriti. Svi se jako dobro sjećamo paljenja hrvatske zastave u Beogradu i njegovih prijetnji tijekom i nakon Domovinskog rata. Prije nekoliko godina Associated Press objavio je snimku Šešelja nakon izlaska iz kosovskog zatvora, a u pozadini se vidi mlađahni aktualni srpski premijer. "Hrvati će ovoga puta zaista dobiti po nosu. Srbi će u protuofenzivi povratiti sav teritorij", govorio je tada Šešelj. 

Boško Obradović

Boško Obradović | Author: Srđan Ilić/PIXSELL Srđan Ilić/PIXSELL

Odmah za Šešeljem, moglo bi se pričati o ništa manje radikalnom Bošku Obradoviću, osnivaču i šefu Srpskog pokreta Dveri. Čitava njihova politika temelji se na srpskom nacionalizmu, promoviranju antiglobalističkih stavova i pravoslavnih vrijednosti.

Vuk Jeremić

Vuk Jeremić | Author: Srđan Ilić/PIXSELL Srđan Ilić/PIXSELL

Nestranački kandidat Vuk Jeremić, svojevremeno protukandidat Vesni Pusić u izborima, godinama je bio šef srpske diplomacije, a nije se proslavio u stvaranju dobrosusjedskih odnosa. Jednom prilikom je rekao da od početka devedesetih nije ljetovao u Hrvatskoj, pa mu ne smeta što to još nekoliko godina neće uraditi.

Saša Janković

Saša Janković | Author: Srđan Ilić/PIXSELL Srđan Ilić/PIXSELL

Još jedan nestranački kandidat, Saša Janković, ima podršku Demokratske stranke ubijenog i nikad prežaljenog Zorana Đinđića. Sam Janković čitavo desetljeće bio je pučki pravobranitelj Srbije. Na tu poziciju dao je ostavku kako bi se mogao kandidirati za predsjednika.

Aleksandar Popović

Aleksandar Popović, bivši ministar znanosti te ministar rudarstva i energetike, još jedan je u nizu kandidata bez ozbiljnije podrške javnosti. Koliko je mala njegova podrška najbolje oslikava činjenica da je imao 10.030 potpisa podrške, a srpski zakoni kažu da je potrebno 10.000 potpisa za pravovaljanu kandidaturu. 

Nenad Čanak

Nenad Čanak | Author: Danijel Berković/PIXSELL Danijel Berković/PIXSELL

Predsjednik vojvođanskih socijaldemokrata, Nenad Čanak, prikupio je oko 12.000 potpisa podrške, a najveći politički uspjeh bilo mu je predsjedavanje Skupštinom Autonomne Pokrajine Vojvodine do 2004. godine.

Miroslav Parović

Miroslava Parovića u Srbiji više prepoznaju po tome što nije imao dovoljno pravovaljanih potpisa te je naknadno morao dostaviti 154 potpisa podrške kako bi RIK potvrdio njegovu kandidaturu za predsjednika Srbije.

Milan Stamatović

Milan Stamatović godinama uspješno drži vlast u općini Čajetina, a zanimljivo je da se kandidirao mimo želja vlastite stranke. Naime, Srpska narodna partija odbila mu je dati podršku na nadolazećim izborima.

Saša Radulović

Saša Radulović | Author: Srđan Ilić/PIXSELL Srđan Ilić/PIXSELL

Sašu Radulovića stavili smo za kraj zato što i on ima relativno malu podršku građana, u godini dana ministarskog mandata nije ostvario zamjetne uspjehe. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.