Top News
1302 prikaza

Ove tri činjenice obilježile su izbore u Francuskoj

Kolaž Macron i Le Pen
Reuters
Možda je malo i pretjerano reći da nakon ovih izbora ništa više neće biti isto, ali da su predsjednički izbori bili povijesni, najbolje oslikavaju ove činjenice

Nakon 97% prebrojanih biračkih listića s velikom dozom sigurnosti možemo reći da će francuski glasači početkom svibnja birati između centrista Emmanuela Macrona i ultradesničarke Marine Le Pen. Iako je tijekom prebrojavanja glasova Le Pen bila prešla u vodstvo, negdje oko ponoći glasovi su pokazali da će izlazne ankete, koje ste mogli čitati i na Expressu, i ovoga puta biti u pravu.

Međutim, ove tri doista povijesne činjenice obilježit će izbore održane u nedjelju

Povijesni neuspjeh velikih stranaka

Kako je kanal France24 u nedjelju, odmah nakon objave izlaznih anketa izjavio, po prvi put u povijesti pete Republike velike stranke nemaju svog predstavnika u drugom krugu izbora. Praktički uvijek nakon promjena 1958. godine koje je proveo Charles de Gaulle, neka od velikih stranaka imala je svog predstavnika u drugom krugu izbora. Ovoga puta je izbor između Le Penine Nacionalne Fronte i nezavisnog Macrona.

Povijesni uspjeh ultradesničarke

Nacionalna Fronta je još do par godina bila praktički nepoznata stranka izvan Francuske, osuđena na obitavanje na dnu ljestvice uspjeha. Međutim, dolaskom svježeg lica, energične Marine, sve se promijenilo. Sada redovito osvajaju mjesta lokalne samouprave, redovito osvajaju parlamentarne fotelje, a sada su napokon ušli i u drugi krug izbora.

Povijesni neuspjeh socijalista

Francuski socijalisti godinama su bila jedna od najvećih političkih snaga. Osvajanjem predsjedničkog mandata Francoisa Hollanda činilo se da im se spremaju godine i godine na vlasti. Međutim, samo nekoliko godina kasnije, povijesno nepopularni Hollande povukao je svoju stranku na dno. Službeni kandidat socijalista, Benoit Hammon već je u nedjelju priznao poraz nakon što su mu izlazne ankete davale manje od 7% podrške. Istini za volju, moglo bi se tvrditi da je Macron zapravo kandidat socijalista zato što je donedavno bio ministar u Hollandovoj vladi, a tek prošle godine je pokrenuo En Marche kako bi se borio na izborima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Snowman 16:47 24.Travanj 2017.

    Iako Desnicari ne pobjeduju, tjeraju vladajuce ispred sebe koji moraju na desno "skrenuti". Bilo to u Holandiji, Francuskoj ili pak u Njemackoj.