Top News
1983 prikaza

"Nije važan Assange, nego naučiti pameti cijeli svijet"

Julian Assange
Press Association/PIXSELL
Najslavniji svjetski filozof opisuje pozadinu uhićenja prvog čovjeka WikiLeaksa nakon devet godina progona

Najslavniji živući svjetski filozof Slavoj Žižek povodom uhićenja Juliana Assangea dao je komentar naslovljen s "Assangeovo uhićenje posljednji je korak u atentatu na ugled". Komentar je objavio Russia Today.

Uhićenje Juliana Assangea nije se dogodilo odjednom, kazao je Žižek. Bilo je pomno planirano kao posljednji korak u dugoj i odvratnoj kampanji klevetanja protiv osnivača WikiLeaksa. U londonskoj ambasadi Ekvadora utočište je imao šest godina, da bi ga u četvrtak ujutro britanski policajci na silu izvukli iz zgrade.

WikiLeaks WikiLeaks Tehno CIA prati vaš mobitel, televizor, aplikacije...

Uhićenje se dogodilo nakon što je proamerički novi ekvadorski predsjednik odbio Assangeov zahtjev za produženjem azila i nakon što je WikiLeaksova glavna urednica Kristinn Hrafnsonn ustvrdila da je protiv Assangea pokrenuta sveopća špijunska kampanja kako bi ga se istjeralo iz ambasade.

"Nisam bio iznenađen", kazao je Žižek za RT.

"Osobno mi je problematično to što ljudi to vrlo jednostavno prihvaćaju kao rezultat duge, sistematske kampanje uništavanja ugleda."

Prvi korak u toj kampanji, nastavio je Žižek, bilo je povezati WikiLeaks, neovisnu novinarsku publikaciju poznatu po objavama tajnih materijala i po tome što ističe da nikada nije objavila ništa lažno, s Rusijom i Vladimirom Putinom. Sljedeći je korak "atentat na ugled". Žižek je podsjetio da su Assangea opisivali kao arogantnog, paranoičnog, čak i kao silovatelja, unatoč tome što su švedske vlasti još 2017. godine odbacile sve optužbe protiv njega.

Julian Assange sa svojim kućnim ljubimcem u Veleposlanstvu Ekvadora gdje je zaštićen azilom | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

Uslijedio je trač po kojem je Assange potonuo na "razinu nevjerojatno niske osobne higijene, da ne čisti svoj zahod, da smrdi i tome slično. Možemo li zamisliti išta niže?" WikiLeaks je tvrdio isto što i Žižek, da je Assange postao žrtvom "sofisticiranih napora da ga se dehumanizira, da mu se oduzme legitimitet i da ga se zatvori".

Assangeovo uhićenje, kaže Žižek, "nema ništa s osvetom", nego to da se sudbina šefa WikiLeaksa učini primjerom posljedica na osobnoj razini, sve u bitki za zaustavljanje slobodnog protoka informacija koja se upravo odvija. Kao što nova direktiva EU-a o autorskim pravima prijeti da blokirao skoro sav protok slobodnih informacija na internetu, kastracija organizacija kao WikiLeaks korak je naprijed prema kontroliranju toga kojim ćemo informacijama imati, a kojima nećemo imati pristup.

"Svi naši životu danas na neki su način pod kontrolom digitalnih medija. Tako da je apsolutno ključno tko će kontrolirati te digitalne medije. To je jedna od najvećih prijetnji našoj slobodi", kazao je Žižek.

"Toga čak do te mjere nismo svjesni da to niti ne osjećamo kao neslobodu. Nije to kao u starim danima policijske države kada si gledao preko ramena i vidio čovjeka koji te je pratio. Osjećaš se potpuno slobodnim, ali svaki tvoj pokret se bilježi i tobom se prikriveno manipulira."

Julian Assange sa svojim kućnim ljubimcem u Veleposlanstvu Ekvadora gdje je zaštićen azilom WikiLeaks Top News Assange: 'H. Clinton je najveći krivac za užas u Libiji i Siriji'

"WikiLeaks je utjelovljavao otpor tome", dodao je Žižek.

Assangeova odvjetnica Jen Robinson potvrdila je u četvrtak da je Assange uhićen direktno u vezi zahtjeva SAD-a da ga se izruči. Assangea optužuju za urotu sa zviždačicom iz vojske SAD-a Chelsea Manning, koja se trenutno i sama nalazi iza rešetaka u Virginiji zato što odbija svjedočiti protiv WikiLeaksa. Assange je optužen da je uroti bio cilj curenje tajnih snimaka ratnih zločina SAD-a iz 2010. Ta snimka pokazuje kako američki helikopter Apache otvara paljbu iz svog mitraljeza i ubija 12 ljudi, među kojima i dva Reutersova novinara.

"Nisam sklon previše optuživati Ekvador", zaključio je Žižek.

"Ekvador je bio po užasnim pritiskom SAD-a. Zaboravite na te zemlje B razine. Sve ovo isključivo je djelo SAD-a."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.