Top News
124 prikaza

Nismo najgori: 54.000 kineskih službenika optuženo za primanje mita

Kineska vojska
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Mito i korupcija nisu "balkanski izum", a to definitivno dokazuje najnovija kineska istraga

Kina je provela veliku istragu o mitu, zlouporabi dužnosti i drugim zločinima povezanim s funkcijama, zbog koje se pod povećalom našlo čak 54.000 službenika, stoji u najnovijem izvještaju.

Lokalna novinska agencija Xinhuanet objavila je da im je tu brojku odao Wang Qisha, šef Središnje komisije za disciplinsku inspekciju, pod vodstvom komunističke partije.

Prošle godine je zabilježeno 20.000 slučajeva korupcije, od čega se u oko 16.000 radilo o primanju mita i pronevjeri, a u 4.300 o zlouporabi dužnosti. 

336.000 službenika je primilo neki oblik kazne, a zabilježeno je 2.8 milijuna dojava o korupciji. No da neće sve dojave nužno uroditi plodom, dokazuje podatak da je čak 2.479 disciplinskih inspektora također kažnjeno zbog primanja mita.

Ove brojke su mnoge šokirale, bez obzira što je riječ o zemlji veličine Kine.

Kineski predsjednik Xi Jinping pokušava riješiti problem korupcije u zemlji i obračunati se s rastrošnim službenicima otkad je došao na vlast 2013. godine. Na taj način se nada da će poboljšati moral unutar partije i među pukom, piše Business Insider.

Iako je ova "hajka" prošla bez ijedne kapi krvi, ona nije zato ništa manje opasna.

Naime, nekoliko izvršnih direktora velikih tvrtki je posljednjih mjeseci nestalo, upravo u trenutku kad ih se dovelo u vezu s ovom velikom istragom. Je li nestanak povezan s korupcijom, teško je dokazati, ali odgovor gotovo da se sam nameće.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.