Znanost
370 prikaza

Prva solarna cesta na svijetu stvara više energije nego što se očekivalo

Solarna cesta
Youtube
Eksperimentalna biciklistička staza koja fukcionira i kao gigantska solarna stanica u prvih šest mjeseci nadmašila je sva očekivanja

SolaRoad je prva solarna cesta, točnije staza, koja je u studenom 2014. godine otvorena u nizozemskom Krommenieu, selu smještenom sjeveroistočno od Amsterdama. U prvih pola godine prikupila je dovoljno energije za opskrbu kućanstva u kojem živi jedna osoba i to za cijelu godinu.

"Nismo očekivali da ćemo prikupiti tako puno tako brzo", izjavio je Sten de Wit, savjetnik u nizozemskoj inženjerskoj firmi TNO koja je dio grupe koja je napravila 70 metara dug put. De Wit je dodao da je staza proizvela više od 3.000 kilovata po satu.

"Ako to sagledamo u širim omjerima, očekujemo godišnje više od 70 Kw/h po kvadratnom metru, što smo predvidjeli kao gornju granicu kad smo eksperimentirali u laboratoriju", objasnio je de Wit.

Solarna cesta | Author: Youtube Youtube

Betonska staza je okovana običnim silkonskim solarnim panelima koje štite centimetar debela zaštitna stakla. Prozirno, protuklizno staklo može izdržati težinu biciklista i vozila, kao i pješake koje šeću po njemu. A energija koju prikupljaju paneli putuje u električnu mrežu, piše Huffington Post.

Otkad je staza otvorena, koristilo ju je više od 150.000 biciklista, a iako su teški vremenski uvjeti i oscilacije u temperaturi uzrokovali ljuštenje premaza na zaštitnom staklu, ono je popravljeno, te se izrađuju bolje vrste premaza.

Trenutačno se radi na sličnoj inicijativi da se izgrade ceste na solarnu energiju u SAD-u, a projekt je u fazi istraživanja i razvoja. Inače, SolaRoadova testna faza trebala bi trajati tri godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.