Top News
168 prikaza

Ni teroristički napadi ni izbjeglička kriza nisu smanjili njezinu popularnost

Angela Merkel
Reuters/Pixsell
Usprkos gotovo paničnim naslovima u nekima od najvećih svjetskih tabloida, Angela Merkel uživa povijesno visoko povjerenje njemačkih glasača

"Angela Merkel na aparatima" piše Daily Mail. "Sve više poziva na ostavku Angele Merkel", ustvrdio je britanski Express.

Nakon nedavnih napada u Njemačkoj koje su počinili azilanti, izvana se čini da je politika kancelarke Merkel propala. Milijun izbjeglica došlo je u Njemačku i samo godinu dana kasnije došlo je do napada. Logično je za zaključiti da su Merkelici dani odbrojani.

Međutim, BBC-jev reporter Damien McGuiness ne slaže se nimalo s takvim izjavama.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je Merkelin CDU i dalje najpopularnija stranka u Njemačkoj. Gotovo 70% njemačkih ispitanika uvjereno je da politika primanja izbjeglica nije pogodovala napadima. Nasilje u Njemačkoj nije uzdrmalo podršku javnosti i zasad su jako male šanse da će bilo tko osim CDU i Merkel voditi iduću njemačku vladu, a kamoli skupiti podršku za rušenje trenutačne.

Napad u Njemačkoj | Author: REUTERS REUTERS

Nakon samih napada, osobna popularnost kancelarke je nešto pala, ali gotovo polovica svih njemačkih glasača i dalje je žele za šeficu države. Zanimljivo je da ona uživa veliku podršku birača svih političkih uvjerenja, kako lijevih tako i desnih.

Istina, pitanje izbjeglica podijelilo je Njemačku, uvjeren je McGuiness. Ljudi su nervozni zbog napada i sve više neugode stvara se zbog migracija ljudi. Postoje zahtjevi za boljom kontrolom ulazaka, neki kažu da bi ljude kojima je odbijen azil trebalo odmah deportirati. Ono što nedostaje su visokopozicionirani političari koji pozivaju na zabranu primanja izbjeglica. Neki lijevi političari čak idu tako daleko da govore kako Njemačka ne prima dovoljno izbjeglica.

Čak ni mediji nisu pretjerano zabrinuti zbog svega. Tabloid Bild, najtiražnije njemačke novine, čvrsto je stao u obranu izbjeglica. Ministri iz vlade kažu da je potrebno razlikovati napadače od izbjeglica, te da se ne smije stigmatizirati skupinu zbog djela pojedinaca.

Angela Merkel uvjerena je da njen posao je posao vođe. Ona će predvoditi svoju državu najbolje kako zna i neće dopustiti kratkotrajne nepogode da oblikuju dugoročnu politiku države. Ne slažu se svi s njom, njen pristup ima određenu dozu rizika, ali ona ne mijenja mišljenje.

Za sad, Angela Merkel i dalje drži svoj smjer.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.