Top News
5231 prikaza

Noćni vukovi na Balkanu - čuvaju patrijarha u Crnoj Gori

Noćni vukovi
1/10
Facebook/Vukoman Bulatović
I u Crnoj Gori osnovali su ogranak Putinove paravojne motociklističke postrojbe 'Noćni vukovi', a njihovi pripadnici čuvali su patrijarha

Što su pripadnici zloglasnih 'Noćnih vukova' radili u pratnji srpskog patrijarha kad je on bio u posjetu u Crnoj Gori, pitanje je kojim se bave ovih dana mediji u Srbiji. No, na njihove brojne upite Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ali i u MUP-u Crne Gore koji je priveo četvoricu motociklista, vlada zavjet šutnje. 

Kako javlja srpski portal Blic, koji je tom događaju posvetio poveći tekst, nitko nije želio otkriti ni o čemu su 'Noćni vukovi' davali iskaz policiji. Zna se samo da pripadnicima ove motorizirane organizacije, koja ima ispostave u većini zemalja u regiji, poput Republike Srpske, zatim Makedonije, ali i Bugarske, kao i Crne gore, ovo nije prvi put da su se našli u društvu srpskih crkvenih velikodostojnika. 

To je potvrdio i vođa crnogorskih "Noćnih vukova", koji je i priveden na Cetinju, rekavši da su oni u pratnji patrijarha bili upravo na poziv Mitropolije.

Putin i Noćni vukovi | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
U javnosti je prije dva dana odjeknula informacija da su se pripadnici "Vukova" našli u pratnji srpskog i patrijarha antiohijskog Jovana Desetog. Riječ je o ljudima koji su sudjelovali u nacionalističkim marševima i sukobima u Ukrajini, a neki pripadnici te organizacije nalaze se i na 'crnoj listi' SAD-a. 

Crnogorski ogranak “Noćnih vukova” najmlađi je u ovoj “porodici” jer postoji tek tri godine. Njihovi pripadnici su sa crkvenim velikodostojnicima dočekali dvojicu patrijarha na podgoričkom aerodromu, da bi ih ispratili do Cetinja. Tu su i privedeni, pa pušteni na slobodu.

Iako za "Blic" nisu željeli govoriti o u najmanju ruku neobičnom osiguranju dvojice patrijarha, iz Mitropolije su, suprotno tvrdnjama privedenog vođe Vukova, za jedan beogradski medij pojasnili da bajkeri nisu bili pozvani zbog zaštite patrijarha, već da je reč o vjernicima koji su sami došli.

Neslužbeno se ipak može čuti da su oni baš bili zaduženi za sigurnost patrijarha i za zaštitu u slučaju nepredviđenih okolnosti a sve zbog konflikta između Srpske pravoslavne crkve i crnogorskog državnog vrha. 

Aleksandar Zaldostanov i Vladimir Putin STRAH I TREPET Top News Putinovi 'Noćni vukovi' - Oni određuju gdje je Rusija

Isto tako, govori se i o tome da je uhićenje pripadnika "Noćnih vukova" iz pratnje patrijarha, bila svojevrsna demonstracija sile i ulagivanje međunarodnoj zajednici. Povod za takvu demonstraciju navodno je to što se radi o ruskoj organizaciji, s čijom domovinom Crna Gora u zadnje vrijeme, ne gaji previše dobre odnose, čemu je kumovalo pristupanje Crne Gore NATO paktu, kao i uvođenje sankcija Rusiji od strane službene Podgorice, kao i vize ruskim državljanima koji u velikom broju imaju u Crnoj Gori nekretnine. 

Vjerski analitičar Draško Đenović smatra da su 'Vukovi' bili ipak u svrhu osiguranja. 

"Patrijarh je u zadnje vrijeme davao razne izjave kojima je naljutio Crnogorce. Najprije je ovu zemlju usporedio s NDH, pa rekao da su Srbi i Crnogorci jedan narod, da se ne bi trebali razdvajati, a zna se što je stav onih koji sebe smatraju Crnogorcima, pa je i s tim proizveo problem", smatra Đenović.

Vladimir Putin i njegovi Noćni vukovi | Author: Vlada Ruske Federacije Vlada Ruske Federacije
On objašnjava da je Irinej u Srbiji patrijarh, a u inozemstvu, što za njega Crna Gora i jest, običan građanin. Ovaj potez je po njemu i taktički pogrešan jer on, "ako je vjesnik mira, ne treba ići ni u čijoj pratnji."

Četvorica pripadnika moto-kluba "Noćni vukovi Crne Gore", bili su pet sati zadržani u prostorijama Centra za sigurnost Cetinje. Kako prenose mediji, riječ je o vođi crnogorskih "Noćnih vukova" Vukomanu Bulatoviću, njegovom zamjeniku Željku Vukčeviću, sekretaru kluba Željku Obradoviću i članu Goranu Tijaniću, koji je istovremeno i službenik Mitropolije crnogorsko-primorske.

Upravo on bi mogao biti izravna veza sa strukturama SPC u Crnoj Gori. Veze sa Mitropolijom se tu, međutim, ne završavaju. Ovo, naime, nije prvi put da se "Noćni vukovi" pojavljuju na nekim događajima u Crnoj Gori, na kojima su i crkveni velikodostojnici, odnosno koje organizira Mitropolija.

“Noćni Vukovi Crna Gora” prošle su godine bili na turneji “Put ćirilice“, za šta im je blagoslov dao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Također, sudjelovali su na svečanoj Markovdanskoj litiji sa moštima Svetog Simeona Dajbabskog, nebeskog pokrovitelja Podgorice, koju je predvodio također mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

O vezama sa Mitropolijom, i ranije se govorilo, a poznato je da se smatra kako je mitropolit Amfilohije najviše pridonio jačanju vjere i obnovi crkvi i manastira.  

Irinej Irinej Top News Srpski patrijarh: "Stanje je kao pod ustašama!"

Sada je o tim vezama, međutim, javno progovorio upravo privedeni Vukoman Bulatović, koji je za portal “IN4S” rekao da su se pratnji pridružili na poziv Mitropolije crnogorske, uz opasku da su to radili i u ranijim situacijama kada su visoki crkveni velikodostojnici dolazili u Crnu Goru.

Rekao je i da su se javili policijskom osiguranju i da nije bilo  nikakvih problema, sve dok nisu stigli na Cetinje, gdje su privedeni i gdje ih je policija ispitivala zašto prate patrijarhe.

"Valjda su se uplašili da predstavljamo opasnost za njih, što je apsurdno", kaže Bulatović uz opasku da su 'Noćni vukovi' jedina organizacija koja je 'opasna' za Crnu Goru zbog ljubavi prema svojoj državi, prema svom narodu i prema pravoslavlju i Rusiji. 

Upravo je taj “ruski moment” sporan i za crnogorske, ali i za srpske, i “Vukove” iz svih drugih zemalja u kojima ih ima, prije svega zbog reputacije da su povezani sa službenom Moskvom, zbog svojih ultradesničarskih i nacionalističkih stavova, ali i neformalnog sudjelovanja u pojedinim sukobima na strani Rusije.

Vladimir Putin i njegovi Noćni vukovi | Author: Vlada Ruske Federacije Vlada Ruske Federacije
Privedenim “Vukovima” iz Crne Gore podršku je dao i vođa “Noćnih Vukova” iz Rusije Aleksandr Zaldostanov Hirurg - čovjek koji se, sa nekoliko suboraca nalazi na američkoj crnoj listi zbog oružanih akcija u Ukrajini.  

"Vidi se da se na taj način rade pritisak na nas i žele nas zastrašiti" rekao je Hirurg. Inače, osim SAD-a, “Noćni vukovi” su se našli i "na udaru", Poljske i Njemačke, koje su im takođe zabranile ulazak, a sankcijama su se pridružile još neke zemlje, poput Kanade.

“Vukovi” su se u središtu zanimanja u regiji prvi put našli u ožujku ove godine, kad su organizirali turu kroz tvz. Ruski Balkan, kako su nazvali svoj posjet Srbiji i Republici Srpskoj. Prvom čovjeku “Vukova” Aleksandru Zaldostanovu i prvom čovjeku ogranka ove organizacije u Srbiji Saši Saviću, BiH je zabranila ulazak u zemlju. Inače, “Vukovi” su se u Banja Luci na toj  turneji trebali susresti s Miloradom Dodikom, budućim članom predsjedništva BiH. Osim toga, mediji su Sašu Savića, prvog “Vuka” iz Srbije, povezivali sa ultradesničarskom organizacijom “Srbska čast”.

Iako za sebe tvrde da su organizacija koja podržava pravoslavlje i bavi se humanitarnim radom, i domaći ali i svjetski mediji o njima pišu kao o učesnicima nacionalnističkih marševa, da ih financira Kremlj, ali i da su “duboko umiješani” u strukturu ruske pravoslavne crkve.

Nastali su osamdesetih godina prošlog vijeka kao ljubitelji motora, a prerasli su u ključnu komponentu propagandne mašinerije Kremlja”. Početkom devedesetih sudjelovali su u gušenju neuspešnog puča protiv tadašnjeg predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova.

Međutim, aktualni ruski predsednik Putin s vremenom postaje njihov najmoćniji pokrovitelj, dodjeljujući im ogromne grantove, od kojih su se, između ostalog, opskrbljivali i moćnim motorima “Harley Davidson” koje voze na svojim marševima i turama. Na jednoj od turneja pratio ih je i sam Putin.

Izraelski napad na Gazu 2018. Top News 10 krvavih ratnih sukoba koji će početi u 2018.

"Kremlj ih je izvukao sa margine kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao snažan izvor “meke moći” - kazao je prije nekog vremena za “Guardian” ruski stručnjak Mark Galeotti, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu u New Yorku.

Bivši američki predsjednik Barak Obama je 2014. godine potpisao odluku kojom su prvi čovjek “Vukova” Aleksandr Zaldostanov, ali i njegovi “suborci”, stavljeni na američku “crnu listu” zbog oružanih akcija u Ukrajini. Gruzijska vlada je prošle godine zabranila ulazak ruskoj “motorističkoj bandi”, a takođe 2017. bio je problematičan i njihov ulazak u Poljsku, dok je Litvanija zabranila ulazak u zemlju osmorici članova “Vukova”.

Bez obzira na to, “Vukovi” su česti gosti u Srbiji i regiji, gdje su boravili u nekoliko navrata. Svojevremeno su obilazili manastir Ostrog, gde im je društvo pravio redatelj Emir Kusturica, što i ne čudi one koji znaju njegove političke stavove. Kad je 2011. godine ruski predsednik Vladimir Putin dolazio u Beograd, na utakmicu između sanktpeterburškog “Zenita” i beogradske “Crvene zvezde”, tadašnji lideri ovog ogranka u Srbiji sjedili su s Putinom u počasnoj loži.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.