Top News
7341 prikaza

Nova ludost iz Bijele kuće: Dolazi apokalipsa

Steve Bannon
REUTERS
Najutjecajniji čovjek Bijele kuće ima gotovo nevjerojatna razmišljanja o svijetu i budućnosti

Povjesničar David Kaiser tvrdi da ga je Steve Bannon u nekoliko navrata pokušao natjerati da kaže kako je SAD na rubu trećeg svjetskog rata, praktički apokalipse. Kako prenosi britanski Independent, sadašnji glavni strateg američkog predsjednika Donalda Trumpa, svojski se potrudio kako bi nagovorio Kaisera da potvrdi Bannonovu teoriju o "četvrtom kretanju" koje će obilježiti sukob veći od Drugog svjetskog rata.

Bannon, inače, zastupa mišljenje da svijet prolazi kroz povijesne cikluse koji se ponavljaju svakih 80 do 100 godina. "Govorio je o ratovima četvrtog kretanja. On vjeruje da je vrijeme podijeljeno ratovima kao što je američka revolucija, američki građanski rat i Drugi svjetski rat. Očekivao je to 'četvrto kretanje' koje će obilježiti barem jednako krvav rat. Stvarno se potrudio da ja to kažem dok me snimao", prisjetio se Kaiser.

Trenutačni Trumpov savjetnik snimao je u to vrijeme dokumentarac nazvan Generation Zero, a Kaiser je bio idealan sugovornik zato što je tada bio predavač na vojnom sveučilištu. U dokumentarcu je često spominjana teorija Williama Straussa i Neila Howea o smjeni generacija. Oni su uvjereni da svakih osamdesetak godina se ponavljaju ciklusi u američkoj povijesti, a najbitnije djelo objavili su početkom devedesetih gdje su pretpostavili da će doći do velikih sukoba u idućih dvadesetak godina. 

Stručnjaci sumnjaju u takvu teoriju, a kako je to povjesničar Michael Lind rekao: "Teorija je neodređena jednako kao i kolačići za sreću". Upravo zbog te neodređenosti teorije, praktički je nemoguće opovrgnuti postulate njihovih djela. Brojni drugi kritičari predbacuju Bannonu da pokušava iskoristiti teoriju Straussa i Howea kako bi ispunio njihova proročanstva. 

Bannon je Kaiseru navodno rekao da je četvrto kretanje već počelo kada su krajem 2008. godine Paulson i Bernanke tražili spašavanje posrnulog bankarskog sektora u SAD-u. Bivši šef ekstremno desne medijske organizacije Breitbarta, Bannon, vjerojatno je uvjeren da se SAD nalaze u egzistencijalnom ratu. Glavni protivnici su, čini se, Kina i islam.

Prošlog mjeseca je Bannon Washington Postu ispričao svoje uvjerenje da svjedočimo rađanju novog političkog reda. Prije šest godina govorio je za Political Vindication Radio da se Amerika nalazi u stoljetnom ratu protiv radikalnog islama.

Razgovor s Kaiserom na kraju nije objavljen, iako dokumentarac Generation Zero traje gotovo dva sata, a sam Kaiser sumnja da se to dogodilo zato što se nije slagao s Bannonom.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • GLOGOVIK 19:22 01.Ožujak 2017.

  POŠPTOVANA REDKCIJO ,ZAHVALJUEM VAM SE DA STE MI DOPUSTILI DA SE PREDICRAM SVOJIM MIŠLJENEJM ,JER ME REDAKCIJA FACEBOOKA STALNO BLOKIRA KAD-GOD SE POJAVIM SVOJIM MARXISTIČKIM STAJALIŠTIMA TIČUĆI SE,STEPINCA , NACIZMA, ŠOVINIZMA ,KTOLIČKE CRKVE,OVOG KAPITALISTIČKOG KALSNOG ILI OVIH PODIVLJALIH STEPINČEVSKIH KATOLIKA ... prikaži još!A SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJO.OČITO JE REDAKCIJA FACEBOOKA ,STEPINČEVSKO.-NACIONALNO-ŠOVINISTIČKE PROVENIJENCIJE ,PA MI SVAKI TAKAV KOMENTRA BRIŠE ILI ME BLOKIRA PO NEKOLIKO TJEDANA.

 • GLOGOVIK 19:13 01.Ožujak 2017.

  A TRUMP ĆE U NOVIJOJ DRUŠTVENOJ ,LJUDSKOJ POVIJEST BITI SAMO ONAJ KOJI JE OSJETIO DIJALEKTIKU VREMENA KOJA SE ,KAO CUNAMI, SPREMA NA ONU ARISTOTELOVU POTENCIJU KOJOJ JE CILJ RUŠENJE POSTOJEĆIH NESNOŠLJIVIH DRUŠTVENIH ODNOSA. OVAJ MOJ KOMENTAR OBJAVLJUJEM NA PORTALU MAX-PORTAL, ... prikaži još!AL, 1-VOG -VOG OŽUJKA 2O17 GODINE I ZNAM DA ĆE NA OVOM ISTOM PORTALU BITI POBRISAN ,DA NEĆE DOĆI DO OČIJU I UŠIJU ONIH ČITATELJA KOJI BI RADO TO SPOZANILI PA IH UPUĆUJEM NA MOJU STRANICU NA GOOGLEU + GDJE ĆE MOĆI SVE OVO P

 • GLOGOVIK 19:10 01.Ožujak 2017.

  TU VELIKU I NEPREMOSTIVU PROTURIJEČNOST PA JE MISLIO DA JU ON, SVOJIM UMJEĆEM VLADANJA, MOŽE RAZRIJEŠITI. NESEREĆA JE ŠTO JOJ ON NE ZNA UZROKE ,JER JE ON RASTAO I ODGAJAO SE U SAVANSKIM DRUŠTVENIM ODNOSIMA GDJE VLADA SNAGA JAČEG ,TEK ... prikaži još!,TEK UZ MALU INERVENICJU NAJMOČNIJIH , DA NE DOĐE DO OPĆE NERAVNOTEŽE ,KOJA SE IPAK ,EVO, DANAS PRIMJEĆUJE I PRIJETI ODNOSNO, PREDSTOJI RASPADU DOSADAŠNJIH DRUŠTVENIH ODNOSA, KOJE ĆE ,ONAJ ,HEGELOVSKI NARODNI DUH, RAZRUŠITI, A TRUMP ĆE U NOVIJOJ DRUŠTVENOJ ,LJUDSKOJ