Top News
295 prikaza

Nova zvijezda ultra desnice: Nada se da joj dijete neće biti gay

Marine Le Pen
1/2
DPA/PIXSELL
Kći i unuka radikalnog desničara nove su miljenice javnosti, koje su na zadnjim izborima doživjele nezapamćen uspjeh

Senzacija, šok, katastrofa - vrištalo je s naslovnica pariških medija nakon rezultate prvog kruga regionalnih izbora na kojima je ultra desničarska Nacionalna fronta pobijedila. 

Osvojila je 28 posto glasova, postavši tako prva stranka u Francuskoj, iza koje su Sarkozyjevi oporbeni republikancina s 27 posto te Hollandeovi trenutno vladajući socijalisti s 23,5 posto. 

To su ukupni rezultati, ali vodeće ‘zvijezde’ Nacionalne fronte pomele su svoje protivnike u pokrajinama gdje su se kandidirali dobivši oko 40 posto glasova.

Predsjednica te stranke Marine Le Pen pobijedila je u regiji oko Callaisa, njena nećakinja Marion Marechal Le Pen, u području Marseillesa, a stranački strateg Florian Philippot u Alzaseu. 

Marion Le Pen | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Zvijezda ovih izbora nije ni vremešni osnivač Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen, koji ima 80 godina, ni njegova kćerka Marine (47), predsjednica te stranke, koja ga je nedavno izbacila iz članstva zbog minoriziranja holokausta, nego 25-godišnja Marion, njegova unuka i njena nećakinja.

Francuski analitičari govore kako takav uspjeh nije ostvario nitko još od Napoleona. Uspon Nacionalne fronte nije samo posljedica zadnjih terorističkih napada u Parizu. I rezultati ranijih godina sugerirali su da se političko klatno okreće u tom smjeru.

Tako je prošle godine na izborima za Europski parlament Marine Le Pen premoćno osvojila mandat, a u ožujku ove godine Nacionalna fronta na dijelu lokalnih izbora dobila je tad nevjerojatnih 25 posto glasova.

U ranijim razdobljima kad su Le Penovi desničari naglo jačali, tad su se dvije vodeće stranke, republikanci i socijalisti, udruživali kako bi spriječili njihov dolazak na vlast. 

Tako je bilo i u vremenu Jeacquesa Chiraca. U nekim regijama gdje su potučeni, Hollandeovi socijalisti su se jednostavno povukli iz utrke, dok će Sarkozyjevi kandidati pokušati popraviti ugled kod birača. 

No to će teško biti pored Marion Le Pen, za koju govore da je “slika i prilika“ svog djeda, uz jednu razliku - ne prihvaća njegov antisemitizam.

Završila je pravo, već s 22 godine postala je zastupnica u parlamentu, njeguje imidž uzorne supruge i majke, sudjeluje u kampanjama protiv gay brakova i od svih stanovnika Francuske, uključujući građane islamske vjere, traži prihvaćanje “pravog francuskog identiteta” ukorijenjenog u kršćanstvu.

Prije rođenja svog djeteta vjenčala se u crkvi, u javnim istupima često se poziva na stare nacionalne heroje (voli govoriti o Ivani Orleanskoj). U televizijskim raspravama je smirenija, govori polako, razgovjetno.

No, istini za volju, uspon Marion Le Pen vezan je uz priču o useljenicima u Francusku, migrantima. Kakve stavove zastupa, pokazuje odgovor na pitanje plaši li se što joj se kći rodila u multietničkoj Francuskoj. Kazala je:

"Da, jako se plašim. Ovo je balkanizirana zemlja, sa zajednicama stranaca koje su zatvorene, s policijom koja ne zalazi u određene kvartove i u kojoj zakoni države nisu na snazi."

Izbori u Francuskoj | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Dakako, ni Marine Le Pen neće olako baciti koplje u trnje. I ona će se boriti za primat u okviru Nacionalne fronte. Dio pristaša pronalazi i među protivnicima ideje Europske unije. Paradoksalno je da to čini i kao zastupnica u Europskom parlamentu. EU. 

Opčinjena je načinom vladavine Vladimira Putina kojeg drži protutežom moći Bruxellesa i Washingtona, no Marion je trenutno miljenica francuskih medija. 

Prihvatljivija je konzervativnim biračima od svoje tetke, medijski ih zna bolje plasirati, i mnogi već prognoziraju u sljedećoj godini njihov veliki sraz. Tko će na kraju izići kao pobjednik zasada je teško reći.

Nakon svega i Jean-Marie Le Pen može biti zadovoljan. Njegova kći i unuka uspjele su u onome u čemu on nikad nije. Zbog svojih pretjerano ekstremističkih stavova te nijekanja holokausta, Le Pen je bio neprihvatljiv širim slojevima birača.

Njegovi najbolji rezultati na izborima jedva su prelazili deset posto u pojedinim regijama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.