Top News
7727 prikaza

Tajni plan američkih vlasti za preživljavanje nuklearnog rata

Gljiva koja nastaje nakon aktiviranja nuklearne bombe
screenshot/youtube
U slučaju nuklearnog rata su Amerikanci htjeli preživjeti dovoljno dugo da lansiraju svoje rakete kao odmazdu

Nuklearni rat najveći je strah čitave ljudske vrste. SAD i Rusija imaju tisuće nuklearnih bombi i mogu uništiti čitavu ljudsku vrstu, a vjerojatno i planet na kojem se nalazimo. Tijekom čitavog Hladnog rata su Amerikanci pripremali ekstenzivne planove za preživljavanje vlasti i napad na Sovjetski savez.

U memoarima Billa Odoma, pomoćnika Zbigniewa Brzezisnkog, otkriveni su tek dijelovi tih planova. Kako piše Foreign Policy, Odom i njegovi suradnici napravili su kratki popis za nastavak američke egzistencije. Prvo na popisu bilo je ustanoviti predsjednika. Točnije, treba ustanoviti tko je najviši dužnosnik u lancu nasljeđivanja predsjedničke dužnosti. Detalji su još uvijek državne tajne, ali pretpostavlja se da bi koristili čipove u opremi najviših političkih dužnosnika i vjerojatno bi nadgledali satelitima iste te političare. 

Letjelica Sojuz u svemiru | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Drugi korak je kako pomoći predsjedničkom nasljedniku da obavlja svoje dužnosti zapovjednika vojske, šefa države i šefa izvršne vlasti. Osim toga, morali bi uspostaviti zapovjedni lanac prema Pentagonu ili preživjelim najvišim vojnim zapovjednicima, a sve kako bi omogućili nuklearni napad na Sovjete.

Pripadnici svake ekipe, a tajna je koliko bi takvih ekipa bilo, morali su biti spremni šest mjeseci preuzeti dužnosti i ovlasti čitavog američkog vrha kako bi država mogla nastaviti funkcionirati.

Pentagon | Author: Wikipedia Wikipedia

Foreign Policy piše da je Odomov posao jako sporo napredovao, a velik dio papirologije i danas je tajna. Zna se da je za vrijeme Jimmyja Cartera izdano 29 predsjedničkih naredbi za hitne situacije (PEAD). PEAD broj 2 odnosio se na ponovnu uspostavu američkog parlamenta, tko bi preuzeo koje dužnosti i ovlasti i kako bi se nosili s gubicima velikog broja zastupnika. Detalji svega toga su i dalje strogo čuvana tajna. 

Međutim, poznato je da je krajem osamdesetih CIA uspostavila svoju tajnu agenciju koja bi poslala tročlane ekipe na tajne lokacije, a sve kako bi koordinirali rad ureda obavještajne agencije i sve to prenosili predsjedniku. Zna se i da su brojne druge agencije počele s gradnjom skloništa na tajnim lokacijama i da je jedan od predsjedničkih nasljednika redovito prebacivan u sklonište Mount Weather kada bi se američki vrh sastao zbog nekih važnih događaja.

Ronald Reagan je, nakon preuzimanja dužnosti predsjednika, bio uvjeren da nema šanse da nuklearni rat preživi netko tko može preuzeti njegove obveze. Neke manje preinake su urađene, ali i tri desetljeća kasnije, teško je pretpostavljati jesu li Amerikanci uspjeli modernizirati svoj sustav za očuvanje državne uprave.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.