Top News
2964 prikaza

Novi potres u Bijeloj kući: Je li Trump radio za Putina?

Vladimir Putin i Donald Trump
1/2
JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL
Istražuje se i je li Trump smjenom Jamesa Comeya s mjesta direktora FBI-a pokušao ometati pravdu

Danima nakon što je Donald Trump otpustio njihovog direktora Jamesa Comeyja, FBI je počeo postavljati pitanje koje zanima i veliki dio američke javnosti otkako se prvi put saznalo za Trumpove ruske veze: je li moguće da je američki predsjednik radio u ime Vladimira Putina, potkopavajući američke interese? Prema izvješću New York Timesa, u svibnju 2017., FBI je počeo istraživati ​​je li Trump radio - aktivno ili nesvjesno - u ime Kremlja, nakon što je postao predsjednik SAD-a.

James Comey FBI Velika knjiga Top News Osveta Trumpu: Osramoćeni šef FBI-a otkriva sve mračne tajne

Istraga je išla u dva smjera: agenti istražuju može li se predsjednikova odluka o otpuštanju Comeyja smatrati prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i ako jest, ima li otpuštanje kaznenih elemenata jer predstavlja opstrukciju pravde. 

"Ne samo da bi to bilo pitanje opstrukcije istrage, nego bi i sama opstrukcija naškodila našoj sposobnosti da shvatimo što su Rusi učinili, a to bi bila prijetnja nacionalnoj sigurnosti", rekao je bivši glavni savjetnik FBI-a James A Baker, koji je svjedočio pred Domom u listopadu 2018. godine. Iako je prijedlog optužbe za opstrukciju pravde već poznat javnosti, prvi je put objavljeno da je Trump meta kontraobavještajne istrage. 

James Comey | Author: BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL
 Tijekom kampanje, dužnosnici FBI-a zainteresirale su Trumpove veze s Rusijom i otvorili su istragu kampanje u kolovozu 2016., dva mjeseca nakon što su se čelni ljudi Trumpove kampanje sastali s ruskim izaslanicima u Trumpovom tornju. No, prema Timesu, FBI je odlučio da neće otvarati dosje Trump jer nisu bili sigurni kako istražiti predsjedničkog kandidata. 

Čini se da je FBI bio upoznat sa sastankom u Trumpovom tornju i Trumpovim pozivom Rusima na tiskovnoj konferenciji iz srpnja 2016. kad je rekao:"Rusija, ako slušate, nadam se da možete pronaći 30.000 mailova koji nedostaju - a ni to nije dovoljno da se pokrene istraga."

Donald Trump Izvješće Top News Eksplozivna istraga otkriva: FBI krive za Trumpovu pobjedu

Kada je 17. svibnja 2017., na čelno mjesto FBI-a došao Robert Mueller preuzeo je nastavio je s istragom. The Times izvješćuje da je nejasno ostaje li Muellerov tim još uvijek na protuobavještajnoj istrazi, kao i jesu li bivši FBI-jevi službenici prekoračili ovlasti?
 
"Činjenica da se istraga rasteže godinu i pol dana i da ništa od toga nije ukazalo na ugrožavanje nacionalne sigurnosti znači da nisu našli ništa", rekao je Rudy Giuliani Timesu, istodobno priznajući da nije imao uvid u istragu. U petak, Giuliani je zvučao malo manje samopouzdano, zahtijevajući da Trumpova administracija dobije priliku da "ispravi" konačni Muellerov izvještaj: 

"Bilo bi pravedno da vam pokažu rezultate kako bi mogli ukazati na pogreške, ukoliko ih ima. Ipak oni nisu Bog. Mogu i oni pogriješiti."

Od petka navečer čeka se da predsjednik odgovori na do sad najveće izvješće u sagi Rusija-Trump. Pametni bi se kladili da će sve završiti na izreci 'lov na vještice' - pisano velikim slovima.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:50 13.Siječanj 2019.

    trumpčić se zeznuo ,putin ga doveo na vlast