Top News
1549 prikaza

Trump ima problem - FBI imao špijuna u njegovom stožeru

Donald Trump
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Zaratilo je na relaciji Bijela kuća - FBI, a Trump je izgovorio teške optužbe na račun 'federalaca'

Umirovljeni američki profesor, piše Washington Post, na ljeto 2016. prišao je savjetniku Donalda Trumpa za kampanju i vanjsku politiku. Zaočeo je razgovor s Carterom Pageom, usput pokušavajući "izvući" što je više podataka moguće.

Ta "krtica", "doušnik" ili "suradnik" američkog FBI-ja sada je u centru skandala o upletenosti Rusije u predsjedničku kampanju i ishod izbora. Trump je nedavno na tviteru istragu nazvao "odvratnim, protuzakonitim lovom na vještice".

Tajanstveni Profesor, nova karika u lancu, godinama je, navodno, doušnik FBI-ja koji je 2016. dobio na zadatak da sazna što više o upletenosti Rusije.

FBI se još nije oglasio, a američki predsjednik Donald Trump rekao je kako je američki FBI "neprimjereno špijunirao kampanju", što nisu olake optužbe.

Ilustracija o povezanosti Cambridge Analytice i Facebooka Cambridge Analytica Tehno Doveli su Trumpa u Bijelu kuću, a sad idu u stečaj

"Ako su izvještaji da je barem jedan "ubačeni" FBI-jevac bio dio kampanje, i to prije nego što su mi na teret stavili laži o suradnji s Rusima, onda je to najveći politički skandal svih vremena", rekao je Trump. No susreti s akterima u kampanji nisu isto što i "umetanje" svog čovjeka za što, barem još sada, nema nikakvih dokaza.

Washington Post je, pišu, u posjedu imena čovjeka no neće ga objaviti jer su upozoreni kako bi to moglo ugroziti njega i njegove kontakte. Page, s kojim se doušnik sastao, jedan je od troje savjetnika Donalda Trumpa s kojima se našao na razgovorima i sastancima koji su se ticali formiranja vanjske politike.

Page pa kaže kako "nikada nije dobio dojam da pokušava nešto iz mene izvući, to su sve samo spekulacije".

Profesor je svoje iskustvo i savjete ponudio i drugom čovjeku Trumpove kampanje, Samu Clovisu, a i Georgeu Papadopoulosu, neplaćenom Trumpovom savjetniku, rekao je da dođe u London s njime raditi na istraživanju, Profesor je naime nekada predavao u Velikoj Britaniji, iako nije jasno kojeg je državljanstva.

Još uvijek nije nimalo jasno kako se Profesor našao upetljan u cijelu tu priču, je li ga direktno "povukao" FBI ili je on nešto ponudio njima.

Ranije ovog mjeseca House Intelligence Committee tražili su da im se dostave svi dokumenti o doušniku, a ministarstvo pravosuđa to je odbilo rekavši da bi "ga to ugrozilo". FBI se toliko boji presedana da netko razotkrije njegov identitet da poduzimaju sve moguće korake kako bi ublažili posljedice ukoliko se najgore dogodi.

Ilustracija o povezanosti Cambridge Analytice i Facebooka Špijunaža Top News Cambridge Analytica: Dilali podatke 87 milijuna ljudi i propali

Profesor je u istragu ušao prije ere istrage Roberta Muellera, a sama je istraga formalno otvorena 31. srpnja, nakon što je iscurio dokument koji otkriva da je Papadopoulos australskom diplomatu rekao da je Rusija imala dokumente kojima će nanijeti štetu Hillary Clinton.

Post izvještava kako je Page bio na FBI-jevom radaru još od 2013. godine, kada su čuli dvoje ruskih špijuna kao pričaju o tome kako bi ga trebalo regrutirati, a 2016. su počeli nadzirati i samog Pagea jer su sumnjali kako radi u korist Rusa, što on negira.

Profesor se savjetnicima približio tako što bi im rekao da "želi biti koristan i pripomoći kampanji". Takav je mail poslao i Papadopoulosu. Mladi savjetnik je na radaru FBI-ja bio od ljeta 2016. kada je postalo jasno da "gura" Trumpove ljude da se nađu s Rusima.

Profesor je slijedio iskušanu taktiku te mu ponudio 3.000 dolara da napiše rad o naftnim bušotinama kraj obale Turske, Izraela i Cipra pa ga je pozvao u London da o radu i popričaju, te je platio mladom savjetniku i troškove putovanja.

Nakon susreta i razgovora u Londonu Papadopoulos je dobio i 3.000 dolara na račun, skupa s pristojnim pismom i zahvalom na suradnji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.