Top News
4790 prikaza

Novi vođa terorista i bin Ladenov sin: Traže njegovu glavu

Hamza Bin Laden
Screenshot Youtube
Ima pedigre, obrazovanje, iskustvo, karizmu, ideologiju, poželjan brak i jako je popularan, a SAD daje milijun dolara za njegovu glavu

Hamza Bin Laden, najmlađi ali i najdraži sin nekadašnjeg vođe al-Kaide, Osame Bin Ladena, naslijedio je, čini se, očevu poziciju. Vodi novu skupinu islamskih militanata koji su bazirani na granici Afganistana i Pakistana.  

SAD nudi nagradu od milijun dolara za informacije o tome gdje se nalazi.

Hamza je proteklih godina objavljivao video i audio poruke u kojima poziva sljedbenike da napadnu SAD i saveznike kao osvetu za ubojstvo njegovog oca u Abbottabadu, u Pakistanu. Osama je odobrio napade na SAD 11. rujna 2001, u kojem je poginulo oko 3000 ljudi.

Zna se da ima 30 godina, te da je proglašen teroristom prije nešto više od dvije godine. Oženjen je za kći Mohammeda Atte, koji je oteo jedan od aviona te ga zabio u jednu od WTC zgrada u New Yorku. Nije jasno gdje je Hamza, najdraži sin svog oca, do sada živio - je li to Iran (gdje se održala svadba), Pakistan, Afganistan ili Sirija.

Hamza bin Laden Objavila CIA Top News Nikad viđena snimka svadbe bin Ladenovog sina

Trojica najdražih Osaminih sinova (od njih desetak) doživjeli su sasvim drugačiju sudbinu. Bakr se posve odvojio od organizacije, i fizički i ideološki, Hamza je "nestao" oko 2015. kako bi izašao iz mraka kao lider, a Khalid je umro štiteći oca u Abbottabadu.
Osama je, kažu svjedočio, usprkos fanatičnosti i konzervativnosti, cijenio svoje supruge - kojih je imao više.

Znalo se, ipak, da ima najdražu. Bila je to Khairia Sabar, psihologinja iz cijenjene obitelji iz Saudijske Arabije. Par se upoznao kada je Osamin sin Saad, kojeg ima s prvom suprugom Najwom al-Ghanem, došao u kliniku kod Khairie jer je imao psihičkih problema. 
Khairia je imala oko 34 godine, i iako je živjela u kulturi gdje je bilo normalno da se žene udaju kao tinejdžerke, ona nije imala muža.

Bin Laden je imao sedam godina manje, iz iz milijarderske obitelji, i već je imao dvije žene, no Najwa ga je nagovarala da uzme i doktoricu kako bi mogla pomagati oko Saada i druge djece.

Khairija je bila krhka i boležljiva te nikako nije uspijevala ostati trudna. U međuvremenu je Osama doveo i četvrtu suprugu, obrazovanu Siham Sabar. Obje su 1989. rodile sinove. Siham je rodila Khalida (čije ime znači "vječan"), a Khairija je rodila Hamzu (čije ime znači "nepokolebljiv").

Iako je Hamza Khairijino i Osamino jedino dijete ona je ostala njegova najdraža supruga.

Osama Bin Laden Hamza bin Laden Top News Bin Ladenov sin prijeti Zapadu - al Kaida se vraća

Khairija je, kažu Osamini generali, bila poštovana od svih i suprugu je davala i ratničke savjete. Za svu Osaminu djecu organizirala je školu gdje su učili o islamu. Do tada je cijela organizacija bila u Sudanu, doslovno preko mora od Osaminog rodnog grada Jedde. Kada su izbačeni iz Sudana, cijela se organizacija preselila u Afganistan gdje su ih toplo primili talibani. Hamza je imao sedam godina.

Zanimljivo je kako se Osamina prva supruga Khadija razvela od njega jer nije mogla podnijeti život u planinama, u betonskim kućicama bez struje i vode, a Najwa ga je ostavila malo prije 9/11. Khairia i Siham su ostale uz njega do kraja.

U Afganistanu se Hamza isprofilirao kao jedan od najdražih sinova svog oca. Nije još, piše stranica Combating Terrorism Center, bio niti tinejdžer kada se počeo pojavljivati uz svoga oca na propagandnim videima.

No, obitelj se rasula nakon 9/11 kada je Osama naredio da mlađa djeca napuste kamp u Kandaharu znajući da će uskoro biti bombardiran. Prije odlaska snimljen je video gdje Hamza recitira pjesmu u čast hrabrosti talibana iz Kabula.

Otac i 12-godišnji sin, iako su bili razdvojeni, neprestano su si pisali pisma u kojima je Hamza izražavao svoje nezadovoljstvo i strah, a Osama mu je govorio da snagu nađe u islamu. Iran je znao čijeg sina i ženu ima na svom teritoriju i nisu baš bili gostoljubivi.

Osama bin Laden Alia Ghanem Top News Prvi intervju majke Osame bin Ladena: Istina o mom sinu

Godine su proveli u baraci iza visokog zida, no Khairija je bila ustrajna u tome da dobije najbolje moguće obrazovanje. Proučavao je Kuran, šerijatski zakon, proroke i niz drugih predmeta. U kampu se Hamza i oženio s kćeri jednog od svojih učitelja i očevih kolega, Abu Mohammeda al-Masrija. Dobili su sina i kći kojeg su nazvali Usama i Khairija.

Hamza je ocu napisao kako je "bog stvorio moju djecu da služe tebi" i pisao mu o tome koliko ga želi vidjeti i pridružiti se mudžahedinima. No, kao i Vito Corleone u Kumu, Osama je zamislio drugačiju sudbinu za svog najdražeg sina.

Godine 2010. nakon mnoštva otmica i političkog manevriranja Osama je uspio od Irana dobiti nazad članove svoje obitelji. Svi su prešli u Pakistan, gdje su živjeli pod zaštitom pakistanskih militanata.

Abdullah, Osamin najstariji sin, živio je život bogatog biznismena u Saudijskoj Arabiji, Ladin je iz Irana otišao majčinoj obitelji u Siriju. Omar je radio u Kataru. Htio je da Uthman i Mohammed ostanu u Pakistanu, a da Hamza ode u Katar jer ga od tamo ne bi izručili SAD-u.

I u Kataru bi Hamza mogao iskoristiti slobodu govora i Al-Jazeeru da promovira Osamin cilj i širi džihadističku doktrinu. Otac je tako vjerovao u sinovljevu retoriku da je postalo jasno kako je on nasljednik.

Hamza je pokolj u Abbottabadu 11. svibnja zaobišao sasvim slučajno. Khalid je ubijen, a majka Khairija sada živi u zatvoru u Saudijskoj Arabiji.

Osama Bin Laden Godišnjica ubojstva Top News Dan kada je ubijen Bin Laden: Što se od tada promijenilo?

Ayman al-Zawahiri preuzeo je organizaciju, a na međunarodnoj sceni zamijenio ih je ISIL.

U audio snimci iz 2015. on najavljuje "lava iz islamskog i džihadističkog brloga", a onda slijedi Hamzin glas koji hvali mučeništvo oca i brata, te govori sve najbolje o vodstvu u Siriji, Jemenu i sjeveru Afrike. Vesele ga posebno, kaže, napadi na Fort Hood i maraton u Bostonu te "poziva ratnike da stanu na bojište u Kabulu, Bagdadu, Gazi, Washingtonu, Londonu, Parizu i Tel Avivu".

Ta i slične poruke ponukale su SAD da Hamzu stavi na popis međunarodnih terorista.

Niti jednu njegovu poruku, u kojima se bavi svime i svačime, od želje da padne režim u Saudijskoj Arabiji do sudbine nevjernika, ne pojavljuje se (mudro) njegovo lice i lik. Za razliku od drugih vođa i očevih suradnika Hamza nikada nije javno kritizirao Islamsku državu, već traži ujedinjenje svih ratnika, džihadista i mudžahedina.

Upravo bi zato karizmatični i voljeni Hamza mogao biti čovjek koji ojača postojeću al-Kaidu i ujedini ju sa svim ostalim "organizacijama" protiv ISIL-a, što znači da je jako opasan po zapad. Ima pedigre, ima obrazovanje, iskustvo, karizmu, ideologiju, poželjan brak i jako je popularan. Sve ono što Osama II mora biti i imati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.