Top News
28611 prikaza

Žena Osame bin Ladena otkrila njegove zadnje riječi

Osama Bin Laden
1/7
DPA/PIXSELL
U dramatičnoj ispovijesti, bin Ladenova surpuga otkriva kako je doživjela posljednje trenutke zloglasnog terorista

Obitelj Osame Bin Ladena po prvi je put ispričala svoje viđenje noći kada je ubijen jedan od najozloglašenijih terorista današnjice. Amal, četvrta i najmlađa supruga nekad najtraženijeg čovjeka na svijetu ispričala je dvjema novinarkama kako je Osama gotovo odmah znao što mu se sprema.

U kući je te sudbonosne noći bio Osama, njegove žene Hajrija i Seham te sin Halid koji je tada imao 22 godine. Osama je spavao, ali Amal se probudila negdje oko ponoći 1. svibnja 2011. godine. Čula je neobičan zvuk koji je probudio i samog bin Ladena. "Amerikanci dolaze", rekao je vidno uznemireni Osama. Čuli su glasnu buku i čitava kuća im se zatresla što je natjeralo bračni par da se polako odšulja na balkon. "Noć je bila bez mjeseca i jedva smo nešto mogli vidjeti". prisjetila se Amal. Osama je zvao svog sina i Halid je zgrabio pušku koju, tvrdi Amal, nije koristio od svoje 13. godine. Čitava obitelj se skrivala na gornjem katu kuće, a kad su američki specijalci eksplozivom probili vrata, Osama je počeo govoriti da žele samo njega i da su ostali potpuno sigurni.

Kuća u kojoj se Osama bin Laden skrivao | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Amal tvrdi da je bio među napadačima bio i jedan Amerikanac koji je govorio arapski i znao je kako Halid izgleda. Kad ga je zvao po imenu, Halid je provirio s balkona i specijalac ga je ubio. Osamine kćeri Sumeja i Merjem pokušale su napasti specijalce, ali su ih oni ubrzo svladali i bacili uza zid. Robert O'Neill, čovjek koji je ubio Osamu, brzo je protrčao kraj njih i ušao u sobu gdje su se skrivali Amal i Osama. Ona ga je pokušala napasti i netko ju je pogodio u nogu dok su specijalci ulazili u sobu. O'Neill je ubio bin Ladena. "Bio je viši i mršaviji nego što sam očekivao, brada mu je bila kraća, a bio je sjeđi", opisao je.

Osama bin Laden | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Jedna od bin Ladenovih supruga stajala je ispred njega, vjerojatno kako bi ga zaštitila svojim tijelom. No, O'Neill nije oklijevao. Uperio je pušku preko njenog ramena i dvaput povukao okidač. "Bin Ladenova glava se raskolila i on je pao. Ispalio sam mu potom još jedan metak, za svaki slučaj", napisao je on u svojoj knjizi. On je prvi put javno objavio da je baš on ubio al Kaidinog vođu 2014. godine. Vlada to tada nije niti potvrdila niti je opovrgnula, ali je zapovjedništvo objavilo priopćenje u kojem kritizira kršenje SEAL-ovog pravila koje kaže da se nitko ne samopromovira.

Sestre Merjem i Sumeju su specijalci doveli u sobu kako bi identificirali mrtvo tijelo ubijenog Osame. Merjem je prvo dala lažno ime, ali Sumeja ju je upozorila da treba reći istinu. "Moj otac. Osama bin Laden", na kraju je priznala Merjem.

Specijalci su zatim odvukli Osamino mrtvo tijelo i strpali ga u jedan od helikoptera. Nekoliko minuta kasnije je čula uzvike susjeda koji su pokušavali otkriti je li itko preživio američki napad.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.